IG – w których produktach jest najniższy?

Piękny wygląd i szczupła sylwetka to wymagania współczesnego świata. Bez nich czujemy się nieatrakcyjni, więc robimy wszystko, aby osiągnąć zadowalające rezultaty. Nie bez powodu coraz częściej sięgamy po diety i głodówki. Czasem jednak to nie pragnienie szczupłej sylwetki prowadzi do zmiany diety, tylko chory organizm, który wymaga odpowiedniego wsparcia. Jest nim dieta Montignaca, składająca się wyłącznie z produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem informującym o tym, jak reaguje organizm po spożyciu danego produktu – dokładnie chodzi o to, jak produkt spożywczy wpływa na poziom glukozy we krwi. Dlaczego indeks glikemiczny jest tak ważny?

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Ponieważ nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że węglowodany o tej samej ilości cukru mogą różnie wpływać na stężenie glukozy w naszym organizmie. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki i gwałtowny wzrost glukozy we krwi, natomiast te o niskim nie powodują wzrostu lub jest on niewielki.

Wyjściową do obliczenia indeksu glikemicznego danego produktu jest to, w jakim stopniu zawarta w nim glukoza jest wchłaniana do organizmu – jeśli wchłania się w całości to IG wynosi 100.

9 popularnych diet, których powinnaś unikać

Istnieje mnóstwo diet, które brane są pod uwagę przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jednak zanim zacznie się stosować którąkolwiek z nich, należy...

Cukier w organizmie

Regulowanie poziomu cukru w organizmie jest ważne zwłaszcza dla osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Cukry pochodzące ze składników spożywanych w ciągu dnia są głównym źródłem energii organizmu i powinny ją zaspokajać w 50–65 proc. Najlepiej gdy zapotrzebowanie na energię jest pokryte przez zastosowanie węglowodanów złożonych, które są zdrowsze dla organizmu.

Zanim jednak węglowodany zostaną wchłonięte, są spalane na glukozę, która wchłania się do krwi. W przypadku węglowodanów złożonych, które znajdują się w produktach o niskim indeksie glikemicznym, wchłaniana glukoza jest przyswajana bardzo powoli w przeciwieństwie do węglowodanów prostych, z których glukoza wchłania się natychmiast po ich spożyciu, przez co jej stężenie we krwi podnosi się gwałtownie.

To z kolei wpływa na szybką reakcję trzustki i natychmiastowy wyrzut insuliny do organizmu.

Działanie indeksu glikemicznego

Indeks glikemiczny, w zależności od tego, w jakim stopniu z danego produktu jest wchłaniana glukoza, został podzielony na 3 grupy. Do pierwzej należą produkty o niskim indeksie glikemicznym, z których glukoza jest wchłaniana maksymalnie w 55 proc.

Produkty o średnim IG to druga grupa. Znajdują się w niej produkty z wchłanianiem glukozy w przedziale między 55 - 69 proc. Ostatnia grupa to produkty o wysokim IG z wchłanialnością glukozy przekraczającą 70 proc. Warto wiedzieć, że w przypadku niektórych produktów wartość indeksu glikemicznego może się zmieniać.

Zależy to np. od tego czy został poddany obróbce termicznej – produkty gotowane mają przeważnie wyższy IG. W przypadku owoców wahania wynikają ze stopnia dojrzałości owocu oraz tego, czy jest jedzony na surowo.

Niski indeks glikemiczny

Dieta o niskim indeksie glikemicznym powinna być przestrzegana przede wszystkim przez soby zmagające się z wahaniami poziomu cukru w organizmie. W każdym z 5 spożywanych w ciągu dnia posiłków podstawę powinien stanowić składnik o niskim IG.

Mogą to  być rośliny strączkowe (z wyjątkiem bobu), niemal wszystkie warzywa z wyłączeniem pasternaku, pieczonych ziemniaków, brukwi, buraków i dyni, a także owoce. Chcąc trzymać się niskiego indeksu glikemicznego, lepiej zrezygnować z bardzo słodkich owoców takich jak arbuz, banany, ananasy czy rodzynki, ponieważ ich IG jest średni bądź wysoki.

Nie martwiąc się o poziom cukru we krwi, możemy włączyć do diety suszone przyprawy, warzywa liściaste, cebulę, oliwki, grzyby, fasolkę szparagową, orzechy, wiśnie, jagody, cytrusy, czosnek, dziki ryż, suszone pomidory oraz truskawki i żurawinę.

Pamiętajmy, że niektóre produkty mogą zmieniać swój IG po ich przetworzeniu, dlatego zawsze lepiej sprawdzić, jak wygląda indeks surowej marchewki, a jak zmieni się po jej ugotowaniu.

Warto wiedzieć, że dieta opierająca się na niskim indeksie glikemicznym nie jest przeznaczona tylko dla osób z wahaniami cukru we krwi, ale także tych, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów. Powolne uwalnianie glukozy do krwi sprawia, że dłużej czujemy się nasyceni i nie podjadamy między posiłkami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO) Odtwórz wideo

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi (...) . Indeks glikemiczny zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produktach...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

. Różny mają także indeks glikemiczny. Nie wszystkie polecane są zatem chorym na cukrzycę. Najniższy indeks glikemiczny zawierają truskawki, poziomki (...) do grupy owoców, których cukrzycy powinni się wystrzegać. Ich indeks glikemiczny...

Zdrowe odżywianie

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskowęglowodanowa opiera się na indeksie glikemicznym (IG). Indeks glikemiczny określa wpływ żywności na poziom (...) Zamiast długoziarnistego, jaśminowego, białego ryżu (IG 70),...

Leczenie cukrzycy

Co to są bolusy? (WIDEO)

Co to są bolusy? (WIDEO) Odtwórz wideo

posiłków podnosi się poziom insuliny. W zależności od rodzaju i indeksu glikemicznego (IG) poszczególnych potraw, ilość insuliny i czas jej działania (...) się cukrzycę. Bolus przedłużony to odpowiednia porcja insuliny podawana przy...

Żywienie

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Cisi zabójcy W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach (...) tylko, że na dłuższą metę szkodzi to naszemu zdrowiu. Których dodatków do żywności należy unikać,...

Wpływ wegetarianizmu na zdrowie

5 faktów udowodnionych naukowo na temat wegetarianizmu

5 faktów udowodnionych naukowo na temat wegetarianizmu

się na jego niedobór. Cynk znajdziemy  w takich produktach jak: fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste czy mleczne. Należy jednak pamiętać (...) Co naprawdę kryje się w produktach spożywczych? Czy białko odchudza?...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu, zmniejszyć ryzyko wystąpienia (...) , które ukryte są nie tylko w słodkościach, ale i wielu innych produktach,...