3 z 10Ryby
Osoby borykające się z problemem nadciśnienia tętniczego krwi muszą dbać o swój codzienny jadłospis. Dieta na nadciśnienie uwzględnia spożywanie tłustych ryb morskich takich jak halibut, tuńczyk, pstrąg, łosoś, dorsz, makrela. Jak można uzasadnić to zalecenie? W tłustych rybach występuje duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Sięganie po naturalne źródła kwasów omega-3 powoduje redukcję ciśnienia poprzez obniżenie stanu zapalnego oraz zredukowanie poziomu oksylipin.
Według badań, osoby, które jadły 5 lub więcej porcji ryb w miesiącu, np. tuńczyka lub łososia (pieczonego lub grillowanego), wykazały średnio o 3,2 mniej uderzenia na minutę niż te, które spożywały 1 porcję miesięcznie. Sięgając po tłuste ryby morskie, warto pamiętać o tym, by spożywać je w formie pieczonej lub grillowanej. Dobrą opcją jest także przyrządzanie ryb na parze.