Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań

Kuchnia japońska jest znana i ceniona na całym świecie, przede wszystkim ze względu na niepowtarzalność smaku oraz niezwykłe walory odżywcze. Można śmiało stwierdzić, iż kuchnia japońska jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich zawiera w sobie szereg obrzędów i jest ściśle związane z tradycją. Podstawowymi składnikami dań japońskich są: makarony, ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa. Istotnym elementem kuchni japońskiej są zapożyczone z tradycji kuchni chińskiej makarony.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Kuchnia japońska - charakterystyka

Owoce, takie jak: daidai, mikan, yuzu, persimmon, kasztan, gruszka Nashi, kabosu są nieodłączną częścią kuchni japońskiej. Wiele japońskich dań przyrządza się z mięsa, w tym z wieprzowiny, kurczaka oraz wołowiny. Równie istotnymi składnikami kuchni japońskiej są  owoce morza (krewetki, kalmary, ośmiornice) oraz ryby - tuńczyk, makrela, węgorz i langusta. Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa. Ze wzgledu na fakt, że Japonia to państwo wyspiarskie, mieszkańcy często spożywają owoce morza i ryby, które są podstawą dania sushi.

Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi. Istnieje kilka tysięcy odmian ryżu uprawianych w Japonii, a do najbardziej popularnych należą: Koshihikari i Akita Komachi. Ryż używany jest także do wyrobu mochi (ciastek ryżowych), senbei (krakersów ryżowych) i sake (wina ryżowego). Warto zwrócić uwagę także na Noodles – Udon i Soba. Makaron Udon jest wykonywany z mąki pszennej, gotowany i podawany w bulionie, zwykle na gorąco. Kuchnia japońska słynie również z produktów sojowych. Nasiona soi i ryżu są używane do miso pod postacią past, wykorzystywanych do aromatyzowania zup i marynowania ryb. Wraz z sosem sojowym (shōyu), miso jest podstawą kuchni japońskiej. Tofu to twaróg sojowy i popularne źródło białka, szczególnie dla miłośników wegetarianizmu.

Kuchnia japońska - nazwy dań

Ze względu na sposób przyrządzania dania japońskie można podzielić na kilka grup:

  • dania niepoddawane obróbce cieplnej – namasumono,
  • dania gotowane – nikomono,
  • dania grillowane – teppanyak,
  • dania pieczone na ruszcie – yakimono,
  • dania smażone – agemono,
  • dania poddane procesowi fermentacji – sukemono,
  • sałatki – sunomon,
  • dania z ryżu – gohanmono,
  • sushi, w którego skład wchodzą: ryż, nori oraz ryba.

Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie. Ze względu na składniki, takie jak ryby oraz inne owoce morza, a także owoce, warzywa oraz ryż, jest niezwykle bogata w cenne składniki odżywcze. Japończycy uchodzą za jeden z najzdrowszych narodów świata i żyją statystycznie najdłużej. Wynika to m.in. z ich diety – niskokalorycznej, bogatej w aminokwasy, żelazo, a ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol. Zestawiając kuchnię japońską z innymi kuchniami świata, wydaje się ona praktycznie pozbawiona przypraw. Niemniej jednak nie ustępuje ona kunsztem smakowym innym daniom na świecie. Warto poznać bliżej kuchnię japońską, by nasza wiedza o kuchni Japonii nie ograniczała się jedynie do sushi i tego, że w Japonii spożywa się posiłki, używając pałeczek.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań
Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań

Zupa miso - przepis na zupę zapewniającą długie i zdrowe życie

Zupa miso - przepis na zupę zapewniającą długie i zdrowe życie

Sekret zupy miso Zupa miso robi zawrotną karierę w coraz to nowych zakątkach świata. Jej ojczyzną jest Japonia, gdzie stanowi jedno z głównych dań (...) składnikiem tej tradycyjnej japońskiej (http://fitness.wp.pl/19003,najzdrowsze-zupy-swiata...

Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań

7 faktów na temat sushi, o których mogłeś nie wiedzieć

7 faktów na temat sushi, o których mogłeś nie wiedzieć

specjaliści od japońskiej kuchni. Jest to odpowiedź na rozpowszechniające się ostatnimi czasy mity na ten temat. Sprawdź, co dokładnie wiesz. Sushi (...) , wybierz rodzaj ryżu o krótkich ziarnach. Taki bowiem najbardziej pasuje. W...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

także witamin A, E, K, C i B6. Świeże warzywo nadaje się i do sałatek, i do gorących dań. Szparagi Stanowią one świetne źródło kwasu foliowego

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości rzodkwi japońskiej

Właściwości rzodkwi japońskiej

Korzyści zdrowotne Rzodkiew japońska jest niezwykle popularna w krajach Dalekiego Wschodu ze względu na imponujące właściwości, małą kaloryczność (...) , np. w zupie, ale najzdrowsze jest na surowo. Właściwości przeciwbakteryjne,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Co jedzą najstarsi ludzie na świecie?

Co jedzą najstarsi ludzie na świecie?

. Urodziny w zeszłym roku świętowała przy typowo meksykańskim daniu, czyli przy tortilli z fasolą. Japońska dieta na długie życie W kwietniu 2015

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

oraz przyczynia się do znaczącego obniżenia glukozy we krwi. Z tego względu ocet ten powinien stanowić stały element diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatek octu do dań zmniejsza również ochotę na podjadanie między posiłkami.

Zupy

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to bardzo charakterystyczna potrawa, która jednak dzięki leczniczym i niezwykle zdrowym właściwościom cebuli jest jednym z najcenniejszych dań kuchni tradycyjnej.