Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań

Kuchnia japońska jest znana i ceniona na całym świecie, przede wszystkim ze względu na niepowtarzalność smaku oraz niezwykłe walory odżywcze. Można śmiało stwierdzić, iż kuchnia japońska jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich zawiera w sobie szereg obrzędów i jest ściśle związane z tradycją. Podstawowymi składnikami dań japońskich są: makarony, ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa. Istotnym elementem kuchni japońskiej są zapożyczone z tradycji kuchni chińskiej makarony.

Żywność light pod lupą dietetyka

Kuchnia japońska - charakterystyka

Owoce, takie jak: daidai, mikan, yuzu, persimmon, kasztan, gruszka Nashi, kabosu są nieodłączną częścią kuchni japońskiej. Wiele japońskich dań przyrządza się z mięsa, w tym z wieprzowiny, kurczaka oraz wołowiny. Równie istotnymi składnikami kuchni japońskiej są  owoce morza (krewetki, kalmary, ośmiornice) oraz ryby - tuńczyk, makrela, węgorz i langusta. Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa. Ze wzgledu na fakt, że Japonia to państwo wyspiarskie, mieszkańcy często spożywają owoce morza i ryby, które są podstawą dania sushi.

Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi. Istnieje kilka tysięcy odmian ryżu uprawianych w Japonii, a do najbardziej popularnych należą: Koshihikari i Akita Komachi. Ryż używany jest także do wyrobu mochi (ciastek ryżowych), senbei (krakersów ryżowych) i sake (wina ryżowego). Warto zwrócić uwagę także na Noodles – Udon i Soba. Makaron Udon jest wykonywany z mąki pszennej, gotowany i podawany w bulionie, zwykle na gorąco. Kuchnia japońska słynie również z produktów sojowych. Nasiona soi i ryżu są używane do miso pod postacią past, wykorzystywanych do aromatyzowania zup i marynowania ryb. Wraz z sosem sojowym (shōyu), miso jest podstawą kuchni japońskiej. Tofu to twaróg sojowy i popularne źródło białka, szczególnie dla miłośników wegetarianizmu.

Kuchnia japońska - nazwy dań

Ze względu na sposób przyrządzania dania japońskie można podzielić na kilka grup:

  • dania niepoddawane obróbce cieplnej – namasumono,
  • dania gotowane – nikomono,
  • dania grillowane – teppanyak,
  • dania pieczone na ruszcie – yakimono,
  • dania smażone – agemono,
  • dania poddane procesowi fermentacji – sukemono,
  • sałatki – sunomon,
  • dania z ryżu – gohanmono,
  • sushi, w którego skład wchodzą: ryż, nori oraz ryba.

Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie. Ze względu na składniki, takie jak ryby oraz inne owoce morza, a także owoce, warzywa oraz ryż, jest niezwykle bogata w cenne składniki odżywcze. Japończycy uchodzą za jeden z najzdrowszych narodów świata i żyją statystycznie najdłużej. Wynika to m.in. z ich diety – niskokalorycznej, bogatej w aminokwasy, żelazo, a ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol. Zestawiając kuchnię japońską z innymi kuchniami świata, wydaje się ona praktycznie pozbawiona przypraw. Niemniej jednak nie ustępuje ona kunsztem smakowym innym daniom na świecie. Warto poznać bliżej kuchnię japońską, by nasza wiedza o kuchni Japonii nie ograniczała się jedynie do sushi i tego, że w Japonii spożywa się posiłki, używając pałeczek.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań
Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań

Zupa miso - przepis na zupę zapewniającą długie i zdrowe życie

Zupa miso - przepis na zupę zapewniającą długie i zdrowe życie

Sekret zupy miso Zupa miso robi zawrotną karierę w coraz to nowych zakątkach świata. Jej ojczyzną jest Japonia, gdzie stanowi jedno z głównych dań (...) składnikiem tej tradycyjnej japońskiej (http://fitness.wp.pl/19003,najzdrowsze-zupy-swiata...

Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań

7 faktów na temat sushi, o których mogłeś nie wiedzieć

7 faktów na temat sushi, o których mogłeś nie wiedzieć

specjaliści od japońskiej kuchni. Jest to odpowiedź na rozpowszechniające się ostatnimi czasy mity na ten temat. Sprawdź, co dokładnie wiesz. Sushi (...) , wybierz rodzaj ryżu o krótkich ziarnach. Taki bowiem najbardziej pasuje. W...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości rzodkwi japońskiej

Właściwości rzodkwi japońskiej

Korzyści zdrowotne Rzodkiew japońska jest niezwykle popularna w krajach Dalekiego Wschodu ze względu na imponujące właściwości, małą kaloryczność (...) , np. w zupie, ale najzdrowsze jest na surowo. Właściwości przeciwbakteryjne,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak przekonać niejadka do nowych potraw?

Jak przekonać niejadka do nowych potraw?

, a niektóre odmawiają zjedzenia czegokolwiek innego poza kilkoma potrawami. Jak przekonać niejadka do spróbowania nowych dań? Podpowiemy kilka

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

w regularnych odstępach czasu, a do przyrządzania dań wybieraj jedynie produkty pełnowartościowe, które nie są przetworzone. Ostre potrawy na przyśpieszenie (...) metabolizmu Dodatek ostrej papryczki do dań może znacząco...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Wielkanoc u dietetyków. Czy stosują się do własnych zaleceń?

Wielkanoc u dietetyków. Czy stosują się do własnych zaleceń?

, niewiele mam do gadania jeśli chodzi o dobór dań. W mojej rodzinie różnie bywa ze stosowaniem się do rad dietetyków, dlatego też i ja jem to, co znajdzie (...) . Do dań dodajemy dużo ziół i przypraw, które pomagają...

Żywność ekologiczna

Poznaj niesamowite właściwości śliwek umeboshi

Poznaj niesamowite właściwości śliwek umeboshi

są wykorzystywane w kuchni japońskiej już od wieków. Znane także jako "kwaśne śliwki", "japońskie morele" lub "śliwki japońskie", śliwki umeboshi (...) to nic innego, jak marynowane i suszone owoce...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

także witamin A, E, K, C i B6. Świeże warzywo nadaje się i do sałatek, i do gorących dań. Szparagi Stanowią one świetne źródło kwasu foliowego