Kuchnia koreańska

Kuchnia koreańska charakteryzuje się wyrazistym smakiem, ciekawą kolorystyką oraz estetycznym wyglądem potraw. Do przyrządzania dań koreańskich wykorzystywane są przeróżne składniki. Kuchnia koreańska to zdrowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu. W końcu odwołuje się do azjatyckich przekonań, iż zdrowe potrawy karmią nie tylko ciało, ale też duszę.

1. Kuchnia koreańska a zdrowa dieta

Ostry, pikantny i wyrazisty smak to przymiotniki, które świetnie charakteryzują kuchnię azjatycką. Podstawowym składnikiem większości dań jest ryż, do którego dodatki mogą stanowić mięso, ryby, warzywa.W kuchni koreańskiej często wykorzystuje się pastę ze sfermentowanej soi (doenjang) oraz ze sfermentowanych krewetek i innych owoców morza, a także składnik przyrządzony ze sfermentowanej kapusty, ogórków i rzodkiewki, które wcześniej moczą się w zalewie z czosnku, imbiru i chili (kimchi). Potrawy koreańskie, mimo że mają wyrazisty smak, są zrównoważone. Kwaśne dodatki podawane są ze słodkimi, rozgrzewające dania z tymi o właściwościach chłodzących, a pikantne potrawy podawane są z łagodnymi.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

2. Popularne koreańskie przekąski

W kuchni azjatyckiej panuje duży rygor w podawaniu dań. Cały stół jest zastawiony małymi miseczkami, które układają się w specyficzną kompozycję. Większość potraw przygotowywana jest przy konsumentach. Wszystkie potrawy podawane są równocześnie – odwołuje się to do tradycji wspólnego spożywania pokarmów. Tradycja wspólnego spożywania dań jest tutaj głęboko zakorzeniona. Koreańczycy rzadko jadają „na mieście”, wolą wspólnie z rodziną celebrować posiłki. Dawniej najważniejszym posiłkiem było śniadanie. Obecnie, wraz ze zmianą tempa życia i brakiem czasu na poranne pożywienie, głównym rodzinnym daniem stał się obiad.

Osoba decydująca się na spożywanie posiłków poza domem będzie zachwycona. Ponieważ Koreańczycy dbają o jakość przyrządzanych przez siebie dań, wszystkie potrawy z ulicznych straganów są świeżo przygotowane. Wózki z żywnością, a także drobne restauracje typu fast food oferują mnóstwo pysznych, świeżych przekąsek. Konsument zachwyci się pierożkami z ośmiorniczką, naleśnikami z warzywnym i mięsnym nadzieniem (jeon).

Najpopularniejsze koreańskie dania to:

  • bap - ryż gotowany na parze z orzechami, fasolą czy płatkami owsianymi;
  • bibimbap - danie na bazie ryżu obłożone mięsem, warzywami, surowym jajkiem i pastą z chili;
  • juk - zawiesista potrawa z warzyw, fasoli, ryżu, grzybów i kurczaka;
  • guk – zupa na bazie ryb, mięsie i warzywach;
  • jjigae – treściwe danie przypominające gulasz z dodatkiem sfermentowanej soi;
  • jeotgal – słone danie ze sfermentowanych krewetek, ryb i ostryg.

Koreańczycy uwielbiają dodawać do każdej potrawy różne przyprawy. Wśród najczęściej stosowanych znajdują się: czosnek, chili, zielona cebula, pasta z fasoli, imbir, ocet, sezam i żeń-szeń. Wszystkie one dodają koreańskim potrawom pikantnego i wyrazistego smaku.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!