Pasta z bobu

To bardzo zdrowa roślina strączkowa. Warto przygotować z niej pyszną pastę kanapkową.

Bób zawiera sporą ilość białka, dlatego też jest dobrą alternatywą dla mięsa. Wiele w nim ponadto kwasu foliowego, potasu, witamin z grupy B i błonnika. Wspomaga pracę układu nerwowego i leczenie niedokrwistości. Polecany jest pacjentom z chorobami układu krążenia.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Bób jest ponadto źródłem lewodopy, prekursora dopaminy (neuroprzekaźnik odpowiedzialny z przekazywanie impulsów miedzy komórkami nerwowymi), dlatego też niektóre leki przeciwko chorobie Parkinsona są produkowane na bazie tej rośliny strączkowej.

Ostrożnie do konsumpcji bobu podchodzić muszą chorzy na dnę moczanową

Zdarza się ponadto, że bób wywołuje poważną reakcję alergiczną. Najczęściej związana jest ona z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (enzymu G6PD), a chorobę tę określa się mianem fawizmu (choroba fasolowa).

Bób jest warzywem, które na długo pozwala zapomnieć o głodzie. Stanowi więc idealną propozycję na śniadanie, zwłaszcza w formie pasty kanapkowej.

Składniki:

  • 1/2 kg świeżego bobu,
  • sok z jednej limonki,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka cukru,
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, oliwa, majeranek, cząber.

Przygotowanie:

W wodzie z dodatkiem łyżki cukru należy ugotować bób, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę majeranku, odrobinę cząbru i szczyptę soli. Bób należy odcedzić, przelać zimną wodą, a po ostudzeniu – obrać.

Szalotkę trzeba pokroić w drobną kostkę, a następnie zalać sokiem z limonki i odstawić na 30 minut.

Kolejny krok to roztarcie bobu na gładką masę, do której dodać należy sól, oliwę, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szalotki. 

Pasta idealnie komponuje się z grzankami.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dania z warzyw
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Dania z warzyw
Dania z warzyw

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Najlepszy sposób na zdrowie Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe (...) ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie! Jeśli jesz groszek,...

Dania z warzyw

Danie z brokułami

Danie z brokułami

Brokuły z orzechami piniowymi to ciekawe i bardzo dietetyczne połączenie. To idealny pomysł na dodatek do dania głównego.

Dania z warzyw

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Warzywa z rusztu w ostrej przyprawie - to naprawdę smaczne!

Dania z warzyw

Zapiekana cebula

Zapiekana cebula

Wszyscy znamy wartość odżywczą cebuli i jej wpływ na nasz organizm i nasze zdrowie. Czasem jednak można poeksperymentować i przyrządzić cebulę inaczej - na przykład w formie pysznej zapiekanki.

Dania z warzyw

Nicejskie ratatouille

Nicejskie ratatouille

Ratatouille to potrawa, którą szczycą się Francuzi od niepamiętnych czasów. Podstawą tego dietetycznego, zdrowego dania są wyśmienicie doprawione i miękkie warzywa.

Dania z warzyw

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Szaszłyczki warzywne to wspaniały i zdrowy pomysł na przystawkę lub lekką przekąskę.

Dania z warzyw

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Pyszna zupa warzywna z kurczakiem jest świetnym pomysłem na danie główne lub południową przekąskę.

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.