Najzdrowsze warzywo świata. Opóźnia proces starzenia się, wspiera kości
Naukowcy z Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji w USA uznali rukiew za najzdrowsze warzywo na świecie. Rukiew stanowi bogate źródło składników mineralnych, witamin i substancji odżywczych. Wykazuje m.in. działanie detoksykujące, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Chroni przed rakiem płuc.
- 1. Rukiew wodna – co to za roślina?
- 2. Rukiew wodna – wartości odżywcze
- 3. Rukiew wodna i jej właściwości
- 3.1. Wspiera leczenie awitaminozy
- 3.2. Opóźnia proces starzenia się
- 3.3. Wspiera mocne kości
- 3.4. Wzmacnia układ odpornościowy
- 3.5. Obniża poziom cukru we krwi i "złego" cholesterolu
- 3.6. Pomaga w leczeniu chorób układu moczowego
- 3.7. Jest polecana osobom dbającym o linię
- 3.8. Chroni przed rakiem płuc
- 4. Jak ją jeść i gdzie kupić?
1. Rukiew wodna – co to za roślina?
Rukiew wodna (oficjalnie Nasturtium officinale), znana również jako rzeżucha wodna, jest rośliną pochodząca z rodziny krzyżowych. Jej naturalnym środowiskiem są tereny podmokłe - najczęściej można ją spotkać w takich miejscach, jak strumienie, potoki i rzeki, a także inne miejsca z bieżącą wodą. Niestety, w Polsce występuje bardzo rzadko, a jeśli już, to jedynie w zachodniej części.
Rukiew nieszczególnie wyróżnia się swoim wyglądem - łatwo ją pomylić z rzeżuchą gorzką (Cardamine amara L.). Posiada niewielkie zielone liście w nieco trójkątnym kształcie, o jasnozielonej barwie. W smaku zaś roślina przypomina rukolę lub roszponkę. Mimo niepozornego wyglądu i smaku, rukiew posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili naukowcy. Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji w USA (CDC) uznało ją za najzdrowsze warzywo na świecie.
2. Rukiew wodna – wartości odżywcze
Rukiew wodna nie bez przyczyny została ogłoszona najzdrowszą rośliną na świecie. To skarbnica niezwykle cennych składników mineralnych, witamin oraz źródło substancji odżywczych. Jest warzywem niskokaloryczny - 100 g rukwi zawiera zaledwie 11 kcal, w tym 2.30 g stanowi białko, 0.10 g - tłuszcz, 1.29 g węglowodany i 0.5 g - błonnik. Posiada niski indeks glikemiczny, wynoszący 32 (IG = 32).
Ponadto znajdują się w niej takie witaminy jak: C, K i witaminy z grupy B oraz minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, sód, cynk, fosfor. W składzie tej rośliny znajdujemy także antyoksydanty, przeciwutleniacze - flawonoidy i fenole, chroniące organizm przed wolnymi rodnikami.
3. Rukiew wodna i jej właściwości
Właściwości lecznicze tej rośliny znano już w starożytności. Współcześni kucharze również korzystają z jej dobrodziejstw - ciekawostką jest fakt, że na wesele księcia Williama z księżną Catherine w pałacu Buckingham przygotowano właśnie potrawę z rukwią wodną.
3.1. Wspiera leczenie awitaminozy
Rukiew ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Poza tym jest bardziej bogata w beta-karoten niż marchew. Zawartość pozostałych witamin sprawia, że poleca się ją w leczeniu awitaminozy.
3.2. Opóźnia proces starzenia się
Witaminy C i E, znajdujące się w rukwi, działają na organizm niczym eliksir młodości. Zatrzymuje proces starzenia się skóry, sprawiając, że staje się ona bardziej gładka i elastyczna, zmarszczki są mniej widoczne, a przebarwienia mniejsze.
3.3. Wspiera mocne kości
Ze względu na zawartość cennych składników (witaminy K, potasu, wapnia, fosforu i magnezu), które są niezbędne do zachowania zdrowych kości, regularne spożywanie rukwi zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Warto tu podkreślić, że mała podaż witaminy K może mieć wpływ na częste skłonności do złamań szyjki kości udowej u osób w podeszłym wieku.
3.4. Wzmacnia układ odpornościowy
Wysoka dawka witaminy C przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego, dzięki temu organizm jest bardziej odporny na wszelkie infekcje i wirusy.
3.5. Obniża poziom cukru we krwi i "złego" cholesterolu
Znajdujące się w rukwi związki zwane alfa-linolenem mają właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Rukiew wodna redukuje zatem ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poza tym chroni układ krążenia, zmniejszając ilość "złego" cholesterolu LDL i zwiększając poziom „dobrego" cholesterolu HDL.
3.6. Pomaga w leczeniu chorób układu moczowego
Rukiew ma działanie przeciwbakteryjnie i detoksykujące, co oznacza, że jej spożywanie pomaga w usuwaniu toksycznych substancji z organizmu. Dzięki tym właściwościom przynosi ulgę w leczeniu infekcji dróg moczowych, a także wspiera naturalny proces oczyszczania wątroby.
3.7. Jest polecana osobom dbającym o linię
Po pierwsze jest niskokaloryczna, po drugie zawiera dużo błonnika. Błonnik zaś jest odpowiedzialny za proces trawienia, reguluje metabolizm, zapobiega zaparciom i wspiera utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.
Do lepszego trawienia przyczyniają się także zawarte w rukwi związki nazywane glukozinolanami - to właśnie one poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego.
3.8. Chroni przed rakiem płuc
Dr Jian-Min Yuan wraz ze swoim zespołem naukowców przeprowadził badania, które zaprezentowano podczas corocznego spotkania Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem w Nowym Orleanie. Uczestniczyło w nim 82 regularnych palaczy.
W trakcie badań jedna grupa uczestników otrzymywała 10 mg ekstraktu z rukwi wodnej zmieszanego z 1 mg oliwy z oliwek, natomiast druga grupa otrzymywała placebo. Po tygodniu grupy zamieniły się rolami. Już po siedmiu dniach naukowcy zauważyli, że u osób przyjmujących ekstrakt z rukwi wodnej stężenie substancji rakotwórczych w organizmie znacznie się obniżyło.
Poziom nitrozoamin zmniejszył się o 7,7%, akroleiny o 15,1%, a benzenu aż o 24,6%. To wskazuje, że ryzyko rozwoju raka płuc u osób przyjmujących wyciąg z rukwi wodnej jest istotnie mniejsze.
4. Jak ją jeść i gdzie kupić?
Rukiew ma lekko pikantny smak, dlatego bardzo dobrze komponuje się z produktami mającymi mniej wyraźny smak. Jest to roślina, którą można jeść na wiele sposobów - doskonale smakuje w surowej postaci jako dodatek do kanapek, a także baza sałatek. Nadaje się też do gotowania i suszenia.
Jednym z bardziej popularnych dań z wykorzystaniem rukwi jest zupa. Świetnie komponuje się z wszelkimi potrawami z makaronem oraz z daniami mięsnymi i rybnymi. Wegetarianie i weganie cenią sobie smażone lub duszone warzywa z dodatkiem tych zielonych liści.
Gdzie można nabyć rukiew wodną? Bez problemu powinniśmy kupić ją w osiedlowym warzywniaku, supermarkecie lub w sklepie ze zdrową żywnością. Można także ją uprawiać samodzielnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.