Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Krwiak w ciazy

Ginekologia

Krwiak u kobiety w 6 tygodniu ciąży

jestem w 6 tygodniu ciąży wykryto u mnie krwiaka. lekarz nie przypisał mi żadnych leków oprócz kwasu foliowego i kazał odpoczywać . czy to jest normalne że nie dostałam żadnych leków.Jaki krwiak\? Pourazowy\? W jakiej okolicy\? ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Krwawienie w ciąży i owodnia odklejona na przedniej ścianie

(...) tryb życia, stosowanie się do zaleceń lekarza prowadzącego, brak seksu do następnej wizyty\-w większości wypadków krwiaki ... Dzień dobry, to moja czwarta ciąża \(pierwsza poronienie samoistne, druga donoszona, trzecia zakończona w 17. tyg. z powodu bezwodzia\). Miałam dwa incydenty z krwawieniem, a w 10 tyg. lekarz stwierdził krwiak 32x23x8 mm \(owodnia odklejona na przedniej ścianie, kosmówka bez cech odklejania\). Bardzo się boję, że powtórzy się scenariusz sprzed dwóch lat \(odklejona kosmówka i ciągłe ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Ginekologia

Krwiak nad blizną po cesarskim cięciu

Witam\! Jestem 6 tygodni po cesarskim cięciu,w piątek byłam u ginekologa,który powiedzial ze nad blizną pojawił mi się krwiak,dostałam antybiotyk \(już drugi raz,po pierwszym antybiotyku krwiak w tym samym miejscu mi zszedł\) i lekarz powiedział mi że jak krwiak będzie rósł albo nie bedzie znikał to bedzie trzeba mnie nacinac i go usuwać.Czy to jest konieczne\? Nie można innym ... do nacięcia i drenażu zmiany. Nie jest to rozległy zabieg.Trudno jest się zorientować po opisie czy patologia to krwiak w bliźnie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Krwiak a poród zdrowego dziecka

witam jestem w 23tyg ciazy i przez ten czas bylam juz 2 razy w szpitalu z krwotokiem okazalo sie w tedy ze mam miesniaka i krwiak a bylam na usg 2 dni temu i stopien dojrzalosci mam 1wg.Grannuma i podobno od nowa krwiak sie pokazał czy to oznacza ze cos jest z dzieckiem i moge sie przygotowac na najgorsze ze urodze chore lekarz mowil ze dziecku dobrze bije serduszko 140min i podobno wszystko z dzieckiem dobrze ale i tak sie nadal martwie prosze szczera odpowiedz czy urodze zdrowe czy choreWitam$1 ...

Ginekologia

Krwiak w 6 tygodniu ciąży

Jestem w 6 tyg. ciąży. Lekarz zrobił mi USG i znalazł krwiaka. nie krwawię tylko mam lekkie plamienie koloru ciemno brązowego lekarz zalecił mi odpoczywać Przyjmuję kwas foliowy Wizytę mam za 4 tyg. Czy ten krwiak to coś poważnego i czy powinnam przyjmować jeszcze inne leki.Leki według zaleceń lekarza prowadzącego, oszczędzający tryb życia\-leżenie. W przypadku pojawienia się plamienia\/krwawienia wizyta\-izba przyjęć szpitala położniczego\-kontakt z lekarzem prowadzącym. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Toczeń Rumieniowaty Układowy (TRU)

Na co uważać, kiedy planujesz dziecko?

(...) Leczenie tocznia w ciąży Zmiany w sposobie leczenia spowodowały, że kobiety chore na toczeń mogą zajść w ciążę i urodzić zdrowe ... potomstwa należy brać pod uwagę stan zdrowia pacjentki, a także możliwy niekorzystny wpływ stosowanych leków na przebieg ciąży i stan ... ciąży na toczeń Ciąża może powodować zaostrzenie tocznia rumieniowatego (zmian skórnych i objawów stawowych), dlatego musi być ... stosuje jak najmniej leków i to tych, które mogą być bezpiecznie stosowane w czasie ciąży. W okresie aktywnej choroby (np ...

Chirurgia

Nieżytowe zapalenie wyrostka robaczkowego i zapalenie węzłów chłonnych krezki

2 tygodnie temu leżałem w szpitalu miałem operacje. Rozpoznanie \- Nieżytowe zapalenie wyrostka robaczkowego i zapalenie węzłów chłonnych krezki. Ostatnio miałem z ściągane szwy i mam taką gulkę teraz i nie wiem co to jest.Witam, jeżeli zmiana jest wyczuwana \"w skórze\" to najprawdopodobniej postępuje proces leczenia i powstawanie blizny. Jeżeli natomiast zmianie będzie ... .Trudno mi określić co to może być bez bezpośredniego badania. Być może to jakiś krwiak, może niewielki zbiornik płynowy, może tylko obrzęk ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Badania w ciąży

Badanie USG w ciąży

(...) znajdują się w głębi badanego obiektu (w przypadku USG w ciąży interesują nas oczywiście głównie macica i jej wnętrze). Sonda ... (dziecko do 8. tygodnia ciąży) i płodu aż do narodzin - czy dobrze i prawidłowo się rozwija, czy warunki, w jakich się rozwija, są optymalne. Często badanie to wykonuje się na samym początku ciąży, by ją potwierdzić, a także później, np. w 13. tygodniu, by ... w trakcie ciąży i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Niektóre wady rozwojowe u dzieci można leczyć już w łonie matki. Jeśli nie można ...

Badania

Punkcja opłucnej

(...) płuca; odma opłucnowa. Badanie może być wykonywane w każdym wieku, a także u kobiet w ciąży, ale bez poprzedzającego badania radiologicznego.Noszczyk W., Chirurgia: repetytorium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3843-9, Antczak A. Wielka ... schorzenia płuc. Badanie wykonuje się, gdy występuje krwiak, wysięk lub przesięk jamy opłucnowej oraz gdy pojawia się atmosferyczne ... objawy wskazujące, że w jamie opłucnej znajduje się płyn. Są to: krwiak jamy opłucnej; wysięk, przesięk jamy opłucnej; odma jamy ...

Astma a ciąża

Leczenie astmy w ciąży

(...) a odpowiednia terapia astmy w ciąży jest wręcz zalecana. Dla płodu i matki bardziej niepożądane i niebezpieczne są zaostrzenia astmy oraz jej nieleczenie. Najbardziej pożądaną sytuacją jest zaplanowanie ciąży. Kobiety z astmą powinny przed zajściem w ciążę poradzić się swego ... , tak aby jak najrzadziej w ciąży dochodziło do zaostrzeń, aby kobieta mogła bezpiecznie przejść poród i okres połogu. Kobiety, które dowiadują się, że są w ciąży, nie powinny z tego powodu przerywać leczenia. Jedynym skutkiem takiego postępowania może być nagłe zaostrzenie ...

Ginekologia

Jakie są szanse na wchłonięcie się krwiaka i bezpieczne utrzymanie ciąży$1

(...) $1Spy$1. Jeżeli krwiak nie sąsiaduje bezpośrednio z płodem i łożyskiem, to zagrożenie dla ciąży jest niewielkie, a szansa ... jestem w 9 tyg ciazy I po kilku krwawieniach wykryto u mnie krwiaka wielkosci 2 cm,jest ponizej plodu wiec powiedziano mi ze nie zagraza bezposrednio ciazy, dostalam zalecenia chodzic jak zwykle jedynie nie dzwigac I nie przemeczac sie ,odeslano mnie do domu ... .Jakie sa szanse na wchloniecie sie krwiaka I bezpieczne utrzymanie ciazy bez lekartw $1 Szanse na utrzymanie ciąży i uniknięcie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Krwiak obok płodu w 5 tygodniu ciąży

Jestem w 5tyg ciazy i mam duzego krwiaka obok plodu czy mam szanse na donoszenie ciazy . Bardzo prosze o odpowiedzOczywiście, jest na to duża szansa. Jeżeli nie pojawi się żywoczerwone krwawienie z pochwy i bóle brzucha, proszę cierpliwie poczekać do wyznaczonej kolejnej wizyty, w czasie której w przezpochwowym usg powinno się obserwować bijące serce dziecka $1 dowód na rozwijanie się ciąży. Z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że może wystąpić brunatne $1brudzenie$1, ale, o ile będzie niewielkie, wystarczy ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Grzegorz Pietras Dr n. med. Grzegorz Pietras
Ginekologia

Krwotok w ciąży a prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Downa

witam jestem w 21/22 tydzien ciazy i przez ten czas bylam juz 2 razy w szpitalu z krwotokiem okazalo sie w tedy ze mialam miesniaki i krwiaki na usg ktore mialam 15,11,2013r wyszlo mi 1wg.Grannuma stopien dojrzalosci i ze jeszcze jakis tam krwiak jest czy juz mam sie przygotowac na to ze moje dziecko urodzi sie chore z zespolem downa bo sie bardzo martwie i boje prosze o szczera odpowiedz bo staralam sie o dziecko 7 lat Od 7 lat stara się Pani o dziecko,podaje Pani że ma 21 lat więc starania rozpoczęła Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Ginekologia

Przyjmowanie leku na astmę Symbicort 80 przez kobietę w ciąży

Witam, mam pytanie odnośnie leku na astmę symbicort 80. Mianowicie jestem w 20 tygodniu ciąży i od jakiegoś miesiąca muszę przyjmować symbicort 80 codziennie \- najczęściej w porze wieczornej. Moje pytanie brzmi czy jest to bezpieczne dla dziecka\? dziękuję za odpowiedź, pozdrawiamWitam serdecznie. U kobiet w ciąży stosowanie preparatu jest możliwe jedynie w przypadku, gdy w opinii lekarza ... formoterolu u kobiet w ciąży. Do czasu uzyskania wystarczających danych zaleca się szczególną ostrożność. Formoterol może hamować akcję ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Rosnący wynik betaHCG a prawdopodobieństwo ciąży

mój wynik bhcg to 3652 i lekarz tej ciąży nie widzi a po czterech dniach hcg wynosi 6473 czy to prawidłowy wynikW jakim jest Pani tygodniu ciąży. Pyta Pani o interpretację wyniku poziomu HCG nie podając albo terminu ostatniej miesiączki albo tygodnia ciąży. Poziom HCG jest zależny od tygodni ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Badania

Cewnikowanie serca

(...) poinformować wykonującego o skłonności do krwawień, uczuleniu na środki kontrastowe, o ciąży i przyjmowanych lekach, szczególnie tych ... kliniczna, D.W. Publishing Co., Szczecin 2010, ISBN 1-57107-108-3, Janion M. Kardiologia, Wydawnictwo Stachurski, Kielce 2005, ISBN ... , ISBN 83-87478-45-8, Banasiak W., Opolski G., Poloński L. (red.), Choroby serca - Braunwald, Urban & Partner, Wrocław 2007, ISBN ... serca Najbardziej powszechnym skutkiem ubocznym badania jest niewielki krwiak w miejscu, w którym wprowadzono cewnik do naczynia ...

Badania

Angiografia mózgowa

(...) tętniczego krwi, obecności wola nadczynnego tarczycy, skłonności do krwawień czy też ciąży. Badanie przeprowadzane jest na czczo ... uczulonych na jodowe środki kontrastowe; osób z wysokim ciśnieniem krwi; osób ze skazą krwotoczną; kobiet w ciąży; kobiet w drugiej połowie cyklu miesiączkowego, u których zaistniała możliwość zapłodnienia. Powikłania angiografii mózgowej Należą do nich: krwiak ... po przeprowadzonym zabiegu.Nyka W., Angiografia mózgowa, Encyklopedia Badań Medycznych, Wydawnictwo Medyczne MAKmed, Gdańsk 1996., Wicke L ...

Ginekologia

Brunatny śluz i brązowe skrzepy a krwiak podczas ciąży

Witam, mam 32 lata. jestem w 8 tygodniu ciąży. Od tygodnia mam bardzo skąpe plamienia. Najpierw zabarwiały śluz na brunatny kolor, a obecnie wypadają ze mnie jedynie bardzo niewielkiej ilości skrzepki, grudki, jakby suche, które są koloru brązowego. Pojawiają się najczęściej rano, po oddaniu stolca, kiedy pojawia się parcie. Podczas USG zdiagnozowano krwiaka 1 cm, bezpośrednio ... Panią ginekolog. Każde plamienie w ciąży jest niebezpieczne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Psychologia

Huśtawki nastroju podczas ciąży

Jak radzić sobie z huśtawkami nastroju podczas ciąży\?Witam serdecznie. Zachęcam do lektury artykułu na ten temat zamieszczonego w naszym serwisie. http\:\/\/parenting.pl\/portal\/placz\-w\-ciazy Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Zagrożona ciąża a ból gardła

jestem w zagrożonej ciąży dostałam kataru bul gardła i ciężko mi się oddycha czy mogę jakies leki bracW ciąży praktycznie wyłącznie paracetamol. Jest on lekiem bezpiecznym zarówno dla kobiety jak i dla płodu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Hormony

Wole tarczycy

(...) nawroty choroby w leczeniu zachowawczym, oporność na leczenie zachowawcze, nadczynność tarczycy w pierwszych miesiącach ciąży ... ., Endokrynologia w praktyce klinicznej. Diagnostyka i leczenie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3835-4, Burch W ... na ich jodochwytności: guzki „zimne” - nie wychwytują jodu (torbiel, martwica, krwiak), guzki „ciepłe” - wychwytują jod ...

Czy w ciąży mogę...?

Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?

Kiedyś dieta kobiety ciężarnej była dość rygorystyczna. Dziś specjaliści odchodzą od diety eliminacyjnej kobiet w ciąży ... na jej dziecko. Czy mięso w ciąży to dobry pomysł? Z surowego mięsa i jaj oraz kawioru lepiej zrezygnować, gdyż mogą być one źródłem bakterii. Czy w ciąży można jeść surowe mięso? Kobiety w ciąży miewają pewne kaprysy żywieniowe, które muszą uwzględnić w diecie. Niestety, nie wszystkie dania są bezpieczne dla kobiety i jej dziecka. Mięso w ciąży, jaja i kawior to potrawy, które należy ...

Zasiłki dla rodziców

Zasiłek dla bezrobotnych w ciąży

(...) ponieważ są zabezpieczone finansowo i zdrowotnie. Co daje kobiecie zatrudnienie w ciąży? Osoby, które są zatrudnione na umowę o pracę, objęte są ubezpieczeniem chorobowym. Zatrudnienie w ciąży zabezpiecza kobietę finansowo. Zapewnia co najmniej 20 tygodni urlopu macierzyńskiego (w przypadku ciąży mnogiej będą to dłuższe urlopy), płatnego na takim samym poziomie jak wynagrodzenie ... Bezrobotna ciężarna otrzymują te kobiety, którym normalnie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. Jeśli kobieta w ciąży ...

Alergia w ciąży

Ciąża a odczulanie

(...) Czy można się odczulać w ciąży? Alergia w ciąży Alergia w ciąży przebiega różnie. U niektórych kobiet cofa się i przyszła mama nie odczuwa żadnych objawów. U innych alergia przebiega jak zwykle, bez żadnych zmian. Niestety u pewnej grupy kobiet w ciąży objawy ... choroby. Trzeba usunąć z najbliższego otoczenia wszystkie drażniące alergeny. Odczulanie w ciąży Odczulanie, jak już to zostało ... jest zaplanowanie ciąży po odczulaniu, albo na czas, kiedy szkodliwe alergeny nie są aktywne. Alergię trzeba leczyć przed zajściem w ciążę ...

Bezsenność

Bezsenność w ciąży

(...) Bezsenność w czasie ciąży może być także wywołana bólami pleców (szczególnie w zaawansowanej ciąży), zgagą czy wahaniami hormonalnymi. Jest to dość częsty problem kobiet w ciąży, który nie zagraża bezpośrednio dziecku, choć przy niedoborze snu zwiększa się także poziom ... , a mamie pozwolą się w końcu spokojnie wyspać. Przyczyny bezsenności w ciąży Bezsenność może pojawić się już w pierwszym trymestrze ciąży, jest ona wtedy spowodowana przede wszystkim niepokojem o dziecko i siebie. Jest ona jednak rzadka w tym czasie ...

Badania

Badanie przeciwciał odpornościowych u kobiet w ciąży

Badanie przeciwciał odpornościowych u kobiet w ciąży, inaczej zwane badaniem w profilaktyce konfliktu serologicznego ... odpowiednich procedur profilaktycznych. Cel badania przeciwciał odpornościowych u kobiet w ciąży Celem badania jest rozpoznanie ... a jej dzieckiem. Poza tym wykonanie tego badania w ciąży umożliwia objęcie kobiety programem profilaktyki konfliktu serologicznego ... w 12. tygodniu ciąży. Powinny poddać mu się wszystkie kobiety, zarówno o Rh (+), jak i Rh (-). Jeśli badanie wykryje ...

Ginekologia

Obwód główki w 12 tygodniu a wiek ciąży

Chciałabym się dowiedzieć czy obwód główki w 12 tygodniu pozwala bardziej dokładnie określić wiek ciąży niż długość CRL \? Ponieważ na usg wyszło mi BDP= 1.84cm = 12w6d, a CRL = 5.66cm = 12w2d. Fl=0.74cm i NT=1.87cm. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu wieku ciąży.W wyniku nie masz podanego obwodu główki\!11\-14 tydzień Wiek ciąży określa się na podstawie CRL, uśredniony wiek ciąży na podstawie wszystkich wymiarów. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 1 inny
Zdrowie w ciąży

Szczepienia w ciąży

(...) ciąży od października do grudnia (w sezonie grypowym) oraz u kobiet z chorobami przewlekłymi niezależnie od czasu trwania ciąży ... Szczepienie w czasie ciąży budzą wiele emocji zarówno wśród lekarzy, jak i samych ciężarnych. Obawy przed wpływem ... nie wiedząc, że są w ciąży, umożliwiły stworzenie ogólnych zasad szczepienia ciężarnych. Mimo tego, że szczepienia w ciąży są odradzane, istnieją pewne okoliczności, gdy wybranie szczepionki jest „mniejszym złem". Wówczas kobieta w ciąży informowana ...

Ginekologia

Wynik badania bHCG dla 5$1tygodniowej ciąży

(...) orientacyjny. Wiążącym badaniem co do wieku ciąży jest wynik USG wykonywanego ok 10$112 tygodnia $1na jego podstawie ustalany ... Witam, bardzo proszę o informację o czym może świadczyć wynik beta hcg 23tys z 23 października i 36tys 25 października$1 Ostatnia miesiączka miała miejsce 12 września, moje cykle sa 32$134 dniowe. Po wizycie u lekarza 24 października stwierdzona została 5cio tygodniowa ciąża $1pęcherzyk ciążowy 11mm, pęcherzyk żółtkowy widoczny, brak zarodka i krwiak nad ujsciem wewnętrznym 15 ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Dieta przyszłej mamy

Anemia w ciąży

(...) powinny zwrócić kobiety w ciąży lub planujące dziecko. Aby maleństwo prawidłowo się rozwijało, zazwyczaj nie wystarcza tylko podaż ... wspomagającymi jego wchłanianie. Dlaczego żelazo jest niezbędne w ciąży? Kobieta w ciąży powinna zadbać, aby w jej diecie nie zabrakło tego pierwiastka, gdyż wiąże on tlen w krwi, a tym samym dotlenia sam płód. Dziennie zapotrzebowanie na żelazo w ciąży ... przewodu pokarmowego i zmniejszonego wchłaniania żelaza. W ciąży, zwłaszcza zaawansowanej, nierzadko pojawiają się problemy ...

Ortopedia i reumatologia

Złamania kości śródręcza i palców ręki

(...) przy poruszaniu ręką.
Marczyński W. (red.), Postępowanie praktyczne w ortopedii i traumatologii, Medipage, Warszawa 2008, ISBN 978 ... powstaje także krwiak i zasinienie bolesnego miejsca, może także dojść do przestawienia i deformacji palca, występują problemy ... dochodzi w obrębie opuszek palców. Tym urazom zazwyczaj towarzyszą krwiaki, pojawiające się pod płytką paznokciową. Gdy krwiak się powiększa, narasta wówczas obrzęk dłoni, powoduje to wzmożony ból. Tego rodzaju stłuczenia leczone są zabiegowo. Lekarz usuwa krwiak ...

Ginekologia

Stosunek z prezerwatywą w dniu płodnym a prawdopodobieństwo ciąży

Witam\! Chciałam zapytać czy współżyjąc w drugim dniu niepłodnym z wytryskiem na zewnątrz można zajść w ciąże\? I czy w 4 dniu płodnym współżyjąc z prezerwatywą można zajść \? PozdrawiamJeśli współżyła Pani bez zabezpieczenia \(bez względu na wyliczony dzień niepłodny\) ryzyko zapłodnienia zawsze istnieje. Aby to zweryfikować należy wykonać test ciążowy nie wcześniej niż w dniu planowanej miesiączki \(jeśli ta się nie pojawi\).W obu sytuacjach istnieje teoretyczne ryzyko zajścia w ciążę ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Gastroskopia

Czy gastroskopia wykryje ciążę$1

Czy gastroskopia może wykonać ciążę$1Gastroskopia to badanie diagnostyczne stosowane wyłączenie w diagnostyce górnego odcinka przewodu pokarmowego.W gastroskopii lekarz ogląda przełyk, żołądek i dwunastnicę, nie ma możliwości stwierdzić ciąży. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska i 1 inny
Ginekologia

Bolące stopy w 7 miesiącu ciąży

jestem w 7 miesiącu ciąży, jakie metody pomagają na bolace stopy$1Witam serdecznie. Proponuję zapoznać się z materiałem dostępnym w naszym serwisie. http$1//parenting.pl/portal/bol$1stop$1w$1ciazy Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Ryzyko ciąży po pettingu a dni płodne

Ostatnio chłopak zrobił mi palcówkę, a były to moje płodne dni. Wcześniej dotykał swojego członka ale wytrysku nie było. Czy mogę być w ciąży ponieważ np. miał on preejakulat z członka na palcach\?W preejakulacie również znajdują się plemniki, tak więc ryzyko ciąży istnieje. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

592,00mlU/ml a tygodnie ciąży

Witam chciałabym zapytac przy 592,00mlU/ml który to tydzień ciąży$1Witam serdecznie. Na podstawie wyników beta hcg nie można określać wieku ciąży. Prawdopodobnie jest to początkowy okres ciąży zważywszy na to iż wynik nie jest zbyt duży w porównaniu do takich jakie osiąga beta hcg w czasie zaawansowanej ciąży.Proszę pamiętać iż ten parametr prawidłowo w ciąży wzrasta od półtora raza do nawr dwóch co 2 dni.W każdyn laboratorium na wyniku badania HCG jest tabela odpowiadająca na pytanie$1 poziom HCG ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Czy w ciąży można pić napar z pędów jeżyn$1

czy w ciąży można pić napar z pędów jeżyn $1łodygi z kolcami są gotowane$1 $1 choruję na refluks żoł.$1przeł. i ten napar bardzo mi pomaga.Witam serdecznie. Nie ma przeciwwskazań do picia takiego naparu. Proponuję oznaczenie poziomu B$1HCG oraz wizytę u ginekologa w celu wykonania badania USG i wykluczenia lub potwierdzenia ciąży.W przypadku choroby refluksowej w ciąży wskazana konsultacja gastorologiczna wraz z opieką gastrologa w okresie ciąży. ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 2 innych
Ginekologia

