Jagody w profilaktyce choroby Parkinsona
Badania amerykańskich naukowców wskazują, iż regularne spożywanie jagód zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
1. Badanie właściwości flawonoidów
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym udział wzięło 49 281 mężczyzn i 80 336 kobiet. Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze, w których określali poziom spożycia flawonoidów pochodzących z 6 podstawowych źródeł: jagód, jabłek, herbaty, czerwonego wina, pomarańczy i soku pomarańczowego. Konsumpcję flawonoidów określano również na podstawie bazy danych. Przez okres 20-22 lat monitorowano stan zdrowia wszystkich badanych pod kątem choroby Parkinsona. Rozpoznano ją u 805 osób.
2. Wyniki badania
Okazało się, że ryzyko zachorowania na parkinsonizm było o 40% niższe w grupie 20% mężczyzn spożywających najwięcej flawonoidów niż w grupie 20% mężczyzn, którzy jedli najmniej produktów zawierających te substancje. Wśród badanych kobiet nie zaobserwowano zależności między rozwojem choroby a ogólnym spożyciem flawonoidów. Związek ten odkryto, gdy osobno rozpatrzono poszczególne podklasy flawonoidów. Naukowcy odkryli, iż regularne spożycie antocyjanów, których bogatym źródłem są jagody zmniejszało ryzyko choroby Parkinsona zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Odkrycie to sugeruje, iż flawonoidy posiadają właściwości neuroochronne.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.