2 z 11Czosnek
Czosnek to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdują się w nim naturalne antyoksydanty. Działa też jak naturalny antybiotyk, ma właściwości przeciwzapalne, ale też przeciwwirusowe. Mimo wielu cennych właściwości rośliny, jej stosowanie w połączeniu z niektórymi lekami, może zagrażać naszemu zdrowiu.
Nie należy jeść czosnku, gdy stosujemy paracetamol, ponieważ może dojść do uszkodzeń wątroby. Warto go unikać w trakcie przyjmowania leków przeciwzakrzepowych, gdyż istnieje ryzyko wystąpienia niepożądanego krwawienia. Czosnek zakłóca również działanie leków przeciwwirusowych, a związki w nim zawarte mogą obniżać stężenie glukozy we krwi, co może mieć znaczenie w trakcie przyjmowania leków hipoglikemicznych.
Zobacz także: Jedzenie czosnku pozytywnie wpływa na zapach i sprawia, że wydajemy się atrakcyjniejsi dla płci przeciwnej?