Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Głodzenie się

Głodzenie się to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów odchudzania się. Głodówki są też metodą oczyszczania organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Niestety, długotrwałe głodzenie się może być niebezpieczne dla organizmu i prowadzić do szeregu niepożądanych dolegliwości, jak: zawroty głowy, nudności, osłabienie, permanentne zmęczenie czy bóle brzucha. Coraz częściej młode osoby, szczególnie nastolatki, głodzą się, gdyż chcą wyglądać jak modelki i gwiazdy show biznesu. Tymczasem nieprzemyślane głodówki mogą przyczynić się do rozwoju zaburzeń odżywania się.

Wady i zalety głodówek

Istnieje wiele kontrowersji wokół głodzenia się. Entuzjaści głodzenia się twierdzą, że przemyślane ograniczanie jedzenia czy nawet czasowa rezygnacja z konsumpcji pokarmów służy oczyszczeniu organizmu z szeregu toksyn, które kumulują się w ustroju. Z kolei znaczna część specjalistów, lekarzy i dietetyków, przestrzega przed głodzeniem się. Głodówki od lat są traktowane jako forma odchudzania. Mniej jedząc, obserwuje się spadek masy ciała. Każdy kilogram mniej na wadze, to powód do dumy – nie tylko ze szczuplejszej sylwetki, ale też z samodyscypliny w niejedzeniu. Ludzie wierzą, że nie jedząc nic, będą mogli cieszyć się nienaganną sylwetką. Tymczasem takie myślenie jest błędne. Nie wystarczy nie jeść, ale trzeba jeść mniej i mieć odpowiednio zbilansowaną dietę, bowiem organizm potrzebuje składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.

Drastyczne ograniczenie spożywanych pokarmów daje tylko pseudo-pozytywne efekty. Owszem, po jakimś czasie zmniejsza się obwód w niektórych partiach ciała i spada masa ciała, ale da się zaobserwować też wiele skutków ubocznych radykalnych diet, jak osłabienie, brak siły, chroniczne zmęczenie, apatia, drażliwość, zawroty głowy, omdlenia, bóle brzucha. Dolegliwości somatyczne stanowią sygnały ze strony ciała, że nie dzieje się z nim najlepiej, że kurczą się rezerwy energetyczne, że trzeba zacząć zdrowo się odżywiać. Tymczasem osoby zachęcone efektami odchudzającymi kontynuują głodówki, ignorują niepokojące objawy, skazując się na stopniową degradację organizmu. Spadek masy ciała w dużej mierzy wynika z redukcji wody w organizmie i z utraty tkanki mięśniowej. Tak naprawdę „pokłady tłuszczu” nie zostają naruszone, gdyż w sytuacjach nagłego spadku wagi organizm spowalnia procesy metaboliczne.

Mechanizmem obronnym organizmu staje się zwolnienie przemiany materii i ochrona nagromadzonych zapasów tłuszczu. Organizm jest mądry i potrafi zabezpieczyć się na „czarną godzinę” tak, jakby wychodził z założenia, że lepiej mieć trochę energii w postaci tłuszczyku w sytuacjach krytycznych, wymagających wykorzystania znacznych zasobów energetycznych. Przemyślane głodówki, pod okiem dietetyka czy lekarza, mogą dawać pozytywne efekty. Jednak długotrwałe głodzenie się, bez nadzoru i przestrzegania odpowiednich zasad żywienia, może powodować więcej złego niż dobrego. Warto o tym pamiętać i nie odchudzać się na własną rękę.

Głodówki a zaburzenia odżywiania

Głodówki stosuje się w różnych celach – oczyszczenie organizmu, metoda odchudzania albo w okresach przed i po operacjach chirurgicznych lub przed wykonaniem określonych badań. Głodówka jednak nie jest najlepszym sposobem na odchudzanie, bowiem spowalnia tempo przemiany materii. Aby schudnąć, trzeba jeść. Jednocześnie należy orientować się, ile jeść, w jakich proporcjach, z jaką częstotliwością, co ze sobą łączyć, a czego unikać. Gwarancją skutecznego odchudzania jest zdrowa, racjonalna, zbilansowana dieta. Niestety, wiele osób, szczególnie młodych, daje się zwieść pseudo-korzyściom głodówek. Młode dziewczęta, w pogoni za idealną figurą, marzeniami bycia modelką czy po prostu chęcią podobania się innym i sobie, zatracają się w ograniczaniu jedzenia, z czasem rezygnując z niego całkowicie.

Utrata kontroli nad jedzeniem w prostej linii prowadzi do zaburzeń odżywania, np. anoreksji lub bulimii. Całe życie zaczyna się koncentrować wokół ograniczania kalorii. Do rezygnacji z tuczących pokarmów dochodzą czasem restrykcje w postaci wykonywania określonych ćwiczeń gimnastycznych, wypacania energii na siłowni czy stosowania środków przeczyszczających. Strach przed przytyciem i zaburzony obraz własnego ciała każe narzucać sobie jeszcze większe wymagania co do sylwetki. Je się mniej albo wcale, ćwiczy się więcej, coraz częściej prowokuje się wymioty aż w końcu organizm odmawia posłuszeństwa, buntuje się i człowiek z wyczerpania ląduje w szpitalu. Zanim zdecydujesz się na głodówkę, pomyśl, jakie są plusy i minusy takiego postępowania, a najlepiej skontaktuj się z dietetykiem, który podpowie, co robić i jak się odżywiać, by cieszyć się urodą i zdrowiem.

Bibliografia

  • Jablow M.M., Anoreksja, bulimia, otyłość. Przewodnik dla rodziców, GWP, Gdańsk 2000, ISBN 83-87957-19-4.
  • Józefik B., Wolska M., Anoreksja i bulimia u dzieci i młodzieży, Hachette Polska, Warszawa 2009, ISBN 978-83-7575-698-2.
  • Ziółkowska B., Anoreksja od A do Z. Poradnik dla nauczycieli i wychowawców, „Scholar”, Warszawa 2005, ISBN 83-7383-115-0.
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety odchudzające - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Diety odchudzające
Diety odchudzające

Dania z mrożonki

Lata nie się zatrzymać, ale dzięki temu, że mamy mrożoną żywność możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Mrożone warzywa i owoce są powszechnie dostępne i można je znaleźć obecnie w każdym sklepie spożywczym. Wartość odżywcza mrożonych warzyw i...

Diety odchudzające

Dieta z mrożonki

Chcesz schudnąć w okresie jesienno-zimowym, kiedy świeże owoce i warzywa nie są łatwo dostępne? Nie martw się, możesz skorzystać z diety z mrożonek. Dieta odchudzająca, której podstawą są mrożone warzywa i owoce, jest bardzo prosta do przygotowania, tania...

Diety odchudzające

Dieta dr. Perricone'a

Dieta dr. Perricone'a opiera się na produktach pro- i prebiotycznych. Według autora tej diety odchudzającej otyłość i nadwaga są efektem stanu zapalnego w organizmie, wywołanego złym żywieniem. Ta dieta probiotyczna zakłada, że aby zrzucić zbędne...

Diety odchudzające

Dieta antyestrogenowa

Wpływ cukrzycy na libido zyskała sobie popularność już w Stanach Zjednoczonych, w Izraelu i w Europie Zachodniej. Jest to zdrowa dieta odchudzająca, która opiera się ograniczeniu spożywanych estrogenów. Nadmiar estrogenów w organizmie powoduje gromadzenie...

Diety odchudzające

Dieta rybna

Chude ryby przynajmniej dwa razy dziennie – to podstawa diety rybnej. Flądrę, solę, dorsza czy mintaja – te właśnie ryby są preferowane – przyrządza się z dodatkiem małej ilości tłuszczu. Dieta rybna to dieta odchudzająca przewidziana na...

Diety odchudzające

Dieta Saba-Re

Dieta Saba-Re to dieta odchudzająca oparta na surowych owocach, warzywach i chudym mięsie. Jest to dieta niskokaloryczna (1200 kalorii) i dlatego oznacza dość szybkie i skuteczne odchudzanie. W trakcie jej trwania można zjadać tyle warzyw, ile się chce,...

Diety odchudzające

Dieta ziemniaczana

Wbrew pozorom, ziemniaki mogą pomóc w skutecznym odchudzaniu. Dieta odchudzająca, której są głównym składnikiem, będzie skuteczna, jeśli ziemniaki będą znajdować się przynajmniej w dwóch posiłkach. Ziemniaki mogą być pieczone w piekarniku lub gotowane w...

Diety odchudzające

Dieta Lutza

Autorem diety jest Wolfgang Lutz, austriacki lekarz mieszkający w Londynie. Jak sam powtarzał, już jako dziecko był słabego zdrowia. Po wykładzie G.L. Tharpe'a na temat diety w 1957 roku zainteresował się niskowęglowodanowym sposobem żywienia. Wypróbował...

Diety odchudzające

Dieta kobiety aktywnej

Jeśli kobieta jest aktywna, program żywieniowy, który dostarcza jej organizmowi ok. 1500 kalorii dziennie pomoże jej stracić 1-1,5 kilograma w ciągu tygodnia. Dieta jest prosta i co najważniejsze, opiera się na zasadach zdrowego żywienia. Nie ma w niej...

Diety odchudzające

Dieta hinduska

Punktem wyjścia w diecie hinduskiej jest wybór jednej potrawy lub trzech produktów z piramidy żywieniowej (jajka lub mięso, warzywo, owoc). To one będą wchodziły w skład posiłków przygotowywanych przez kolejne 7-14 dni. W grę nie wchodzą żadne słodycze...