Przejdź na WP

Łosoś hodowlany: czy może zwiększać ryzyko raka, cukrzycy i otyłości? Naukowcy ostrzegają

Ryby są zachwalane jako bardzo zdrowe. Zaleca się, aby regularnie pojawiały się na naszych stołach. Okazuje się jednak, że mogą powodować również negatywne skutki. Badacze ostrzegają, że łosoś hodowlany może szkodzić zdrowiu.

Zobacz film: "Najgorsza ryba do jedzenia"

1. Łosoś hodowlany może szkodzić zdrowiu

Spożywnie ryb może niekorzystnie odbić się na zdrowiu, jeśli wybierzemy niewłaściwy gatunek. Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb. Hodowlany jest również bardziej atrakcyjny cenowo niż dziki.

W "Medical News Today" opublikowano wyniki badań. Naukowcy z Cleveland Clinic zauważyli, że łososie hodowlane mogą szkodzić zdrowiu.

2. Łosoś hodowalny może zwiększać ryzyko raka, cukrzycy i otyłości

W hodowli wykorzystywane są chemikalia, pestycydy i tucząca karma. W sztucznych akwenach łososie nie mają przestrzeni, aby się poruszać. Rybom podawane są także antybiotyki, aby uodpornić je na choroby.

Skutkiem jest większa zawartość tłuszczu w mięsie hodowlanych łososi, w porównaniu z dzikimi przedstawicielami tego gatunku. To oznacza również wyższą kaloryczność produktu.

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze
Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze [6 zdjęć]

W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb czy...

zobacz galerię

Szkodliwe chemikalia i antybiotyki wraz z rybim mięsem przenikają do ludzkiego organizmu.

Badania wciąż trwają, ale istnieją przesłanki, by sądzić, że jedzenie łososi hodowlanych może być odpowiedzialne za częstsze występowanie nowotworów.

Wzrasta również prawdopodobieństwo otyłości oraz zachorowania na cukrzycę typu 2.

Dziki łosoś, według ekspertów, to lepszy wybór, a jego spożywanie nie ma negatywnych skutków dla organizmu.

3. Łosoś hodowalny jest mniej zdrowy niż dziki łosoś

Ryby uważane są za zdrowe jedzenie. Kwasy omega-3 zawarte w nich korzystnie wpływają na ludzki organizm.

W dodatku ryby są świetnym źródłem białek, przy jednoczesnej niewielkiej zawartości tłuszczu. To dlatego lekarze i dietetycy zachęcają, aby jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.

Łosoś hodowlany może zwiększać ryzyko raka, cukrzycy i otyłości
Łosoś hodowlany może zwiększać ryzyko raka, cukrzycy i otyłości (123rf.com)

Chociaż badania wciąż trwają, lekarze apelują, aby nie ignorować ryzyka związanego ze spożywaniem łososi hodowlanych. Lepiej zainwestować w żywność bezpieczniejszą dla zdrowia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy