Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest słynna na całym świecie. Trudno sobie wyobrazić miejsce, gdzie ludzie nie znaliby takich dań, jak włoska pizza i spaghetti. Warto jednak wiedzieć, że tradycyjna kuchnia włoska to o wiele więcej niż te dwie popularne potrawy. Sztuka kulinarna tego Włoch to nie tylko potrawy, ale również tradycyjne włoskie sery, makarony, sosy i zioła oraz wina.

Charakterystyka kuchni włoskiej

Potrawy kuchni włoskiej różnią się w zależności od regionu kraju. W rzymskiej kuchni na stołach królują sery owcze i mięsa, natomiast w Toskanii do wielu dań dodawana jest biała fasola oraz chleb bez soli. W Rzymie ciasto do pizzy jest cieniutkie, nastomiast grubsze można znaleźć w Neapolu i Sycyli. Miasta te są uważane za stolicę pizzy i sera mozzarella.

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet...

Kuchnia północnych Włoch bardzo różni się od kuchni południowej części tego kraju. Na północy spożywa się więcej sera mascarpone, risotto i świeżych makaronów jajecznych oraz masła, śmietany, natomiast na południu popularniejsza jest mozzarella z bawolego mleka, oliwa z oliwek oraz pomidory. Kuchnia włoska znana jest również ze specjalności z owoców morza, wyśmienitych dań rybnych oraz mącznych.

Wybierając się do włoskiej restauracji, warto poznać kilka słów, które określają dania włoskie:

  • antipasto – gorące lub zimne przekąski;
  • primo – pierwsze danie, zazwyczaj z makaronem, risotto lub zupa;
  • secondo – drugie, czyli główne danie, zwykle z rybą lub mięsem;
  • contorno – danie dodatkowe, zazwyczaj sałatka lub warzywa;
  • dolce – czyli deser.

Potrawy kuchni włoskiej

To, co przede wszystkim utożsamia się z kuchnią włoską, to potrawy z makaronów. Są to między innymi tortellini, ravioli (pierożki), lasagna. Najpopularniejszym makaronem jest niewątpliwie spaghetti, czyli długie nitki, ale dużą popularnością cieszą się również fusilli (świderki), penne (cięte rurki) i pappardelle (długie wstążki). Dania włoskie zazwyczaj podawane są z sosami. Każdy z pewnością zna sos bolognese, ale warto również spróbować pesto czy carbonara. Ich przygotowanie nie byłoby możliwe bez znanych na całym świecie ziół włoskich (między innymi bazylii i oregano).

Włoskie desery

Ukoronowaniem obiadu we włoskiej restauracji są tradycyjne włoskie desery. Najsłynniejszy to bez wątpienia pochodzący z Toskanii tiramisu. Na całym świecie doceniany jest również deser panna cotta, sporządzany na bazie gotowanej śmietanki. Nie można jednak zapomnieć o wyśmienitych lodach włoskich (gelato). Smaczne są również cannolo pochodzące z Sycylii. Są to rurki z chrupiącego ciasta, nadziewane kremem z sera ricotta. W Polsce znany jest także deser zabaglione (zabajone), który przygotowywany jest z żółtek jaj, cukru, słodkiego likieru, często z dodatkiem serka mascarpone.

Posiłek złożony z tradycyjnych dań kuchni włoskiej to prawdziwa uczta. Aby w pełni delektować się ich smakiem, należy dobrać odpowiednie włoskie wino - najpopularniejsze to Chianti, Gravello i Barolo. Godne polecenia są również Frascati i Marsala – słodkie lub wytrawne wina białe albo czerwone, podawane m.in. jako aperitif.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia włoska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia włoska
Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.

Dania z warzyw

Pizza warzywna

Pizza warzywna

Typowa włoska pizza zawsze zawiera mnóstwo warzyw. Najlepsze w tym daniu jest to, że można układać na cieście takie składniki, na jakie ma się tylko ochotę!

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kapusta włoska - właściwości i zastosowanie

Kapusta włoska - właściwości i zastosowanie

Skąd pochodzi kapusta włoska? Do jej jedzenia namawiał sam Pitagoras. Warzywo docenili starożytni Rzymianie twierdząc, że to właśnie dzięki niemu (...) . Liście kapusty Kapusta włoska to prawdziwa skarbnica witamin, składników...

Okulistyka

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

. Podobne działanie ma kapusta włoska i rzepa. Produkty pełnoziarniste Brązowy ryż, pełne ziarno owsa, pieczywo i makaron pełnoziarnisty obniżają aż o 8 proc (...) i zeaksantynę. Działają więc podobnie jak kapusta włoska...

Niemowlę (1-12 miesięcy)

7 zdrowych i smacznych przekąsek dla prawdziwych kibiców

7 zdrowych i smacznych przekąsek dla prawdziwych kibiców

Włoska bruschetta Zapomnij o kalorycznych tostach z białego chleba z topionym żółtym serem i keczupem. Zamiast nich przygotuj włoskie grzanki! Nasza (...) propozycja nieco różni się od tradycyjnego włoskiego...