Owoce leśne

Maliny, jeżyny, jagody, poziomki czy borówki – któż z nas ich nie lubi? Są smaczne, małokaloryczne, a zbieranie ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie.

1. Właściwości poziomek

Lubią rosnąć w słonecznych miejscach na skrajach lasów. Można je znaleźć również na porębach i polanach. Owocują głównie w czerwcu i lipcu. Oprócz dzikich gatunków mamy także poziomkę domową, która rośnie na małych plantacjach i w przydomowych ogródkach. Kwitnie dłużej niż jej dzika kuzynka – można ją zbierać od lipca do września. Poziomki najlepiej jest zjeść zaraz po zebraniu, ponieważ są bardzo delikatne, łatwo pleśnieją i gniotą się. Są źródłem cukrów, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, siarki i kwasów organicznych. Wśród witamin króluje u poziomek witamina C. Poziomki najchętniej zjadamy na surowo lub w owocowych sałatkach. Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce poziomek są smaczne, a jej liście zdrowe. Mieszanki ziołowe przygotowane z nich polecane są przy kamicy nerkowej i nieżytach jelit. Jednak pamiętajmy, że liście poziomek z domowego ogródka nie mają takich właściwości leczniczych, jak te dzikie.

2. Właściwości malin

Maliny to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz mają drobne owoce. Ich uprawne kuzynki mają większe od nich owoce, a ich zbiory trwają dłużej, aż do jesieni. Te zdrowe owoce najbardziej nadają się do bezpośredniego spożycia i zastosowania w deserach lub z dodatkami typu bita śmietana. Ich bardzo dobry smak można zamknąć w słoiku, robiąc z nich dżemy, soki, konfitury, galaretki i wino. Są źródłem garbników, cukrów oraz witaminy C. Podobnie jak poziomki, można je podawać dzieciom dopiero po ukończeniu 1. roku życia. Soki i herbaty malinowe znane są z działania napotnego. Używa się ich przy przeziębieniach, anginach i grypie. Liście dzikiej maliny są stosowane do ziołowych herbatek, które regulują zaburzenia jelitowe i żołądkowe u dzieci.

3. Właściwości jeżyn

Owoce jeżyn zwykle są czarne lub szare, a ich pędy długie. Rosną w zaroślach, przy drogach, w lasach, na polnych miedzach. Ich odmiana ogrodowa daje większe owoce i jest bardziej soczysta niż dzikie jeżyny. Możemy je znaleźć od sierpnia do października. Jeżyny powinny być szczególnie chętnie zjadane przez kobiety, ponieważ zawierają duże ilości „witaminy młodości”, czyli witaminy E. Są również źródłem błonnika, magnezu, potasu i witaminy A. Jeżyny można zjadać na surowo bądź mogą być składnikiem deserów. To odpowiednie owoce na odchudzanie. Świetnie nadają się do przetworów: soków, dżemów i konfitur. Jeśli dziecko uczulone jest na jabłko, to nie wolno mu także podawać jeżyn, ponieważ mogą wywołać alergię krzyżową. Liście jeżyn stosowane są przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, katarze.

4. Właściwości jagód

Czarne jagody inaczej nazywane są borówkami. Występują w lasach, tworząc borówczyska. Owocują od lipca do września. Są to bardzo smaczne owoce leśne, które zawierają cukry, kwasy organiczne, garbniki, witaminy A, B1, B2, B6, PP, C i barwniki organiczne. Ponadto mają dużo potasu, fosforu, wapnia i magnezu. W Polsce hoduje się borówki. Najbardziej powszechną odmianą jest borówka amerykańska, której owoce są większe od tradycyjnych jagód, a ich sok nie barwi. Czarne jagody są środkiem na zaburzenia przewodu pokarmowego. Świeże owoce w diecie mogą działać przeczyszczająco, a suszone zapierająco. Ich liście obniżają poziom cukru, dlatego są polecane diabetykom. Czarne jagody można suszyć na słońcu lub w piekarniku. Przechowuje się je w foliowych woreczkach albo metalowych puszkach.

5. Właściwości borówki brusznicy

Jest to drobna krzewinka, która rośnie w lasach i na torfowiskach. Jej owoce są czerwone lub czerwono-białe i mają twardą skórkę. Są źródłem witaminy C, kwasów organicznych i cukrów. Jada się je na surowo lub przygotowuje się z nich galaretki albo konfitury do mięsa. Osoby chore na kamicę nerkową powinny ich unikać. Nie należy podawać ich niemowlętom. Suszone liście borówki brusznicy stosuje się w postaci odwaru przy zapaleniach dróg moczowych, żółciowych, kamicy moczowej, biegunce. Odwar ma działanie dezynfekujące i ściągające.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) przez organizm, jednak ich najbogatszym źródłem są spożywane owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu ... owoce - najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia. Poza tym okresem warto sięgać po suszoną żurawinę, która również...

Owoce

Właściwości cytryny

Cytryna jest owocem drzewa cytrynowego. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Cytryna zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz flawonoidy, które wykazują zróżnicowane...

Owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

(...) obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby w warunkach szklarniowych ... się zdrowiem. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika. Kaloryczność owoców Owoce (kaloryczność ... -70 kcal ananas, winogrona 71-100 kcal banan Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej ... maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce, kaloryczności - prawie 100...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

Właściwości aronii

(...) możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Spis treści Owoce w diecie Starzenie się ... , a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze ... jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu ... . Badania aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały...

Owoce

Sok z aronii

(...) Kobiety często łudzą się, że to pomoże im zachować młodość i urodę. Tymczasem wszystko zaczyna się wewnątrz organizmu. Owoce ... . Poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok ... właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Można wzbogacić jej smakiem sok z brzozy. Popularna jest także nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon,...

Owoce

Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych - glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe. Zdrowe winogrona Winogrona są ... winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą...

Owoce

Cytryna

Cytryna

(...) ale najważniejsze są oczywiście owoce o jajowatym kształcie, intensywnie żółtym kolorze i grubej chropowatej skórce. Sok, skórka oraz...

Owoce

Maliny

Maliny

Maliny to obok truskawek ulubione rodzime owoce Polaków. Te czerwone, mięsiste i niezwykle pyszne owoce porastają ... . Co znajdziemy w malinach? Owoce malin bogate są przede wszystkim w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy ... nie tylko owoce, ale także liście malin. Te z kolei bogate są w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki żywicowe ... mieć je w swojej kuchni. Do wysuszenia wybierzmy najdojrzalsze i nieuszkodzone owoce. W przeciwnym razie zamiast odpowiednio...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...