Kuchnia koreańska

Kuchnia koreańska charakteryzuje się wyrazistym smakiem, ciekawą kolorystyką oraz estetycznym wyglądem potraw. Do przyrządzania dań koreańskich wykorzystywane są przeróżne składniki. Kuchnia koreańska to zdrowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu. W końcu odwołuje się do azjatyckich przekonań, iż zdrowe potrawy karmią nie tylko ciało, ale też duszę.

Kuchnia koreańska a zdrowa dieta

Ostry, pikantny i wyrazisty smak to przymiotniki, które świetnie charakteryzują kuchnię azjatycką. Podstawowym składnikiem większości dań jest ryż, do którego dodatki mogą stanowić mięso, ryby, warzywa.W kuchni koreańskiej często wykorzystuje się pastę ze sfermentowanej soi (doenjang) oraz ze sfermentowanych krewetek i innych owoców morza, a także składnik przyrządzony ze sfermentowanej kapusty, ogórków i rzodkiewki, które wcześniej moczą się w zalewie z czosnku, imbiru i chili (kimchi). Potrawy koreańskie, mimo że mają wyrazisty smak, są zrównoważone. Kwaśne dodatki podawane są ze słodkimi, rozgrzewające dania z tymi o właściwościach chłodzących, a pikantne potrawy podawane są z łagodnymi.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Popularne koreańskie przekąski

W kuchni azjatyckiej panuje duży rygor w podawaniu dań. Cały stół jest zastawiony małymi miseczkami, które układają się w specyficzną kompozycję. Większość potraw przygotowywana jest przy konsumentach. Wszystkie potrawy podawane są równocześnie – odwołuje się to do tradycji wspólnego spożywania pokarmów. Tradycja wspólnego spożywania dań jest tutaj głęboko zakorzeniona. Koreańczycy rzadko jadają „na mieście”, wolą wspólnie z rodziną celebrować posiłki. Dawniej najważniejszym posiłkiem było śniadanie. Obecnie, wraz ze zmianą tempa życia i brakiem czasu na poranne pożywienie, głównym rodzinnym daniem stał się obiad.

Osoba decydująca się na spożywanie posiłków poza domem będzie zachwycona. Ponieważ Koreańczycy dbają o jakość przyrządzanych przez siebie dań, wszystkie potrawy z ulicznych straganów są świeżo przygotowane. Wózki z żywnością, a także drobne restauracje typu fast food oferują mnóstwo pysznych, świeżych przekąsek. Konsument zachwyci się pierożkami z ośmiorniczką, naleśnikami z warzywnym i mięsnym nadzieniem (jeon).

Najpopularniejsze koreańskie dania to:

  • bap - ryż gotowany na parze z orzechami, fasolą czy płatkami owsianymi;
  • bibimbap - danie na bazie ryżu obłożone mięsem, warzywami, surowym jajkiem i pastą z chili;
  • juk - zawiesista potrawa z warzyw, fasoli, ryżu, grzybów i kurczaka;
  • guk – zupa na bazie ryb, mięsie i warzywach;
  • jjigae – treściwe danie przypominające gulasz z dodatkiem sfermentowanej soi;
  • jeotgal – słone danie ze sfermentowanych krewetek, ryb i ostryg.

Koreańczycy uwielbiają dodawać do każdej potrawy różne przyprawy. Wśród najczęściej stosowanych znajdują się: czosnek, chili, zielona cebula, pasta z fasoli, imbir, ocet, sezam i żeń-szeń. Wszystkie one dodają koreańskim potrawom pikantnego i wyrazistego smaku.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia koreańska
najnowsze pytania

Artykuły Kuchnia koreańska
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kimchi - właściwości

Kimchi - właściwości

Kimchi - bomba zdrowotna Symbol kuchni koreańskiej, danie pełne zdrowotnych właściwości, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie (...) warzywa sterylizują danie i dodają mu charakterystycznego smaku. Najważniejszą...

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Kuchnia słowacka

Potrawy kuchni słowackiej

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.