Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest słynna na całym świecie. Trudno sobie wyobrazić miejsce, gdzie ludzie nie znaliby takich dań, jak włoska pizza i spaghetti. Warto jednak wiedzieć, że tradycyjna kuchnia włoska to o wiele więcej niż te dwie popularne potrawy. Sztuka kulinarna tego Włoch to nie tylko potrawy, ale również tradycyjne włoskie sery, makarony, sosy i zioła oraz wina.

Charakterystyka kuchni włoskiej

Potrawy kuchni włoskiej różnią się w zależności od regionu kraju. W rzymskiej kuchni na stołach królują sery owcze i mięsa, natomiast w Toskanii do wielu dań dodawana jest biała fasola oraz chleb bez soli. W Rzymie ciasto do pizzy jest cieniutkie, nastomiast grubsze można znaleźć w Neapolu i Sycyli. Miasta te są uważane za stolicę pizzy i sera mozzarella.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet...

Kuchnia północnych Włoch bardzo różni się od kuchni południowej części tego kraju. Na północy spożywa się więcej sera mascarpone, risotto i świeżych makaronów jajecznych oraz masła, śmietany, natomiast na południu popularniejsza jest mozzarella z bawolego mleka, oliwa z oliwek oraz pomidory. Kuchnia włoska znana jest również ze specjalności z owoców morza, wyśmienitych dań rybnych oraz mącznych.

Wybierając się do włoskiej restauracji, warto poznać kilka słów, które określają dania włoskie:

  • antipasto – gorące lub zimne przekąski;
  • primo – pierwsze danie, zazwyczaj z makaronem, risotto lub zupa;
  • secondo – drugie, czyli główne danie, zwykle z rybą lub mięsem;
  • contorno – danie dodatkowe, zazwyczaj sałatka lub warzywa;
  • dolce – czyli deser.

Potrawy kuchni włoskiej

To, co przede wszystkim utożsamia się z kuchnią włoską, to potrawy z makaronów. Są to między innymi tortellini, ravioli (pierożki), lasagna. Najpopularniejszym makaronem jest niewątpliwie spaghetti, czyli długie nitki, ale dużą popularnością cieszą się również fusilli (świderki), penne (cięte rurki) i pappardelle (długie wstążki). Dania włoskie zazwyczaj podawane są z sosami. Każdy z pewnością zna sos bolognese, ale warto również spróbować pesto czy carbonara. Ich przygotowanie nie byłoby możliwe bez znanych na całym świecie ziół włoskich (między innymi bazylii i oregano).

Włoskie desery

Ukoronowaniem obiadu we włoskiej restauracji są tradycyjne włoskie desery. Najsłynniejszy to bez wątpienia pochodzący z Toskanii tiramisu. Na całym świecie doceniany jest również deser panna cotta, sporządzany na bazie gotowanej śmietanki. Nie można jednak zapomnieć o wyśmienitych lodach włoskich (gelato). Smaczne są również cannolo pochodzące z Sycylii. Są to rurki z chrupiącego ciasta, nadziewane kremem z sera ricotta. W Polsce znany jest także deser zabaglione (zabajone), który przygotowywany jest z żółtek jaj, cukru, słodkiego likieru, często z dodatkiem serka mascarpone.

Posiłek złożony z tradycyjnych dań kuchni włoskiej to prawdziwa uczta. Aby w pełni delektować się ich smakiem, należy dobrać odpowiednie włoskie wino - najpopularniejsze to Chianti, Gravello i Barolo. Godne polecenia są również Frascati i Marsala – słodkie lub wytrawne wina białe albo czerwone, podawane m.in. jako aperitif.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia włoska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia włoska
Kuchnia włoska

Kuchnia włoska na wiosnę (WIDEO)

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Ze słonecznej Italii pochodzi przepis na tradycyjną pizzę czy spaghetti bolognese

Kuchnia włoska

Tiramisu i sałatka z toskańskim chlebem (WIDEO)

Włoska kuchnia zauroczyła cały świat. W jaki sposób? Najprawdopodobniej swoją prostotą, temperamentem i tradycyjnością. Produkty włoskiego (...) pochodzenia zaczęły być używane w niestandardowy sposób...

Kuchnia włoska

Przepis na jesienne risotto (WIDEO)

Ania Starmach w kuchni „Dzień Dobry TVN" przygotowuje typowo włoskie danie, czyli risotto. Sekret tego dania to nie tylko dobrze skomponowane

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska w Polsce (WIDEO)

Kuchnia włoska bez wątpienia jest jedną z najpopularniejszych kuchni na skalę światową. Specjały właśnie tej kuchni są fenomenalne i żadne dania (...) o ulubionych potrawach. Smaczna, aromatyczna, prosta i szybka do...

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.

Dania z warzyw

Pizza warzywna

Pizza warzywna

Typowa włoska pizza zawsze zawiera mnóstwo warzyw. Najlepsze w tym daniu jest to, że można układać na cieście takie składniki, na jakie ma się tylko ochotę!

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kapusta włoska - właściwości i zastosowanie

Kapusta włoska - właściwości i zastosowanie

Skąd pochodzi kapusta włoska? Do jej jedzenia namawiał sam Pitagoras. Warzywo docenili starożytni Rzymianie twierdząc, że to właśnie dzięki niemu (...) . Liście kapusty Kapusta włoska to prawdziwa skarbnica witamin, składników...

Okulistyka

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

. Podobne działanie ma kapusta włoska i rzepa. Produkty pełnoziarniste Brązowy ryż, pełne ziarno owsa, pieczywo i makaron pełnoziarnisty obniżają aż o 8 proc (...) i zeaksantynę. Działają więc podobnie jak kapusta włoska...