Jagody w profilaktyce choroby Parkinsona

Badania amerykańskich naukowców wskazują, iż regularne spożywanie jagód zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

1. Badanie właściwości flawonoidów

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym udział wzięło 49 281 mężczyzn i 80 336 kobiet. Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze, w których określali poziom spożycia flawonoidów pochodzących z 6 podstawowych źródeł: jagód, jabłek, herbaty, czerwonego wina, pomarańczy i soku pomarańczowego. Konsumpcję flawonoidów określano również na podstawie bazy danych. Przez okres 20-22 lat monitorowano stan zdrowia wszystkich badanych pod kątem choroby Parkinsona. Rozpoznano ją u 805 osób.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

2. Wyniki badania

Okazało się, że ryzyko zachorowania na parkinsonizm było o 40% niższe w grupie 20% mężczyzn spożywających najwięcej flawonoidów niż w grupie 20% mężczyzn, którzy jedli najmniej produktów zawierających te substancje. Wśród badanych kobiet nie zaobserwowano zależności między rozwojem choroby a ogólnym spożyciem flawonoidów. Związek ten odkryto, gdy osobno rozpatrzono poszczególne podklasy flawonoidów. Naukowcy odkryli, iż regularne spożycie antocyjanów, których bogatym źródłem są jagody zmniejszało ryzyko choroby Parkinsona zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Odkrycie to sugeruje, iż flawonoidy posiadają właściwości neuroochronne.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!