Niedobór jodu

Jod jest składnikiem mineralnym niezbędnym do syntezy hormonów tarczycy – trójjodotyroniny i tyroksyny. Niedobór jodu w diecie prowadzi do niedoczynności tarczycy, a u dzieci powoduje również zaburzenia w rozwoju układu nerwowego.

Według najnowszych danych Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia przybywa osób z niedoborem jodu. Na świecie na jego niedobór narażonych jest ponad 2 miliardy ludzi. Zaburzenia z nim związane sa uważane przez WHO za grupę chorób o znaczeniu globalnym.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Objawy niedoboru jodu

Niedobór jodu w organizmie jest poważnym problemem zdrowia publicznego. Objawy niedoboru jodu są zróżnicowane w zależności od wieku i stanu fizjologicznego.

Niedobór jodu u osób dorosłych i młodzieży jest przyczyną:

  • wola, czyli powiększenia tarczycy,
  • niedoczynności tarczycy,
  • zwiększonego ryzyka zachorowania na schorzenia tarczycy oraz raka żołądka,
  • zaburzeń funkcji mózgu (osłabienie zdolności zapamiętywania i kojarzenia, znaczne obniżenie poziomu inteligencji),
  • opóźnienia rozwoju fizycznego (u dzieci i młodzieży).

Niedobór jodu w czasie ciąży może być przyczyną:

Dzienne zapotrzebowanie na jod jest zróżnicowanie i zależy od wieku i stanu fizjologicznego.

Grupa wiekowa Zapotrzebowanie w µg/dzień
Niemowlęta i dzieci w wieku przedszkolnym (0-5 lat) 90
Dzieci w wieku szkolnym (6-12 lat) 120
Dorośli i młodzież 150
Kobiety w ciąży i karmiące 250

Źródła jodu

Głównym źródłem jodu w diecie są produkty pochodzenia morskiego, przede wszystkim ryby i owoce morza. Jednakże obecnie stwierdza się niskie spożycie żywności tego typu. Do produktów, które również dostarczają organizmowi ten pierwiastek należą mleko i jego przetwory, a także warzywa i owoce.

| Produkt | Zawartość jodu (µg/kg suchej masy) | Produkt | Zawartość jodu (µg/100 g) | | Sałata | 237 | Mleko 2% | 7,5 | | Rzepa | 87 | Mleko kobiece | 6,3 | | Fasola biała | 24 | Ser twarogowy ziarnisty | 10 | | Pomarańcza | 24 | Jogurt naturalny | 7,5 | | Pomidor | 31 | Jajo kurze | 21 | | Jabłko | 19 | Kurczak | 0,4 | | Kukurydza | 66 | Indyk | 1,5 | | Sardynki | 25 | Dorsz | 110 | | Kefir | 7,5 | Łosoś świeży | 44 | | pieczywo chrupkie | 14 | Śledź marynowany | 24,3 | | ryż brązowy | 4,5 | Ser gouda | 35 |

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy częściej występuje u kobiet i zwiększa się wraz z wiekiem. Do przyczyn niedoczynności tarczycy zalicza się niedobór jodu w organizmie. W niedoczynności gruczołu tarczowego następuje spadek wydzielania hormonów (tyroksyny i trójjodotyroniny), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, wzrostu oraz rozwoju.

U małych dzieci niedoczynność tarczycy objawia się przedłużającą się żółtaczką u noworodków, opóźnieniem w rozwoju fizycznym (zaburzenia wzrostu), zmniejszoną ruchliwością, spadkiem napięcia mięśniowego, zaparciami, trudnościami w przyjmowaniu pokarmów.

Z kolei u dzieci w wieku szkolnym stwierdza się również senność, spowolniałą mowę, bóle głowy, szorstką skórę, cienkie i łamliwe włosy oraz trudności w nauce, a także opóźnione dojrzewanie.

Niedoczynność tarczycy jest przyczyną zmniejszenia podstawowej przemiany materii, co w konsekwencji może prowadzić do nadwagi i otyłości. Ponadto osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy skarżą się na uczucie chłodu.

Niedobór jodu w organizmie negatywnie wpływa na zdrowie. Należy zatem spożywać produkty bogate w jod, zwłaszcza ryby morskie.

mgr Aneta Kościołek, ponad rok temu

Składniki mineralne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

się, że nic tak nie wzmacnia struktury paznokcia, jak ten pierwiastek. Możesz też wykorzystać suplementy diety zawierające ten składnik. Po miesięcznej kuracji zauważysz (...) zielony, szpinak i kakao. Możemy także wspomóc się suplementami...

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

spożywczych. Na opakowaniach widnieje informacja, ile dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy można uzupełnić poprzez spożycie danego produktu

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu

natomiast u osób, które mają nadciśnienie, zażywają diuretyki, cierpią na zatrucie pokarmowe lub uprawiają aktywnie sport i nie uzupełniają tego składnika