Jagody w profilaktyce choroby Parkinsona

Badania amerykańskich naukowców wskazują, iż regularne spożywanie jagód zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

Badanie właściwości flawonoidów

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym udział wzięło 49 281 mężczyzn i 80 336 kobiet. Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze, w których określali poziom spożycia flawonoidów pochodzących z 6 podstawowych źródeł: jagód, jabłek, herbaty, czerwonego wina, pomarańczy i soku pomarańczowego. Konsumpcję flawonoidów określano również na podstawie bazy danych. Przez okres 20-22 lat monitorowano stan zdrowia wszystkich badanych pod kątem choroby Parkinsona. Rozpoznano ją u 805 osób.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Wyniki badania

Okazało się, że ryzyko zachorowania na parkinsonizm było o 40% niższe w grupie 20% mężczyzn spożywających najwięcej flawonoidów niż w grupie 20% mężczyzn, którzy jedli najmniej produktów zawierających te substancje. Wśród badanych kobiet nie zaobserwowano zależności między rozwojem choroby a ogólnym spożyciem flawonoidów. Związek ten odkryto, gdy osobno rozpatrzono poszczególne podklasy flawonoidów. Naukowcy odkryli, iż regularne spożycie antocyjanów, których bogatym źródłem są jagody zmniejszało ryzyko choroby Parkinsona zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Odkrycie to sugeruje, iż flawonoidy posiadają właściwości neuroochronne.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Choroba Parkinsona - przyczyny, objawy, leczenie
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Choroba Parkinsona - przyczyny, objawy, leczenie
Choroba Parkinsona - przyczyny, objawy, leczenie

Parkinson - definicja, przyczyny, objawy, leczenie

Parkinson - definicja, przyczyny, objawy, leczenie

się, że ich zaburzenia związane są z rozwojem choroby Parkinsona. Szacuje się, że na całym świecie cierpi na nią 6,3 miliona osób. W Polsce ilość osób zmagających (...) - definicja Choroba Parkinsona...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Egzotyczne jagody Jagody camu camu pochodzą z Ameryki Południowej. Istnieje wiele kapsułek, proszków i ekstraktów z tych owoców, jednak warto sięgnąć (...) po świeże jagody, które zaczynają być dostępne...

Owoce

Jagody maqui - nowe superfoods

Jagody maqui - nowe superfoods

Jagody maqui Już nie jagody goji czy jagody acai są najbardziej popularne. Trwa moda na jagody maqui, czyli przepyszne małe owoce z Patagonii (...) , bóle gardła, gorączkę czy dolegliwości...