Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Owoce leśne

Maliny, jeżyny, jagody, poziomki czy borówki – któż z nas ich nie lubi? Są smaczne, małokaloryczne, a zbieranie ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie.

1. Właściwości poziomek

Lubią rosnąć w słonecznych miejscach na skrajach lasów. Można je znaleźć również na porębach i polanach. Owocują głównie w czerwcu i lipcu. Oprócz dzikich gatunków mamy także poziomkę domową, która rośnie na małych plantacjach i w przydomowych ogródkach. Kwitnie dłużej niż jej dzika kuzynka – można ją zbierać od lipca do września. Poziomki najlepiej jest zjeść zaraz po zebraniu, ponieważ są bardzo delikatne, łatwo pleśnieją i gniotą się. Są źródłem cukrów, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, siarki i kwasów organicznych. Wśród witamin króluje u poziomek witamina C. Poziomki najchętniej zjadamy na surowo lub w owocowych sałatkach. Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce poziomek są smaczne, a jej liście zdrowe. Mieszanki ziołowe przygotowane z nich polecane są przy kamicy nerkowej i nieżytach jelit. Jednak pamiętajmy, że liście poziomek z domowego ogródka nie mają takich właściwości leczniczych, jak te dzikie.

2. Właściwości malin

Maliny to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz mają drobne owoce. Ich uprawne kuzynki mają większe od nich owoce, a ich zbiory trwają dłużej, aż do jesieni. Te zdrowe owoce najbardziej nadają się do bezpośredniego spożycia i zastosowania w deserach lub z dodatkami typu bita śmietana. Ich bardzo dobry smak można zamknąć w słoiku, robiąc z nich dżemy, soki, konfitury, galaretki i wino. Są źródłem garbników, cukrów oraz witaminy C. Podobnie jak poziomki, można je podawać dzieciom dopiero po ukończeniu 1. roku życia. Soki i herbaty malinowe znane są z działania napotnego. Używa się ich przy przeziębieniach, anginach i grypie. Liście dzikiej maliny są stosowane do ziołowych herbatek, które regulują zaburzenia jelitowe i żołądkowe u dzieci.

3. Właściwości jeżyn

Owoce jeżyn zwykle są czarne lub szare, a ich pędy długie. Rosną w zaroślach, przy drogach, w lasach, na polnych miedzach. Ich odmiana ogrodowa daje większe owoce i jest bardziej soczysta niż dzikie jeżyny. Możemy je znaleźć od sierpnia do października. Jeżyny powinny być szczególnie chętnie zjadane przez kobiety, ponieważ zawierają duże ilości „witaminy młodości”, czyli witaminy E. Są również źródłem błonnika, magnezu, potasu i witaminy A. Jeżyny można zjadać na surowo bądź mogą być składnikiem deserów. To odpowiednie owoce na odchudzanie. Świetnie nadają się do przetworów: soków, dżemów i konfitur. Jeśli dziecko uczulone jest na jabłko, to nie wolno mu także podawać jeżyn, ponieważ mogą wywołać alergię krzyżową. Liście jeżyn stosowane są przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, katarze.

4. Właściwości jagód

Czarne jagody inaczej nazywane są borówkami. Występują w lasach, tworząc borówczyska. Owocują od lipca do września. Są to bardzo smaczne owoce leśne, które zawierają cukry, kwasy organiczne, garbniki, witaminy A, B1, B2, B6, PP, C i barwniki organiczne. Ponadto mają dużo potasu, fosforu, wapnia i magnezu. W Polsce hoduje się borówki. Najbardziej powszechną odmianą jest borówka amerykańska, której owoce są większe od tradycyjnych jagód, a ich sok nie barwi. Czarne jagody są środkiem na zaburzenia przewodu pokarmowego. Świeże owoce w diecie mogą działać przeczyszczająco, a suszone zapierająco. Ich liście obniżają poziom cukru, dlatego są polecane diabetykom. Czarne jagody można suszyć na słońcu lub w piekarniku. Przechowuje się je w foliowych woreczkach albo metalowych puszkach.

5. Właściwości borówki brusznicy

Jest to drobna krzewinka, która rośnie w lasach i na torfowiskach. Jej owoce są czerwone lub czerwono-białe i mają twardą skórkę. Są źródłem witaminy C, kwasów organicznych i cukrów. Jada się je na surowo lub przygotowuje się z nich galaretki albo konfitury do mięsa. Osoby chore na kamicę nerkową powinny ich unikać. Nie należy podawać ich niemowlętom. Suszone liście borówki brusznicy stosuje się w postaci odwaru przy zapaleniach dróg moczowych, żółciowych, kamicy moczowej, biegunce. Odwar ma działanie dezynfekujące i ściągające.

Bożena Szalko,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która ... w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

(...) jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Jakie są jej właściwości? Zdrowe serce Owoce mangostanu są źródłem bardzo silnych ... zachować młody wygląd. Skuteczne odchudzanie Owoce mangostanu mają mało kalorii, ale za to dużo błonnika, dlatego polecane są ... wyzwaniem, ale suszone owoce możesz kupić przez Internet albo w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne są również gotowe...

Owoce

Właściwości oliwek

Właściwości oliwek

(...) oliwnego rosnącego w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewko oliwne rośnie wolno, a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 ... drzew oliwkowych, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach, dlatego też oliwa z oliwek może posiadać smak...

Owoce

Właściwości aronii

(...) takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Owoce w diecie Starzenie się ... antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze. Rozwiązaniem ... dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów ... aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały wzrost...

Owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41-50 kcal pomarańcza, brzoskwinia, jabłko 51-70 kcal ananas, winogrona 71-100 kcal banan Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane ... błonnika zawierają maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce,...

Owoce

Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) jednak ich najbogatszym źródłem są spożywane owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu i przeziębienia, kiedy osłabiony ... powodujących próchnicę zębów. Warto wykorzystać sezon na żurawinę, kiedy w sklepach dostać możemy świeże owoce –...

Owoce

Pyszne i zdrowe przepisy owocowe!

Owoce zawierają mnóstwo witamin i błonnika. W swoim składzie mogą się poszczycić bogactwem minerałów. Kwasy owocowe wpływają pozytywnie na naszą urodę i pomagają odmłodzić skórę. Owoce, wraz z warzywami powinny pojawić się na naszych talerzach około 5 razy dziennie. Prezentujemy przepisy, które nie pozwolą Wam znudzić się pysznymi i zdrowymi owocami!Zobacz, jakie wyśmienite dania można przygotować z jabłek: ciasto jabłkowe z dodatkami; mus jabłkowo-miętowy; kisiel jabłkowy; włoski placek z jabłkami; mus...

Owoce

Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe. Zdrowe winogrona Winogrona są ... winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą...