Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Rodzaje włoskiego makaronu

Avatar placeholder
05.03.2024 16:57
Rodzaje włoskiego makaronu
Rodzaje włoskiego makaronu (Zdjęcie autorstwa Hotel Real Fini / CC BY-ND 2.0)

Makaron jest niezwykle popularny w Polsce. Oprócz spaghetti i znanych wszystkim świderków można bez problemu kupić różne odmiany makaronu, jednak nie każdy wie, w jaki sposób je przyrządzać. Włoski makaron ma wiele twarzy, łatwo więc się pogubić. Jeśli jesteś miłośniczką różnego rodzaju klusek, przyda ci się garść informacji na temat odmian makaronu. Wiedząc, jak należy je podawać, będziesz mogła uzyskać optymalny efekt swoich kulinarnych wysiłków.

spis treści

1. Terminy odnoszące się do włoskiego makaronu

Umiejętność ugotowania makaronu i podania go we właściwy sposób, w zależności od jego odmiany, jest ogromnie przydatna w kuchni. W celu osiągnięcia perfekcji warto pamiętać o następujących typach makaronui ich przeznaczeniu:

  • Acini di pepe – prawdopodobnie najmniejsza odmiana makaronu o kształcie kulek lub śrutu przyrządzana z pszennej mąki.
  • Al dente – termin odnosi się do ugotowanego, ale nadal lekko twardego makaronu.
  • Al forno – makaron ugotowany i zapieczony w piekarniku. Podwójna obróbka cieplna sprawia, że zachowanie makaronu w postaci al dente graniczy z cudem.
  • Anellini – średniej wielkości rurkowaty makaron pocięty w cienkie kółka.
  • Bucatini – długie, „podziurkowane” rurki podawane z pesto i sosami zawierającymi pancettę (boczek), warzywa i sery.
  • Candele – długi, duży makaron w kształcie rurek, który doskonale sprawdza się z mięsnymi sosami.
  • Cannelloni – duże makaronowe walce, które tnie się w prostokąty i nadziewa.
  • Capellini/Capellini D’Angelo – bardzo delikatny makaron w kształcie walca.
  • Cavatappi – średniej grubości makaron z wrąbkami skręcony i pocięty na krótsze kawałki.
  • Conchiglie – średniej wielkości lub duże muszelki z wrąbkami. Makaron średniej wielkości nadaje się do sosów pomidorowych, mięsnych i maślanych. Z kolei duże muszle można nadziewać i zapiekać.
  • Conchigliette – małe muszelki stosowane do lekkich zup zawierających warzywa lub rośliny strączkowe.
  • Cresti di Gallo – makaron w kształcie łokcia z „falbanką” po jednej stronie.
  • Ditaloni Rigati – wąskie, krótkie rurki pasujące szczególnie do zupy z fasolą.
  • Egg Noodles – makaron jajeczny; wstążki o różnej szerokości i długości. Mogą mieć smak szpinaku lub pomidorów.
  • Farfalle – tak zwane „motylki”. Szczególnie dobrze smakują z prostymi sosami na bazie oliwy z oliwek, masła, pomidora lub sera.
  • Fettucini – długie, cienkie wstążki o szerokości około 60 mm.
  • Fidelini – bardzo cienkie wstążki.
  • Fiocchetti – prostokątny makaron zwinięty w środku, by uzyskać kształt muszki.
  • Funchetti – makaron w kształcie małych grzybków, który pasuje do gęstych zup.
  • Fusilli – długi makaron w kształcie świdrów, grubszy niż spaghetti. Sprawdza się w mięsnych sosach, można użyć go również do zapiekanych dań.
  • Fusilli Corti – krótkie świderki, doskonałe do mięsa, ragoût i ricotty.
  • Lazania – duże, płaskie płaty makaronu, które można przełożyć mięsem i warzywami.
  • Linguine – cienki, lekko spłaszczony makaron podawany z pesto, sosami z mięczaków lub delikatnymi sosami na bazie oliwy z oliwek.
  • Macaroni – cienkie rurki o różnej szerokości. Mogą być długie jak spaghetti lub krótsze.
  • Mafalde – płaskie, zakręcone na brzegach kluski o szerokości około 2 centymetrów, znane również jako lasagnette lub malfadine.
  • Manicotti – grube rurki z wrąbkami krojone prosto lub na ukos.
  • Mostaccioli – średniej wielkości rurki krojone na ukos.
  • Orecchiette – gładkie, zakręcone kółka z makaronu podawane z gęstymi sosami lub sosami warzywnymi oraz ragoût.
  • Orzo – niewielki makaron przypominający ziarna ryżu.
  • Pansotti – niewielkie pierożki w kształcie trójkątów.
  • Pappardelle – świeże parpadelle mają karbowane brzegi, a wysuszone – gładkie.
  • Penne Grandi (Sardi) – przestronne rurki pasujące do ragoût, mięsa i sosów warzywnych z kalafiorem lub brokułami.
  • Penne Lisce – gładkie rurki idealne do sosu pomidorowego, sosów mięsnych oraz śmietanowych.
  • Penne Mezzanine – najmniejsze, cienkie rurki, które pasują do lekkich sosów warzywnych i pomidorowych.
  • Penne Rigate – rurki z wrąbkami doskonałe do sosów na bazie oliwy z oliwek lub masła, a także dań mięsnych i warzywnych oraz sosów serowych.
  • Ravioli – nadziewane serem, warzywami lub mięsem kwadraty.
  • Rigatoni – rurki o grubych wrąbkach o długości około 3 centymetrów. Pasują do sosów mięsnych i tych z kiełbasą, sosów pomidorowych oraz warzywnych.
  • Rotelle – makaron o kształcie spiralnym.
  • Rotini – mały makaron w kształcie szprych, który pasuje do sosów mięsnych i serowych.
  • Spaghetti – cienki lub bardzo cienki długi makaron idealny do sosów pomidorowych i rybnych.
  • Taglierini – bardzo cienkie wstążki znane również jako tagliarini, tagliolini i tonnarelli.
  • Tagliatelle – bardzo cienkie i delikatne płaskie kluski pasujące do sosów śmietanowych.
  • Tortellini – małe „ciasta” nadziewane mięsem lub serem.
  • Tortiglione – wydrążone spiralki idealne do sosów mięsnych i serowych.
  • Tubetti – stosunkowo małe rurki pasujące do zupy minestrone.
  • Tubettini – jeszcze mniejsze rurki używane do lekkich zup.
  • Vermicelli – bardzo delikatny makaron w kształcie walca, podobny do capellini i fidelini. Cienka odmiana pasuje do zup na bazie rosołu, a grubsze są doskonałe do sosów.
  • Ziti – średniej wielkości rurki, mogą mieć wrąbki. Stosuje się je do ragoût i sosów mięsnych oraz warzywnych.

Makaron ma wiele twarzy, a ilość jego odmian robi wrażenie. W zależności od sposobu podania może być daniem niskokalorycznym i bogatym w składniki odżywcze.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze