Jedzenie z grilla

Pierwsze oznaki ciepła powodują, że jak najwięcej czasu chcemy spędzać na dworze. Piknik na trawie czy wypad nad jezioro są na to doskonałym sposobem. Również uwielbiany przez wszystkich grill jest częstym pretekstem do spędzenia wolnego czasu na łonie natury, a także spożywania tłustych i niezdrowych produktów – czego nasz organizm nie przetrawi tak łatwo.

Co na grilla?

Zazwyczaj nasze grillowanie polega na rzuceniu na ruszt kupionej w pobliskim sklepie kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Nie może oczywiście zabraknąć piwa, musztardy i ketchupu. Świeże powietrze wzmaga nasz apetyt, a grono najbliższych jeszcze bardziej motywuje do sięgnięcia po pięknie przypieczoną kiełbaskę.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Mimo że zwolennicy grillowania uważają, że jest to najlepsza forma przygotowania mięsa, to i tak nadal pożywienie przygotowane w ten sposób jest po prostu bombą kaloryczną. Tak więc jedzenie kiełbasek, karkówki czy innych pyszności z grilla skutkuje zbędnymi kilogramami.

Aby nasze jedzenie było zdrowe i nie zawierało szkodliwych substancji, powinniśmy wypróbować kilka przydatnych sposobów na zdrowe grillowanie.

  • Po pierwsze – wybierajmy do pieczenia mniej tłuste mięso, np. indyka, kurczaka.
  • Po drugie – odpowiednio przyprawmy mięso, zanim wrzucimy go na ruszt. Najlepiej dodajmy dużo czosnku, który zapobiega miażdżycy naczyń tętniczych i obniża podwyższony poziom cholesterolu.
  • Po trzecie – jeżeli wybieramy czerwone mięso, odpowiednio je zamarynujmy – mięso szybciej się upiecze i będzie zdrowsze.
  • Po czwarte – grubość pieczonego mięsa nie jest bez znaczenia – powinno być odpowiednio cienkie, wtedy szybciej będzie gotowe do spożycia.
  • Po piąte – ryba zdrowsza niż karkówka. Ryby zawierają zdrowe dla serca kwasy omega-3. Ponadto powodują spadek cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Po szóste – warzywa i owoce też można wrzucić na ruszt. Są one niskokaloryczne i do tego smaczne. Wspaniale uzupełniają mięsne potrawy i wzbogacają grillowe menu.
  • Po siódme – sałatki do grilla też pasują – zdrowe, zrobione ze świeżych warzyw, lekkostrawne. Ważne są tu witaminy, które spełniają rolę przeciwutleniaczy i zabezpieczają przed działaniem wolnych rodników.

Grillowanie a zdrowie

Grillowanie weszło na stałe w zwyczaje Polaków. Wiosną i latem można zaobserwować prawie w każdym ogródku postawionego grilla i świętującą grupę ludzi. Grillowanie stało się formą spędzania wolnego czasu. Jednak spędzanie czasu w taki sposób może doprowadzić do tego, że nasze brzuchy zwiększą swoją objętość. Nasze serce i kondycja fizyczna również ucierpią, ponieważ odkładający się tłuszcz może obciążyć pracę serca oraz doprowadzić do zaburzeń lipidowych, prowadzących do miażdżycy naczyń krwionośnych. Dlatego należy uważać na to, jakie ilości kiełbasek są przez nas spożywane podczas pięknego, wiosennego grillowania.

Na choroby sercowo-naczyniowe choruje coraz więcej osób. W Polsce co trzeci dorosły ma nadciśnienie, a osoby chore na otyłość, cukrzycę, nadciśnienie, dyslipidemię oraz osoby palące papierosy i prowadzące siedzący tryb życia są szczególnie narażone na choroby sercowo-naczyniowe.

Niewydolność serca, udar mózgu oraz choroby niedokrwienne serca zazwyczaj powodowane są nadciśnieniem tętniczym, na które choruje około 30% Polaków, a następne 30% jest w stanie przednadciśnieniowym. Jednak dzięki upowszechnieniu spożycia ryb i oliwy z oliwek zawięrająceych tłuszcze wielonienasycone, liczba zgonów z powodu niedokrwiennej choroby serca znacznie spadła. Niestety dalej pozostajemy na liście krajów o dużym ryzyku wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego zbyt duża ilość zjadanych kiełbasek z grilla nie pomoże nam obniżyć tego poziomu.

Według naukowców grillowanie może prowadzić do powstania nowotworów. Ze spalającego się w ogniu tłuszczu, który wycieka z mięsa, wytwarzają się szkodliwe substancje, które z dymem z żaru z powrotem przemieszczają się na grillowane mięso. Aby zapobiec temu zjawisku, należy używać aluminiowych tacek, które zapobiegają osadzaniu się substancji toksycznych zawartych w dymie na grilowanej potrawie.

Grillowanie może być jednocześnie przyjemne i zdrowe. Wystarczy trochę chęci, aby odstawić potrawy tłuste i niezdrowe, i zastąpić je zdrowymi, niskokalorycznymi produktami. Zdrowe potrawy wrzucane na ruszt na pewno urozmaicą nasze przyjecie, a przy okazji korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.

Komentarze (2)
~MlodyChemik
~MlodyChemik ponad rok temu

Ale bzdura! "Po piąte – ryba zdrowsza niż karkówka. Ryby zawierają zdrowe dla serca kwasy omega-3. " - kwasy omega-3 znajdują się w rybach. A dokładnie kwas "ALA" - alfa linolenowy. Problem w tym, że w naszym organizmie zachodzą reakcje chemiczne, po przyjęciu omega-3 z ryb. Owe reakcje przekształcają kwas ALA w kwasy EPA i DHA. Są to kwasy które mają 5 i 6 niestabilnych, podwójnych wiązań i MEGA łatwo ulegają utlenianiu. Innymi słowy, taka rozgrzana ryba to czyta bomba wolnych rodników. Zdecydowanie bardziej szkodliwa od tłustego mięsa, który posiada tłuszcze tylko nasycone, a więc niemożliwe do utlenienia. Jak chce się smażyć na oleju, to tylko na kokosowym, który również posiada tłuszcze nasycone, niemożliwe do utlenienia. To po prostu chemia, chemia jest logiczna :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Mięso
Mięso

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Co jest prawdą, a co fałszem? Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt wcześniejsze (...) jest po prostu nieprawdziwych. Na dalszych slajdach wyjaśniamy, co jest mitem. Zobacz...

Mięso

Co siedzi w białej kiełbasie?

Co siedzi w białej kiełbasie?

z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego, producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana (...) - mówi. Przeczytaj także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni...

Mięso

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

stronie. Sprawdź koniecznie: Jak rozpoznać dobrą kiełbasę wędzoną? Mięso Wbrew pozorom ilość mięsa w kiełbasie nie jest taką jasną sprawą. - (...) ; Wiadomo, że im więcej mięsa tym lepiej. Jeżeli na opakowaniu mamy opis MOM, czyli...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka mięsa strusiego (...) Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym....

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował mięso z listy produktów spożywczych

Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa (...) światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne...

Mięso

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak, jak było wspominane wcześniej najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony (...) jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w...