- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie
Portulaka to roślina jednoroczna, najbardziej znana jako chwast. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jest jadalna i niezwykle bogata w składniki odżywcze, włącznie z kwasami tłuszczowymi omega 3.
Portulaka to zielone, liściaste warzywo, które można spożywać zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Ta soczysta roślina składa się w 93 proc. z wody i jest lekko słonawa i kwaśna, podobnie jak szpinak czy rukiew wodna. Można ją używać podobnie jak różnego rodzaju warzywa liściaste do sałatek i kanapek.
Wartości odżywcze
Portulaka pospolita jest bogata w składniki odżywcze. 100 gram rośliny zawiera:
- Witaminę A: 26 proc. dziennej zalecanej dawki – odgrywa dużą rolę dla zdrowia wzroku.
- Witaminę C: 35 proc. dziennej zalecanej dawki – antyoksydant konieczny dla zachowania zdrowia skóry, mięśni i kości.
- Magnez: 17 proc. dziennej zalecanej dawki – niezwykle ważny składnik odżywczy biorący udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych organizmu, chroni przed chorobami serca i cukrzycą typu 2.
- Mangan: 15 proc. dziennej zalecanej dawki – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Potas: 14 proc. dziennej zalecanej dawki – minerał, który pomaga regulować ciśnienie krwi, jego duże dawki powiązano z niższym ryzykiem udaru czy chorób serca.
- Żelazo: 11 proc. dziennej zalecanej dawki – konieczny dla procesu tworzenia czerwonych krwinek.
- Wapń: 7 proc. dziennej zalecanej dawki – ważny dla zdrowia kości.
Kwasy tłuszczowe omega 3
Portulaka pospolita zawiera bardzo mało tłuszczu całkowitego, jednak duża jego część występuje w formie kwasu tłuszczowego omega 3. Co ciekawe, roślina zawiera oba rodzaje omega 3: kwas alfa-liponowy (ALA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Kwas ALA występuje w wielu roślinach, ale EPA jest w większości składnikiem, który znajduje się w produktach zwierzęcych, np. tłustych ryb i alg. Poza tym, w porównaniu do innych warzyw liściastych, portulaka zawiera dużą dawkę ALA, aż 5–7 razy więcej niż szpinak.