5 z 9Wino wzmacnia i regeneruje naczynia krwionośne
Od dawna wiemy, że wino zawiera setki antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałając m.in. procesom przedwczesnego starzenia.
Liczne badania wykazały, że jedna lub dwie małe lampki wina dziennie, mogą mieć dobroczynny wpływ na serce, a nawet chronią organizm przed niektórymi nowotworami.
Naukowcy z Tajwanu odkryli, że pół szklanki czerwonego wina dziennie wzmacnia i regeneruje naczynia krwionośne. Polifenole (bioaktywne związki roślinne) obecne w winie mogą mieć właściwości przeciwzapalne.
Nie wszystkie wina są jednakowo "wartościowe" dla naszego organizmu. Zdaniem lekarza znaczenie może mieć zarówno szczep, jak i rocznik.
Obecnie Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Petit Verdot są uznawane za najlepsze wina pod względem prozdrowotnych właściwości.