Orzechy włoskie chronią przed Alzheimerem

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurologicznym, które objawia się zaburzeniami pamięci. Najnowsze badania wykazały, że spożywanie orzechów włoskich zapobiega tej chorobie. Ekstrakt z orzechów hamuje powstawanie beta-amyloidu, który uszkadza komórki mózgu.

1. Choroba Alzheimera a orzechy włoskie

Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurologiczną występującą u osób po 50. roku życia. Objawia się zaburzeniami pamięci, z czasem prowadzi do niepełnosprawności i całkowitej utraty samodzielności. Przyczyną jej występowania jest tworzenie się w mózgu blaszek beta-amyloidu, które uszkadzają komórki nerwowe. Najnowsze badania przeprowadzone na komórkach wykazały, że ekstrakt z orzechów włoskich przeciwdziała tworzeniu się złogów beta-amyloidu oraz chroni neurony przed śmiercią spowodowaną jego obecnością w tkance mózgowej. Ponadto orzechy włoskie zapobiegają uszkodzeniu komórek przez wolne rodniki powstające w czasie stanu zapalnego, który rozwija się w trakcie choroby. W wyniku przeprowadzonych badań dowiedziono również, że orzechy chronią obecny w komórkach materiał genetyczny (DNA) przed uszkodzeniem, które może być spowodowane między innymi stresem oksydacyjnym.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

2. Właściwości odżywcze orzechów włoskich

Orzechy włoskie niezwykłe wysokie właściwości odżywcze. Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a w szczególności kwasu linolenowego. Podczas gdy większość orzechów zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, orzechy włoskie są bogate przede wszystkim w tłuszcze wielonienasycone. Są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórek układu nerwowego, ponieważ budują mielinę, która chroni przed czynnikami uszkadzającymi. Spośród orzechów dostępnych na rynku spożywczym, orzechy włoskie zawierają największą ilość substancji o właściwościach przeciwutleniających, takich jak: flawonoidy, kwas elagowy, melatonina, tokoferole oraz selen. Właściwości antyoksydacyjne tych związków przeciwdziałają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Zwiększona produkcja wolnych rodników następuje w stanach zapalnych, sytuacjach stresujących oraz podczas narażenia na promieniowanie UV (kąpiele słoneczne, opalanie w solarium) lub toksyczne związki znajdujące się w żywności i wodzie, jak również w powietrzu i kosmetykach. Wolne rodniki przyspieszają starzenie się organizmu oraz powodują występowanie wielu chorób, jak jaskra czy nowotwory.

Wyniki wielu badań dowodzą, że obecność orzechów w diecie zmniejsza ryzyko chorób serca, a także obniża poziom cholesterolu LDL. Ponadto spożywanie orzechów obniża zagrożenie rozwojem cukrzycy typu 2, raka sutka oraz chorób wątroby. Należy więc uzupełniać codzienną dietę w orzechy włoskie, spożywając je na śniadanie jako dodatek do musli lub jako przekąskę pomiędzy posiłkami.

Następny artykuł: Witaminy dla seniora

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!