Trwa ładowanie...

Hamuje wchłanianie tłuszczu i chroni przed rakiem. Co z "dawką uderzającą"?

 Karolina Rozmus
26.05.2023 15:06
Witamina jest niezbędna dla prawidłowego działania wątroby
Witamina jest niezbędna dla prawidłowego działania wątroby (Getty Images)

Wzmacnia odporność, jest bardzo silnym antyoksydantem, zapobiega odkładaniu się w wątrobie tłuszczu, a nawet chroni przed rozwojem nowotworów. Niemal każdy ma ją w swojej apteczce, ale też znajduje się w naszej codziennej diecie.

spis treści

1. Królowa witamin. Hamuje odkładanie tłuszczu

Witamina C sprawia, że w wątrobie w mniejszym stopniu odkłada się tłuszcz, który może prowadzi do rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Wraz z żelazem bierze udział w produkcji L-karnityny odpowiedzialnej m.in. za wytwarzanie energii z kwasów tłuszczowych. Dodatkowo kwas askorbinowy jest istotny dla hormonów kluczowych w procesie spalania tkanki tłuszczowej.

Wątroba potrzebuje kwasu askorbinowego także po to, by prawidłowo metabolizować leki, bronić się przed wirusami i wolnymi rodnikami. Witamina wspiera także detoksykację organizmu, bo wspomaga tworzenie enzymów odpowiadających za pozbywanie się m.in. zanieczyszczeń środowiska czy ołowiu. Jest też niezbędna do produkcji glutationu, którego zadaniem jest neutralizacja toksyn, na które narażona jest wątroba.

Zobacz film: "9 znaków, że brakuje nam witaminy C"
Witamina C jest ważna dla prawidłowej pracy wątroby
Witamina C jest ważna dla prawidłowej pracy wątroby (Pixabay)

Na tym rola witaminy C się nie kończy, bo sam kwas askorbinowy ma zdolność do wiązania metali ciężkich lub szkodliwych produktów przemiany materii.

Witamina C ma również działanie:

  • ułatwiające wchłanianie żelaza do organizmu,
  • przeciwzapalne i przeciwalergiczne,
  • kardioprotekcyjne,
  • wspomagające syntezę kolagenu - białka kluczowego dla skóry, kości, zębów, ścięgien, chrząstek, naczyń krwionośnych czy rogówki oka,
  • cytotoksyczne na komórki rakowe,
  • immunomodulujące.

2. Najlepsza suplementacja? Lepiej uważaj

Choć ogromną popularnością cieszy się suplementacja dużymi dawkami witaminy C, to należy zachować ostrożność. Kwas askorbinowy jako witamina rozpuszczalna w wodzie, wydalany jest z organizmu wraz z moczem. Z tego powodu ryzyko przedawkowania jest niewielkie i nie tak groźne w skutkach jak w przypadku m.in. witaminy D.

Jednak nadmiar witaminy C może przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych, a co więcej – nie ma żadnych badań, które potwierdzałyby niezwykłe działanie ''uderzających dawek'' witaminy na organizm.

Według ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi:

  • u dzieci - 40-50 mg,
  • u kobiet - 75 mg,
  • u mężczyzn - 90 mg.

Dawki powyżej 2000 mg (2 g) na dobę mogą spowodować objawy niepożądane, takie jak wysypka, nudności czy wymioty, a także biegunka.

Dlatego najlepszym sposobem na dostarczenie tej witaminy do organizmu jest odpowiednia dieta bazująca na świeżych warzywach i owocach. Warto jednak wiedzieć, że dieta bogata w węglowodany rafinowane może osłabiać wchłanianie kwasu askorbinowego z pożywienia, a wówczas konieczna może być suplementacja.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze