2 z 10Nabiał i inne produkty bogate w wapń
W ciele dorosłego człowieka występuje od 1 do 2 kg wapnia. Aż 99 proc. z tej ilości znajduje się w zębach i kościach. Jeśli chcesz zadbać o stan swojego układu kostnego, koniecznie wzbogać dietę o ten fundamentalny dla organizmu pierwiastek. Dużą ilość wapnia zawierają produkty nabiałowe (mleko i jego przetwory). Na zdrowe kości i stawy polecane są także ryby np. łososie, makrele, dorsze i śledzie. Stanowią one cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Nie przejmuj się, jeśli twoim problemem jest alergia na mleko lub nietolerancja laktozy. Wapń występuje także w jarmużu, szpinaku, boćwinie, rukoli, brokułach czy świeżo wyciskanym soku pomarańczowym. W diecie na mocne kości warto uwzględnić też ciecierzycę, soczewicę i inne rośliny strączkowe.