Leczenie CIN 3 w ciąży

Witam.Jestem w 18 tyg ciąży i mam CIN 3. Na czym polega leczenie i czy można zacząc w ciąży$1W przypadkach CIN wszystkich stopni łącznie z rakiem przedinwazyjnym, postępowaniem z wyboru powinna być kontrola kolposkopowa szyjki macicy z powtarzaną przy podejrzeniu progresji procesu celowaną biopsją. Biopsja celowana nie stanowi większego zagrożenia dla ciąży i może być powtarzana. Przy braku progresji procesu ostateczne postępowanie diagnostyczno$1terapeutyczne w tych przypadkach, można odłożyć do okresu 8 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Brak okresu i biały śluz a prawdopodobieństwo ciąży

Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy jest możliwość że jestem w ciąży. Uprawiam seks z moim partnerem i zawsze się zabezpieczamy używając prezerwatyw, na dodatek kończy wytryskiem na zewnątrz. Nigdy prezerwatywa nam nie pękła, ale miesiączka spóźnia mi się ok. tydzień. Miesiączki mam mniej więcej co 31 dni. Dodatkowo mam gęsty biały śluz i nie wiem czy to normalne. Bardzo się denerwuje i chciałabym wiedzieć czy to mogą być objawy ciąży.W opisanej sytuacji prawdopodobieństwo ciąży jest znikome. Z powodu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Medycyna rodzinna

Leki na katar, ból głowy i zatoki dla kobiety w ciąży

Jestem w 20 tygodniu ciąży i od jakiegoś czasu mam katar, bolą mnie zatoki i głowa. Czy mogłabym zwiąść jakieś leki żeby objawy minęły a przy tym nie zaszkodziły dziecku. Z góry dziękuje KasiaNajbezpieczniejszym lekiem w ciąży jest paracetamol.W ciąży najlepsza jest dawka jak najmniejsza. Maksymalna dawka dobowa to 4g. Nie rozróżnia się dawek maksymalnych dla ciężarnych. Radziłabym jednak nie zażywać więcej niż 2g paracetamolu na dobę. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Brak pęcherzyka żółtkowego w 6 tygodniu ciąży

Witam, wyczytałam na internecie, że pęcherzyk żółtkowy w ciąży powinien pojawić się do 5 tygodnia 4 dzień z uwidocznieniem na usg. Bardzo proszę o odpowiedź czy tak właśnie powinno być \? Bo jeżeli nie pojawi się w 6 tygodniu ciąży to co to oznacza \?\?\?W celu odpowiedzi na pytanie zasadne byłoby znać wynik wykonanego badania USG\/ tydzień ciąży\-opis\/ oraz termin ostatniej miesiączki. Mam nadzieję że zadane pytanie dotyczy Pani osoby. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Ginekologia

Jakie objawy może mieć kobieta w ciąży po szczepieniu przeciwko grypie$1

jakie objawy może mieć kobieta w ciąży po szcepieniu przeciwko grypie$1 Witam serdecznie. Szczepionka przeciwko grypie nie jest przeciwwskazana u kobiet w ciąży. Jest to szczepionka zawierająca inaktywowanego wirusa. Wszelkie powikłania nie różnią się znacząco od powikłań populacyjnych . Szczepionka jest wręcz zalecana gdyż wirus może u dziecka powodować niebezpieczne powikłania. http$1//portal.abczdrowie.pl/szczepionka$1przeciwko$1grypie$1u$1kobiet$1w$1ciazy$1chroni$1dziecko ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Astma a ciąża

Jakie zagrożenia niesie astma w ciąży?

Astma w ciąży stanowi zagrożenie zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Mimo tego, większości kobiet cierpiących na astmę ... kontrolowanie astmy przez cały okres ciąży. Zdarza się jednak, że astma w ciąży pojawia się u kobiet, które nigdy wcześniej na nią nie chorowały. Wtedy wymaga jeszcze większej kontroli. Aby skutecznie ją leczyć, warto bliżej poznać to zagrożenie. Astma w ciąży stanowi ... ciąży. Zdarza się jednak, że astma w ciąży pojawia się u kobiet, które nigdy wcześniej na nią nie chorowały. Wtedy wymaga ...

Badania

Badanie dopplerowskie układu rozrodczego

(...) owulacji; różnicowania guzków; podejrzenia ciąży ektopowej (poza jamą macicy). Badanie Dopplera pozwala także określić: stan płodu ... układu rozrodczego w ciąży Rodzaje badań przeprowadzanych u ciężarnych: Doppler kolorowy – przepływ krwi jest obrazowany ... komórek rakowych stercza.Tyliński W., (red.), Badanie dopplerowskie układu rozrodczego, [w:] Encyklopedia Badań Medycznych ...

Test ciążowy

Negatywne wyniki testów a prawdopodobieństwo ciąży

(...) tego nie czułam żadnych bóli brzuchu czy jakiś znaków że jestem w ciąży.Dodam ze jestem otyła i mam duży brzuch więc trudno stwierdzić czy coś jest w środku.W tym miesiącu nie dostałam okresu a konkretnie spóźnia się18 dni czy jest możliwość że jestem w ciąży$1Witam$1 W opisanej sytuacji ryzyko ciąży jest znikome. W razie wątpliwości proszę udać się na wizytę do specjalisty ginekologa, który zweryfikuje obecność ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Wydzielina z piersi w 3 miesiącu ciąży

Witam. Mam pytanie otoz jestem w 3miesiacu ciaży dzisiaj miałam robione usg maluszek ma 8cm w drugim miesiacu ciazy zauwazylam ze leci mi siara z piersi gdy sprawdzalam na internecie to zazwyczaj kazdaz kobieta ma w polowie ciazy takie objawy a nie na poczatku czy to normalne \?W ciąży dochodzi do nagłego wzrostu wydzielania, a zatem i stężenia prolaktyny w organizmie kobiety Wyciek z brodawek na tak wczesnym etapie zdarza się jednak rzadko. Najczęściej ma to miejsce pod koniec drugiego trymestru ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Ciąża a kontakt z osobą chorą na różyczkę

(...) w przypadku kontaktu z chorym dzieckiem$1W przypadku zakażenia wirusem różyczki po 4 miesiącu ciąży, najczęstszą $1i najczęściej jedyną$1 wadą wrodzoną u dziecka jest głuchota. Zakażenie na tym etapie ciąży nie jest już tak niebezpieczne jak w przypadku ... Witam jestem w 20 tyg ciazy i pracuje w przedszkolu panicznie boje sie różyczki. Nic narazie o różyczce wśród dzieci ... ciąży najczęściej nie dają żadnych objawów u dziecka ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Zdrowie w ciąży

Przedwczesne odklejenie łożyska

(...) się częściowo lub całkowicie jeszcze przed 37. tygodniem ciąży. Dziecku grozi wówczas niedotlenienie, a matce krwotok, utrata ... . Wszystko jest uzależnione od tygodnia ciąży, w jakim odrywa się łożysko oraz od wielkości odłączenia się łożyska od ściany macicy. Objawy ... otrzymuje mniej tlenu i składników odżywczych, co zaburza jego rozwój i cały kalendarz ciąży. Najczęstszym objawem przedwczesnego oddzielenia się łożyska jest krwawienie z pochwy podczas późniejszych miesięcy ciąży. Często towarzyszy temu ból w podbrzuszu ...

Ginekologia

Uciskanie brzucha podczas wypróżniania a zagrożenie ciąży

Witam.Jestem w szóstym tygodniu ciąży.Od dawna regularnie przyjmuję laktulozę. Czy parcie i uciskanie brzucha przy wypróżnianiu się zagraża w jakiś sposób płodowi\?W ciąży należy unikać uciskania podbrzusza \(w pierwszym trymestrze\) i całego brzucha ... ciąży.Proszę brać laktulozę 3x1 łyżkę pomiędzy posiłkami a na 1 sze śnadanie zjeść 2 łyżki otrębów owsianych i 2 łyżki otrębów ... kłopotów. Oczywiście że uciskanie brzucha szkodzi ciązy i dziecku i nie powinna Pani tego robić . Trzeba przemyśleć swoją dietę ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 2 innych