Pasta z bobu

To bardzo zdrowa roślina strączkowa. Warto przygotować z niej pyszną pastę kanapkową.

Bób zawiera sporą ilość białka, dlatego też jest dobrą alternatywą dla mięsa. Wiele w nim ponadto kwasu foliowego, potasu, witamin z grupy B i błonnika. Wspomaga pracę układu nerwowego i leczenie niedokrwistości. Polecany jest pacjentom z chorobami układu krążenia.

Bób jest ponadto źródłem lewodopy, prekursora dopaminy (neuroprzekaźnik odpowiedzialny z przekazywanie impulsów miedzy komórkami nerwowymi), dlatego też niektóre leki przeciwko chorobie Parkinsona są produkowane na bazie tej rośliny strączkowej.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ostrożnie do konsumpcji bobu podchodzić muszą chorzy na dnę moczanową

Zdarza się ponadto, że bób wywołuje poważną reakcję alergiczną. Najczęściej związana jest ona z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (enzymu G6PD), a chorobę tę określa się mianem fawizmu (choroba fasolowa).

Bób jest warzywem, które na długo pozwala zapomnieć o głodzie. Stanowi więc idealną propozycję na śniadanie, zwłaszcza w formie pasty kanapkowej.

Składniki:

  • 1/2 kg świeżego bobu,
  • sok z jednej limonki,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka cukru,
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, oliwa, majeranek, cząber.

Przygotowanie:

W wodzie z dodatkiem łyżki cukru należy ugotować bób, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę majeranku, odrobinę cząbru i szczyptę soli. Bób należy odcedzić, przelać zimną wodą, a po ostudzeniu – obrać.

Szalotkę trzeba pokroić w drobną kostkę, a następnie zalać sokiem z limonki i odstawić na 30 minut.

Kolejny krok to roztarcie bobu na gładką masę, do której dodać należy sól, oliwę, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szalotki. 

Pasta idealnie komponuje się z grzankami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.