Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań

Kuchnia japońska jest znana i ceniona na całym świecie, przede wszystkim ze względu na niepowtarzalność smaku oraz niezwykłe walory odżywcze. Można śmiało stwierdzić, iż kuchnia japońska jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich zawiera w sobie szereg obrzędów i jest ściśle związane z tradycją. Podstawowymi składnikami dań japońskich są: makarony, ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa. Istotnym elementem kuchni japońskiej są zapożyczone z tradycji kuchni chińskiej makarony.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

1. Kuchnia japońska - charakterystyka

Owoce, takie jak: daidai, mikan, yuzu, persimmon, kasztan, gruszka Nashi, kabosu są nieodłączną częścią kuchni japońskiej. Wiele japońskich dań przyrządza się z mięsa, w tym z wieprzowiny, kurczaka oraz wołowiny. Równie istotnymi składnikami kuchni japońskiej są  owoce morza (krewetki, kalmary, ośmiornice) oraz ryby - tuńczyk, makrela, węgorz i langusta. Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa. Ze wzgledu na fakt, że Japonia to państwo wyspiarskie, mieszkańcy często spożywają owoce morza i ryby, które są podstawą dania sushi.

Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi. Istnieje kilka tysięcy odmian ryżu uprawianych w Japonii, a do najbardziej popularnych należą: Koshihikari i Akita Komachi. Ryż używany jest także do wyrobu mochi (ciastek ryżowych), senbei (krakersów ryżowych) i sake (wina ryżowego). Warto zwrócić uwagę także na Noodles – Udon i Soba. Makaron Udon jest wykonywany z mąki pszennej, gotowany i podawany w bulionie, zwykle na gorąco. Kuchnia japońska słynie również z produktów sojowych. Nasiona soi i ryżu są używane do miso pod postacią past, wykorzystywanych do aromatyzowania zup i marynowania ryb. Wraz z sosem sojowym (shōyu), miso jest podstawą kuchni japońskiej. Tofu to twaróg sojowy i popularne źródło białka, szczególnie dla miłośników wegetarianizmu.

2. Kuchnia japońska - nazwy dań

Ze względu na sposób przyrządzania dania japońskie można podzielić na kilka grup:

  • dania niepoddawane obróbce cieplnej – namasumono,
  • dania gotowane – nikomono,
  • dania grillowane – teppanyak,
  • dania pieczone na ruszcie – yakimono,
  • dania smażone – agemono,
  • dania poddane procesowi fermentacji – sukemono,
  • sałatki – sunomon,
  • dania z ryżu – gohanmono,
  • sushi, w którego skład wchodzą: ryż, nori oraz ryba.

Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie. Ze względu na składniki, takie jak ryby oraz inne owoce morza, a także owoce, warzywa oraz ryż, jest niezwykle bogata w cenne składniki odżywcze. Japończycy uchodzą za jeden z najzdrowszych narodów świata i żyją statystycznie najdłużej. Wynika to m.in. z ich diety – niskokalorycznej, bogatej w aminokwasy, żelazo, a ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol. Zestawiając kuchnię japońską z innymi kuchniami świata, wydaje się ona praktycznie pozbawiona przypraw. Niemniej jednak nie ustępuje ona kunsztem smakowym innym daniom na świecie. Warto poznać bliżej kuchnię japońską, by nasza wiedza o kuchni Japonii nie ograniczała się jedynie do sushi i tego, że w Japonii spożywa się posiłki, używając pałeczek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy