Garbniki roślinne – właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Garbniki, inaczej taniny, to związki polifenolowe, które w stanie naturalnym występują w korzeniach, korze, liściach i owocach wielu gatunków roślin. Dzięki temu, że mają cierpki smak, chronią je przed patogenami i zwierzętami roślinożernym. Jakie mają właściwości? W jakich produktach spożywczych ich szukać i dlaczego warto?

Garbniki roślinne mają właściwości prozdrowotne i lecznicze.Garbniki roślinne mają właściwości prozdrowotne i lecznicze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to są garbniki?

Garbniki to substancje o złożonym składzie chemicznym. Dobrze rozpuszczają się w wodzie, etanolu czy acetonie. Są polifenolami o masie cząsteczkowej od 500 do nawet 3000 Da. Wiadomo, że tworzą kompleksy z białkami i polisacharydami, takimi jak pektyna, celuloza czy skrobia. Wiążą się również z alkaloidami, kwasami nukleinowymi i składnikami mineralnymi.

Wyróżnia się garbniki pochodzenia syntetycznego i naturalnego (roślinne, rzadziej zwierzęce), garbiki organiczne i nieorganiczne, także hydrolizujące (zawierają cząsteczkę cukru) i skondensowane (niehydrolizujące), nazywane proantocyjanidami (są polimerami flawonoidów. Występują głównie w niedojrzałych roślinach). Warto pamiętać, że zamiennie można stosować pojęcia garbniki i taniny.

Garbniki roślinne pełnią ważne funkcje, między innymi:

  • chronią rośliny przed zakażeniem bakteriami lub grzybami,
  • hamują wzrost grzybów, bakterii i wirusów,
  • chronią rośliny przed roślinożernymi owadami i kręgowcami,
  • uniemożliwiają bytowanie pasożytów na powierzchni roślin.

Garbniki roślinne są odpowiedzialne za cierpki smak niedojrzałych owoców. Ma to związek z oddziaływaniem tanin z białkami znajdującymi się w ślinie. To zniechęca zwierzęta do zjadania rośliny. W miarę dojrzewania zawartość tanin się zmniejsza.

Gdzie znajdują się garbniki?

Garbniki naturalne są obecne w wielu gatunkach roślin. Zawierają je:

  • owoce. Garbniki w owocach są obecne zwłaszcza w takich gatunkach jak czarna porzeczka, granat, winogrona, truskawki, maliny, żurawina, jabłka czy borówka,
  • nasiona i orzechy,
  • gryka, ziarna jęczmienia,
  • rośliny strączkowe, zwłaszcza czerwona i czarna fasola oraz soczewica,
  • popularne produkty spożywcze, takie jak herbata, kawa, gorzka czekolada i kakao. Są także naturalnym składnikiem wina (wino czerwone i różowe), piwa oraz soków owocowych,
  • drzewa iglaste i rośliny zielone. Są obecne w ich korze, korzeniach, łodygach oraz liściach,
  • surowce zielarskie, takie jak kora dębu, ziele dziurawca, czystek, liście malin, rzepik i pięciornik.

Garbniki w kosmetyce i medycynie

Garbniki to substancje pochodzenia syntetycznego i naturalnego wykorzystywane w procesie wytwarzania naturalnej skóry. Umożliwiają zabezpieczenia jej przed procesami gnilnymi. Używa się ich także do produkcji barwników lub farb podkładowych zapobiegających korozji.

Substancje te odnajdują się również w branży kosmetycznej (jako dodatki do wielu kosmetyków: szamponów, kremów czy toników, ale i past do zębów, płynów do płukania ust) oraz przemyśle farmaceutycznym.

Najbardziej znanymi surowcami zawierającymi garbniki, wykorzystywanymi do produkcji preparatów leczniczych, są kora dębu i kłącze pięciornika. Garbniki są obecne w wielu produktach dostępnych w aptekach. Można je znaleźć w maściach, żelach, kremach, herbatkach do zaparzania, kroplach do oczu czy suplementach diety.

Właściwości prozdrowotne garbników

Taniny wykazują właściwości prozdrowotne i lecznicze:

  • łagodzą podrażnienia,
  • zmniejszają uczucie swędzenia czy pieczenia skóry,
  • działają przeciwzapalnie,
  • mają działanie antybakteryjne,
  • działają ściągająco na błony śluzowe,
  • wykazują działanie protekcyjnie na naczynia krwionośne, przyspieszają krzepnięcie krwi,
  • wspomagają odporność organizmu,
  • mają właściwości przeciwnowotworowe. Są antyoksydantami, łagodzą stres oksydacyjny wywoływany przez nadmiar wolnych rodników,
  • mogą wspierać mikroflorę jamy ustnej i jelit,
  • mogą redukować stężenie cholesterolu LDL we krwi,
  • mogą obniżać ciśnienie.

Garbniki – szkodliwość

Sposób działania garbników zależy głównie od ich rodzaju, ale i konsumowanych ilości. Nadmierne spożycie tanin w diecie może przyczynić się do problemów zdrowotnych.

Ma to związek z tym, że substancje zaburzają wchłanianie z przewodu pokarmowego witamin i minerałów (witamin A i B12, wapnia i żelaza). Zwiększają także ryzyko niewydolność wątroby i nerek, choroby wrzodowej czy zapalenia żołądka i jelit.

Na obecność garbników w pożywieniu muszą uważać osoby na nie wrażliwe. U nich przypadku szkodliwe mogą być nawet niewielkie dawki. Pojawiająca się reakcja związana z nadwrażliwością może wywoływać mdłości, biegunki i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak również bóle głowy, poczucie o oszołomienia oraz niepokój.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy