Trwa ładowanie...

Najzdrowsze warzywo świata. Opóźnia proces starzenia się, wspiera kości

Avatar placeholder
19.08.2024 07:46
Rukiew wodna ogłoszona najzdrowszym warzywem świata. Co zawiera i jak ją jeść?
Rukiew wodna ogłoszona najzdrowszym warzywem świata. Co zawiera i jak ją jeść? (Getty Images)

Naukowcy z Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji w USA uznali rukiew za najzdrowsze warzywo na świecie. Rukiew stanowi bogate źródło składników mineralnych, witamin i substancji odżywczych. Wykazuje m.in. działanie detoksykujące, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Chroni przed rakiem płuc.

spis treści

1. Rukiew wodna – co to za roślina?

Rukiew wodna (oficjalnie Nasturtium officinale), znana również jako rzeżucha wodna, jest rośliną pochodząca z rodziny krzyżowych. Jej naturalnym środowiskiem są tereny podmokłe - najczęściej można ją spotkać w takich miejscach, jak strumienie, potoki i rzeki, a także inne miejsca z bieżącą wodą. Niestety, w Polsce występuje bardzo rzadko, a jeśli już, to jedynie w zachodniej części.

Rukiew nieszczególnie wyróżnia się swoim wyglądem - łatwo ją pomylić z rzeżuchą gorzką (Cardamine amara L.). Posiada niewielkie zielone liście w nieco trójkątnym kształcie, o jasnozielonej barwie. W smaku zaś roślina przypomina rukolę lub roszponkę. Mimo niepozornego wyglądu i smaku, rukiew posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili naukowcy. Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji w USA (CDC) uznało ją za najzdrowsze warzywo na świecie. 

2. Rukiew wodna – wartości odżywcze

Zobacz film: "Zasiej rzeżuchę już dziś. Jakie ma właściwości?"

Rukiew wodna nie bez przyczyny została ogłoszona najzdrowszą rośliną na świecie. To skarbnica niezwykle cennych składników mineralnych, witamin oraz źródło substancji odżywczych. Jest warzywem niskokaloryczny - 100 g rukwi zawiera zaledwie 11 kcal, w tym 2.30 g stanowi białko, 0.10 g - tłuszcz, 1.29 g węglowodany i 0.5 g - błonnik. Posiada niski indeks glikemiczny, wynoszący 32 (IG = 32).

Ponadto znajdują się w niej takie witaminy jak: C, K i witaminy z grupy B oraz minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, sód, cynk, fosfor. W składzie tej rośliny znajdujemy także antyoksydanty, przeciwutleniacze - flawonoidy i fenole, chroniące organizm przed wolnymi rodnikami.

3. Rukiew wodna i jej właściwości 

Właściwości lecznicze tej rośliny znano już w starożytności. Współcześni kucharze również korzystają z jej dobrodziejstw - ciekawostką jest fakt, że na wesele księcia Williama z księżną Catherine w pałacu Buckingham przygotowano właśnie potrawę z rukwią wodną.

3.1. Wspiera leczenie awitaminozy

Rukiew ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Poza tym jest bardziej bogata w beta-karoten niż marchew. Zawartość pozostałych witamin sprawia, że poleca się ją w leczeniu awitaminozy.

3.2. Opóźnia proces starzenia się

Witaminy C i E, znajdujące się w rukwi, działają na organizm niczym eliksir młodości. Zatrzymuje proces starzenia się skóry, sprawiając, że staje się ona bardziej gładka i elastyczna, zmarszczki są mniej widoczne, a przebarwienia mniejsze.

3.3. Wspiera mocne kości

Ze względu na zawartość cennych składników (witaminy K, potasu, wapnia, fosforu i magnezu), które są niezbędne do zachowania zdrowych kości, regularne spożywanie rukwi zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Warto tu podkreślić, że mała podaż witaminy K może mieć wpływ na częste skłonności do złamań szyjki kości udowej u osób w podeszłym wieku.

3.4. Wzmacnia układ odpornościowy

Wysoka dawka witaminy C przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego, dzięki temu organizm jest bardziej odporny na wszelkie infekcje i wirusy.

3.5. Obniża poziom cukru we krwi i "złego" cholesterolu

Znajdujące się w rukwi związki zwane alfa-linolenem mają właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Rukiew wodna redukuje zatem ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poza tym chroni układ krążenia, zmniejszając ilość "złego" cholesterolu LDL i zwiększając poziom „dobrego" cholesterolu HDL.

3.6. Pomaga w leczeniu chorób układu moczowego

Rukiew ma działanie przeciwbakteryjnie i detoksykujące, co oznacza, że jej spożywanie pomaga w usuwaniu toksycznych substancji z organizmu. Dzięki tym właściwościom przynosi ulgę w leczeniu infekcji dróg moczowych, a także wspiera naturalny proces oczyszczania wątroby.

3.7. Jest polecana osobom dbającym o linię

Po pierwsze jest niskokaloryczna, po drugie zawiera dużo błonnika. Błonnik zaś jest odpowiedzialny za proces trawienia, reguluje metabolizm, zapobiega zaparciom i wspiera utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.

Do lepszego trawienia przyczyniają się także zawarte w rukwi związki nazywane glukozinolanami - to właśnie one poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego.

3.8. Chroni przed rakiem płuc

Dr Jian-Min Yuan wraz ze swoim zespołem naukowców przeprowadził badania, które zaprezentowano podczas corocznego spotkania Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem w Nowym Orleanie. Uczestniczyło w nim 82 regularnych palaczy.

W trakcie badań jedna grupa uczestników otrzymywała 10 mg ekstraktu z rukwi wodnej zmieszanego z 1 mg oliwy z oliwek, natomiast druga grupa otrzymywała placebo. Po tygodniu grupy zamieniły się rolami. Już po siedmiu dniach naukowcy zauważyli, że u osób przyjmujących ekstrakt z rukwi wodnej stężenie substancji rakotwórczych w organizmie znacznie się obniżyło.

Poziom nitrozoamin zmniejszył się o 7,7%, akroleiny o 15,1%, a benzenu aż o 24,6%. To wskazuje, że ryzyko rozwoju raka płuc u osób przyjmujących wyciąg z rukwi wodnej jest istotnie mniejsze.

4. Jak ją jeść i gdzie kupić?

Rukiew ma lekko pikantny smak, dlatego bardzo dobrze komponuje się z produktami mającymi mniej wyraźny smak. Jest to roślina, którą można jeść na wiele sposobów - doskonale smakuje w surowej postaci jako dodatek do kanapek, a także baza sałatek. Nadaje się też do gotowania i suszenia.

Jednym z bardziej popularnych dań z wykorzystaniem rukwi jest zupa. Świetnie komponuje się z wszelkimi potrawami z makaronem oraz z daniami mięsnymi i rybnymi. Wegetarianie i weganie cenią sobie smażone lub duszone warzywa z dodatkiem tych zielonych liści. 

Gdzie można nabyć rukiew wodną? Bez problemu powinniśmy kupić ją w osiedlowym warzywniaku, supermarkecie lub w sklepie ze zdrową  żywnością. Można także ją uprawiać samodzielnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze