Głodzenie się

Głodzenie się to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów odchudzania się. Głodówki są też metodą oczyszczania organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Niestety, długotrwałe głodzenie się może być niebezpieczne dla organizmu i prowadzić do szeregu niepożądanych dolegliwości, jak: zawroty głowy, nudności, osłabienie, permanentne zmęczenie czy bóle brzucha. Coraz częściej młode osoby, szczególnie nastolatki, głodzą się, gdyż chcą wyglądać jak modelki i gwiazdy show biznesu. Tymczasem nieprzemyślane głodówki mogą przyczynić się do rozwoju zaburzeń odżywania się.

Polecane wideo:

Wady i zalety głodówek

Istnieje wiele kontrowersji wokół głodzenia się. Entuzjaści głodzenia się twierdzą, że przemyślane ograniczanie jedzenia czy nawet czasowa rezygnacja z konsumpcji pokarmów służy oczyszczeniu organizmu z szeregu toksyn, które kumulują się w ustroju. Z kolei znaczna część specjalistów, lekarzy i dietetyków, przestrzega przed głodzeniem się. Głodówki od lat są traktowane jako forma odchudzania. Mniej jedząc, obserwuje się spadek masy ciała. Każdy kilogram mniej na wadze, to powód do dumy – nie tylko ze szczuplejszej sylwetki, ale też z samodyscypliny w niejedzeniu. Ludzie wierzą, że nie jedząc nic, będą mogli cieszyć się nienaganną sylwetką. Tymczasem takie myślenie jest błędne. Nie wystarczy nie jeść, ale trzeba jeść mniej i mieć odpowiednio zbilansowaną dietę, bowiem organizm potrzebuje składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.

Drastyczne ograniczenie spożywanych pokarmów daje tylko pseudo-pozytywne efekty. Owszem, po jakimś czasie zmniejsza się obwód w niektórych partiach ciała i spada masa ciała, ale da się zaobserwować też wiele skutków ubocznych radykalnych diet, jak osłabienie, brak siły, chroniczne zmęczenie, apatia, drażliwość, zawroty głowy, omdlenia, bóle brzucha. Dolegliwości somatyczne stanowią sygnały ze strony ciała, że nie dzieje się z nim najlepiej, że kurczą się rezerwy energetyczne, że trzeba zacząć zdrowo się odżywiać. Tymczasem osoby zachęcone efektami odchudzającymi kontynuują głodówki, ignorują niepokojące objawy, skazując się na stopniową degradację organizmu. Spadek masy ciała w dużej mierzy wynika z redukcji wody w organizmie i z utraty tkanki mięśniowej. Tak naprawdę „pokłady tłuszczu” nie zostają naruszone, gdyż w sytuacjach nagłego spadku wagi organizm spowalnia procesy metaboliczne.

Mechanizmem obronnym organizmu staje się zwolnienie przemiany materii i ochrona nagromadzonych zapasów tłuszczu. Organizm jest mądry i potrafi zabezpieczyć się na „czarną godzinę” tak, jakby wychodził z założenia, że lepiej mieć trochę energii w postaci tłuszczyku w sytuacjach krytycznych, wymagających wykorzystania znacznych zasobów energetycznych. Przemyślane głodówki, pod okiem dietetyka czy lekarza, mogą dawać pozytywne efekty. Jednak długotrwałe głodzenie się, bez nadzoru i przestrzegania odpowiednich zasad żywienia, może powodować więcej złego niż dobrego. Warto o tym pamiętać i nie odchudzać się na własną rękę.

Głodówki a zaburzenia odżywiania

Głodówki stosuje się w różnych celach – oczyszczenie organizmu, metoda odchudzania albo w okresach przed i po operacjach chirurgicznych lub przed wykonaniem określonych badań. Głodówka jednak nie jest najlepszym sposobem na odchudzanie, bowiem spowalnia tempo przemiany materii. Aby schudnąć, trzeba jeść. Jednocześnie należy orientować się, ile jeść, w jakich proporcjach, z jaką częstotliwością, co ze sobą łączyć, a czego unikać. Gwarancją skutecznego odchudzania jest zdrowa, racjonalna, zbilansowana dieta. Niestety, wiele osób, szczególnie młodych, daje się zwieść pseudo-korzyściom głodówek. Młode dziewczęta, w pogoni za idealną figurą, marzeniami bycia modelką czy po prostu chęcią podobania się innym i sobie, zatracają się w ograniczaniu jedzenia, z czasem rezygnując z niego całkowicie.

Utrata kontroli nad jedzeniem w prostej linii prowadzi do zaburzeń odżywania, np. anoreksji lub bulimii. Całe życie zaczyna się koncentrować wokół ograniczania kalorii. Do rezygnacji z tuczących pokarmów dochodzą czasem restrykcje w postaci wykonywania określonych ćwiczeń gimnastycznych, wypacania energii na siłowni czy stosowania środków przeczyszczających. Strach przed przytyciem i zaburzony obraz własnego ciała każe narzucać sobie jeszcze większe wymagania co do sylwetki. Je się mniej albo wcale, ćwiczy się więcej, coraz częściej prowokuje się wymioty aż w końcu organizm odmawia posłuszeństwa, buntuje się i człowiek z wyczerpania ląduje w szpitalu. Zanim zdecydujesz się na głodówkę, pomyśl, jakie są plusy i minusy takiego postępowania, a najlepiej skontaktuj się z dietetykiem, który podpowie, co robić i jak się odżywiać, by cieszyć się urodą i zdrowiem.

psycholog Kamila Drozd, 6 miesięcy temu

Bibliografia

  • Jablow M.M., Anoreksja, bulimia, otyłość. Przewodnik dla rodziców, GWP, Gdańsk 2000, ISBN 83-87957-19-4.
  • Józefik B., Wolska M., Anoreksja i bulimia u dzieci i młodzieży, Hachette Polska, Warszawa 2009, ISBN 978-83-7575-698-2.
  • Ziółkowska B., Anoreksja od A do Z. Poradnik dla nauczycieli i wychowawców, „Scholar”, Warszawa 2005, ISBN 83-7383-115-0.

Diety odchudzające

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety odchudzające
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Diety odchudzające
Diety odchudzające

9 popularnych diet, których powinnaś unikać

9 popularnych diet, których powinnaś unikać

Diety: fakty i mity Istnieje mnóstwo diet, które brane są pod uwagę przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jednak zanim zacznie się stosować (...) którąkolwiek z nich, należy zadać sobie pytanie, które diety są...

Diety odchudzające

Smaczne przekąski dla najmłodszych

Smaczne przekąski dla najmłodszych

Aby podjadanie nie skończyło się nadwagą lub otyłością, warto zadbać, by puste kalorie zastąpić wartościowymi produktami.

Diety odchudzające

Dieta 20/20

Dieta 20/20

Działanie diety 20/20 Była jedną z najczęściej wyszukiwanych diet w wyszukiwarce Google w 2015 roku. Na czym polega jej fenomen i czy rzeczywiście (...) wprowadzać do diety nowe produkty: pierś z kurczaka, tuńczyka,...

Diety odchudzające

Dieta na płaski brzuch

wspomagające proces trawienia. Oprócz specjalnej diety należy stosować ćwiczenia na płaski brzuch, by wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej

Diety odchudzające

Dieta kobiety aktywnej

Dieta odchudzająca dla kobiety aktywnej powinna dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany (...) . Kolacja: ryż brązowy z pieczonym jabłkiem polany jogurtem naturalnym.Dieta...

Diety odchudzające

Zdrowe przekąski

zawierać witaminy oraz składniki odżywcze i być częścią zdrowej diety. Jedzenie spożywane między posiłkami ma nie tylko zaspokajać głód (...) . Jabłka Warto je spożywać, ponieważ są świetnym źródłem błonnika. Polecane...

Diety odchudzające

Dieta antyestrogenowa

kuracja odchudzająca zakłada, że podczas diety mogą być spożywane następujące produkty: warzywa z rodziny kapustnych - np. brukselka, kalafior (...) Wpływ cukrzycy na libido zyskała sobie popularność już w Stanach Zjednoczonych,...

Diety odchudzające

Dieta Strażników Wagi

wyjściowej w 3 miesiące. Podstawą tej diety odchudzającej jest podział produktów na trzy grupy: zieloną, żółtą i czerwoną. Każdy produkt ma przypisaną (...) Dieta Strażników Wagi (Strażnicy Wagi), określana także jako...

Diety odchudzające

Dania z mrożonki

Lata nie się zatrzymać, ale dzięki temu, że mamy mrożoną żywność możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Mrożone warzywa i owoce są powszechnie dostępne i można je znaleźć obecnie w każdym sklepie spożywczym. Wartość odżywcza mrożonych warzyw...

Diety odchudzające

Jak efektywnie schudnąć?

Diety odchudzające to od kilku lat gorący temat. Zwykle wiążą się one jednak z dużymi wyrzeczeniami i monotonnym jadłospisem. Niestety, mimo wysiłku, po zakończeniu kuracji odchudzającej większość...