Optymizm może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet

Według nowego badania przeprowadzonego przez Harvardzką Szkołę Medyczną T.H Chan, optymistyczne spojrzenie na życie oraz ogólne oczekiwanie, że wydarzą się dobre rzeczy, może pomóc ludziom żyć dłużej.

Badania wykazały, że kobiety, które były optymistycznie nastawione, miały znacznie mniejsze ryzyko zgonu z kilku powodu  tym raka, chorób serca, udaru mózgu, choroby układu oddechowego i zakażeń w okresie ośmiu lat, w porównaniu z kobietami, które były mniej optymistyczne.

Optymizm zamiast leków

Badanie pojawiło się 7 grudnia 2016 w czasopiśmie „American Journal of Epidemiology”.

"Podczas gdy większość działań medycznych, dotyczących  zdrowia publicznego dziś kładzie nacisk na redukcję czynników ryzyka chorób, okazuje się, że poprawa psychicznej odporności może być lepszym wyjściem. Nasze nowe odkrycia sugerują, że należy dołożyć starań w celu zwiększenia optymizmu" - powiedział Eric Kim, pracownik naukowy na Wydziale Nauk Społecznych i Behawioralnych i współautor badania.

Badanie wykazało również, że zdrowe zachowania tylko częściowo wyjaśniają związek między optymizmem a zmniejszonym ryzykiem śmiertelności. Inną możliwością jest to, że większy optymizm bezpośrednio wpływa na nasze systemy biologiczne.

W badaniu analizowano dane z 2004-2012 od 70.000 kobiet uczestniczących w badaniu Zdrowie Pielęgniarek. Jest to systemem śledzenia zdrowia kobiet poprzez badania w okresie dwóch lat studiów. Naukowcy szukali wśród uczestników optymistów. Badali też inne czynniki, które mogą odgrywać rolę i w jaki sposób mogą wpłynąć na ryzyko zgonu, takie jak rasa, wysokie ciśnienie krwi, diety i aktywność fizyczną.

Pozytywne nastawienie do życia chroni przed wieloma schorzeniami

Najbardziej optymistyczne kobiety (górny kwartyl) miały prawie 30 proc. niższe ryzyko zgonu na jakiejkolwiek choroby wśród analizowanych, w porównaniu z najsłabiej optymistycznymi z kobiet, jak wykazały badania.

Najbardziej optymistyczne kobiety miały o 16 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu raka; 38 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca; 39 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu; 38 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób układu oddechowego  i 52 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu zakażenia.

Podczas gdy inne badania związane z optymizm szukały sposobu na zmniejszenie ryzyka wczesnego zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych, to te były pierwszymi, które znalazły związek między optymizmem a ryzykiem jakichkolwiek chorób.

Kinga Ludwik, 11 miesięcy temu

Newsy

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Zmiana kształtu mózgu wraz z wiekiem

Szczeliny i zakręty mózgu potocznie nazywane „fałdami" nadają obraz, dzięki któremu błyskawicznie możemy rozpoznać ten narząd na tle innych części ciała. Teoria głosi, że kształt mózgu jest wynikiem ewolucji i jest on odpowiednio zoorganizowany dla komunikacji...

Newsy

Dobre wiadomości dla osób na diecie niskowęglowodanowej

Trzy posiłki o niskiej zawartości węglowodanów zjedzone w ciągu 24 godzin obniżają poposiłkową insulinooporność o ponad 30 proc. Z kolei, zgodnie z badaniami Uniwersytetu Michigan, posiłki o wysokiej zawartości węglowodanów utrzymują insulinooporność...

Newsy

Jakie jest ryzyko przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych?

Według Światowej Organizacji Zdrowia ponad 100 milionów kobiet na całym świecie korzysta ze złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych, lepiej znanych jako pigułki. Wiele z ich potencjalnych skutków ubocznych zostało dobrze udokumentowanych od czasu...