Jałowiec – gatunki i odmiany, właściwości i wykorzystanie
Jałowiec to roślina iglasta, która nie ma szczególnych wymagań glebowych. W Polsce, w warunkach naturalnych, spotykane są dwa gatunki. To jałowiec pospolity i jałowiec sabiński, inaczej jałowiec sawina. O ile owoce pierwszego są jadalne, o tyle drugie trujące. Co warto wiedzieć?
1. Co to jałowiec?
Jałowiec (Juniperus L.) to rodzaj roślin iglastych należący do rodziny cyprysowatych. Występuje na wszystkich kontynentach półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego i subpolarnego, również w górach w strefie międzyzwrotnikowej.
W obrębie rodzaju wyróżnia się około 50 gatunków, z czego w Polsce - w warunkach naturalnych - spotykane są dwa. To jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) i jałowiec sabiński, inaczej jałowiec sawina (Juniperus sabina L.). Wiele gatunków i ich odmian uprawianych jest jako rośliny ozdobne.
Inne gatunki Juniperus to:
- Juniperus bermudiana L. – jałowiec bermudzki
- Juniperus chinensis L. – jałowiec chiński
- Juniperus deppeana Steud – jałowiec grubokory
- Juniperus excelsa M.Bieb. – jałowiec grecki, jałowiec wyniosły
- Juniperus horizontalis Moench – jałowiec płożący
- Juniperus × media Dmitr. – jałowiec pośredni
- Juniperus occidentalis Hook. – jałowiec zachodni
- Juniperus oxycedrus L. – jałowiec kolczasty
- Juniperus phoenicea L. – jałowiec fenicki
- Juniperus procumbens (Siebold ex Endl.) – jałowiec rozesłany
- Juniperus rigida Siebold & Zucc. – jałowiec sztywny, jałowiec nadbrzeżny
- Juniperus scopulorum Sarg. – jałowiec skalny
- Juniperus squamata Buch – jałowiec łuskowaty
- Juniperus virginiana L. – jałowiec wirginijski.
2. Jak wygląda jałowiec?
Pokrój jałowca jest bardzo zróżnicowany. Spotykane są zarówno wysokie drzewa osiągające do 40 m wysokości, jak i płożące krzewy. Rośliny mają sztywne i kłujące igły. Charakterystyczne dla rodzaju są szyszkojagody, które w postaci dojrzałej są kulistawe, w kolorze od fioletowego do czarnego. Na każdej łusce nasiennej powstaje od jednego do trzech nasion.
3. Jałowiec sabiński – odmiany i właściwości
Jałowiec sabiński, inaczej jałowiec sawina (Juniperus sabina L.) zawiera sabinol o nieprzyjemnym zapachu wyczuwalnym po roztarciu gałązek. To silnie trujący jałowiec. Spożycie jego niebieskawych owoców wywołuje wymioty, stany zapalne żołądka i jelit. Może prowadzić do zgonu.
Juniperus sabina często jest uprawiany jako roślina ozdobna w ogródkach i parkach. Nadaje się do ogrodów skalnych, na murki, w trawnikach. Popularne gatunki rośliny to:
- jałowiec sabiński Tamariscifolia
- jałowiec sabiński Variegata
- jałowiec sabiński Mas
- jałowiec sabiński Blue Danube.
4. Jałowiec pospolity - właściwości lecznicze i wykorzystanie
Jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) to gatunek zawsze zielonego krzewu, który ma niewielkie wymagania glebowe. Rośnie nawet na glebach jałowych. To wiecznie zielona roślina iglasta o krótkich szydłowatych liściach i czarnych owocach, który nie traci swoich liści nawet w okresie zimowym, jest często uprawiana jako krzew ozdobny.
Owoce jałowca są jadalne i olejkodajne, a także lecznicze. To popularna przyprawa nadająca potrawom leśny zapach oraz słodki, gorzkawo-palący smaki. W kuchni można wykorzystywać zarówno całe, jak i zmiażdżone ziarna owocu. Przyprawą są także ususzone gałęzie jałowca. W dymie jałowcowym wędzi się także wędliny, które zyskują charakterystyczny
Owoce jałowca to również cenny surowiec zielarski, spożywanie którego przynosi korzyści zdrowotne. Można go stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie w postaci naparów, odwarów i olejku, a także nalewki nazywanej jałowcówką.
Jakie są właściwości owoców jałowca? Szyszkojagody są zasobne w spore ilości garbników, olejku lotnego, cukrów, związków żywicznych, goryczy, kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Dzięki temu owoc jałowca ma działanie antybakteryjne, odkażające, moczopędne oraz ułatwiające trawienie.
Jałowiec warto stosować wewnętrznie i zewnętrznie w przypadku:
- zapalenia dróg moczowych (ma właściwości moczopędne, antybakteryjne oraz antyseptyczne),
- problemów z wątrobą (wzmaga wydzielanie żółci),
- problemów ze strony układu pokarmowego (wspiera trawienie, zapobiega nadmiernej fermentacji treści pokarmowej w jelitach, zapobiega wzdęciom oraz zaparciom),
- przeziębienia (pomaga odblokować zatkany nos, udrażnia drogi oddechowe).
- trudno gojących się ran, ropni, stanów zapalnych skóry, żylaków i zmian łuszczycowych,
- łupieżu na skórze głowy,
- bólu zębów,
- reumatyzmu, nerwobóli, zapalenia korzonków,
- przeziębienia (łagodzi kaszel, udrażnia górne drogi oddechowe, rozgrzewa).
Gdzie kupić jałowiec? Owoce jałowca można kupić w sklepie spożywczym, a wyciągi czy olejki w sklepach zielarskich lub aptekach.
5. Czy jałowiec jest szkodliwy?
Jałowiec sabiński jest trujący. Mogą szkodzić jednak także owoce jałowca pospolitego, choć są zdrowe i aromatyczne. Dzieje się tak, gdy są spożywane w nadmiarze (zalecana dzienna dawka to 3-4 owoce jałowca dziennie) bądź konsumują je osoby, które nie powinny. Warto pamiętać, że przeciwwskazania do stosowania owoców jałowca to między innymi wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie pęcherzyka żółciowego, krwiomocz i białkomocz czy stan zapalny błony śluzowej żołądka.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.