Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

Portulaka to roślina jednoroczna, najbardziej znana jako chwast. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jest jadalna i niezwykle bogata w składniki odżywcze, włącznie z kwasami tłuszczowymi omega 3.

Portulaka to zielone, liściaste warzywo, które można spożywać zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Ta soczysta roślina składa się w 93 proc. z wody i jest lekko słonawa i kwaśna, podobnie jak szpinak czy rukiew wodna. Można ją używać podobnie jak różnego rodzaju warzywa liściaste do sałatek i kanapek.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie portulaki / Shutterstock

/ 2Wartości odżywcze

Portulaka pospolita jest bogata w składniki odżywcze. 100 gram rośliny zawiera:

  • Witaminę A: 26 proc. dziennej zalecanej dawki – odgrywa dużą rolę dla zdrowia wzroku.
  • Witaminę C: 35 proc. dziennej zalecanej dawki – antyoksydant konieczny dla zachowania zdrowia skóry, mięśni i kości.
  • Magnez: 17 proc. dziennej zalecanej dawki – niezwykle ważny składnik odżywczy biorący udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych organizmu, chroni przed chorobami serca i cukrzycą typu 2.
  • Mangan: 15 proc. dziennej zalecanej dawki – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Potas: 14 proc. dziennej zalecanej dawki – minerał, który pomaga regulować ciśnienie krwi, jego duże dawki powiązano z niższym ryzykiem udaru czy chorób serca.
  • Żelazo: 11 proc. dziennej zalecanej dawki – konieczny dla procesu tworzenia czerwonych krwinek.
  • Wapń: 7 proc. dziennej zalecanej dawki – ważny dla zdrowia kości.

Roślina ta zawiera również niewielkie ilości witamin B1, B2, B3 oraz kwasu foliowego, miedzi i fosforu. Jest przy tym niskokaloryczna - w 100 gramach liści jest zaledwie 16 kalorii.

/ 2Kwasy tłuszczowe omega 3

Obraz
© Zdjęcie portulaki w koszu / Shutterstock

Portulaka pospolita zawiera bardzo mało tłuszczu całkowitego, jednak duża jego część występuje w formie kwasu tłuszczowego omega 3. Co ciekawe, roślina zawiera oba rodzaje omega 3: kwas alfa-liponowy (ALA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Kwas ALA występuje w wielu roślinach, ale EPA jest w większości składnikiem, który znajduje się w produktach zwierzęcych, np. tłustych ryb i alg. Poza tym, w porównaniu do innych warzyw liściastych, portulaka zawiera dużą dawkę ALA, aż 5–7 razy więcej niż szpinak.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"