Pasta z bobu

To bardzo zdrowa roślina strączkowa. Warto przygotować z niej pyszną pastę kanapkową.

Bób zawiera sporą ilość białka, dlatego też jest dobrą alternatywą dla mięsa. Wiele w nim ponadto kwasu foliowego, potasu, witamin z grupy B i błonnika. Wspomaga pracę układu nerwowego i leczenie niedokrwistości. Polecany jest pacjentom z chorobami układu krążenia.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Bób jest ponadto źródłem lewodopy, prekursora dopaminy (neuroprzekaźnik odpowiedzialny z przekazywanie impulsów miedzy komórkami nerwowymi), dlatego też niektóre leki przeciwko chorobie Parkinsona są produkowane na bazie tej rośliny strączkowej.

Ostrożnie do konsumpcji bobu podchodzić muszą chorzy na dnę moczanową

Zdarza się ponadto, że bób wywołuje poważną reakcję alergiczną. Najczęściej związana jest ona z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (enzymu G6PD), a chorobę tę określa się mianem fawizmu (choroba fasolowa).

Bób jest warzywem, które na długo pozwala zapomnieć o głodzie. Stanowi więc idealną propozycję na śniadanie, zwłaszcza w formie pasty kanapkowej.

Składniki:

  • 1/2 kg świeżego bobu,
  • sok z jednej limonki,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka cukru,
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, oliwa, majeranek, cząber.

Przygotowanie:

W wodzie z dodatkiem łyżki cukru należy ugotować bób, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę majeranku, odrobinę cząbru i szczyptę soli. Bób należy odcedzić, przelać zimną wodą, a po ostudzeniu – obrać.

Szalotkę trzeba pokroić w drobną kostkę, a następnie zalać sokiem z limonki i odstawić na 30 minut.

Kolejny krok to roztarcie bobu na gładką masę, do której dodać należy sól, oliwę, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szalotki. 

Pasta idealnie komponuje się z grzankami.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dania z warzyw
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Dania z warzyw
Dania z warzyw

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Szaszłyczki warzywne to wspaniały i zdrowy pomysł na przystawkę lub lekką przekąskę.

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.

Dania z warzyw

Warzywa z ryżem

Warzywa z ryżem

Dobrze doprawiona sałatka na bazie ryżu z różnymi warzywami jest z pewnością dobra dla każdego, kto chce dbać o zdrowe odżywianie.

Dania z warzyw

Jajka i tofu w sałatce

Jajka i tofu w sałatce

Orientalne tofu i swojskie jajka mogą stworzyć udane połączenie w ciekawym przepisie na sałatkę.

Dania z warzyw

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Pyszna zupa warzywna z kurczakiem jest świetnym pomysłem na danie główne lub południową przekąskę.

Dania z warzyw

Sok, który zapobiega anemii i ją leczy

Sok, który zapobiega anemii i ją leczy

zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. **Wedle wyników badań naukowców, to właśnie z tych warzyw organizm najefektywniej pozyskuje żelazo (...) (najefektywniej działa ten z surowych warzyw) zaleca się spożywać...

Dania z warzyw

Ratatouille z Nicei

następnie przykryj rondel i gotuj na małym ogniu jeszcze 45 minut. Komentarz: Sekretem ratotouille jest właściwa, apetyczna forma warzyw

Dania z warzyw

Jak zrobić zdrowe burgery (WIDEO)

Wegetariańskie burgery stają się coraz bardziej popularne. To danie, którym rokoszują się nie tylko weganie i wegetarianie, ale również osoby chcące zadbać o zdrowie oraz te ograniczające spożycie mięsa. Okazuje się, że burgery mogą być nie tylko pożywną,...