Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

Portulaka to roślina jednoroczna, najbardziej znana jako chwast. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jest jadalna i niezwykle bogata w składniki odżywcze, włącznie z kwasami tłuszczowymi omega 3.

Portulaka to zielone, liściaste warzywo, które można spożywać zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Ta soczysta roślina składa się w 93 proc. z wody i jest lekko słonawa i kwaśna, podobnie jak szpinak czy rukiew wodna. Można ją używać podobnie jak różnego rodzaju warzywa liściaste do sałatek i kanapek.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie portulaki / Shutterstock

/ 2Wartości odżywcze

Portulaka pospolita jest bogata w składniki odżywcze. 100 gram rośliny zawiera:

  • Witaminę A: 26 proc. dziennej zalecanej dawki – odgrywa dużą rolę dla zdrowia wzroku.
  • Witaminę C: 35 proc. dziennej zalecanej dawki – antyoksydant konieczny dla zachowania zdrowia skóry, mięśni i kości.
  • Magnez: 17 proc. dziennej zalecanej dawki – niezwykle ważny składnik odżywczy biorący udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych organizmu, chroni przed chorobami serca i cukrzycą typu 2.
  • Mangan: 15 proc. dziennej zalecanej dawki – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Potas: 14 proc. dziennej zalecanej dawki – minerał, który pomaga regulować ciśnienie krwi, jego duże dawki powiązano z niższym ryzykiem udaru czy chorób serca.
  • Żelazo: 11 proc. dziennej zalecanej dawki – konieczny dla procesu tworzenia czerwonych krwinek.
  • Wapń: 7 proc. dziennej zalecanej dawki – ważny dla zdrowia kości.

Roślina ta zawiera również niewielkie ilości witamin B1, B2, B3 oraz kwasu foliowego, miedzi i fosforu. Jest przy tym niskokaloryczna - w 100 gramach liści jest zaledwie 16 kalorii.

/ 2Kwasy tłuszczowe omega 3

Obraz
© Zdjęcie portulaki w koszu / Shutterstock

Portulaka pospolita zawiera bardzo mało tłuszczu całkowitego, jednak duża jego część występuje w formie kwasu tłuszczowego omega 3. Co ciekawe, roślina zawiera oba rodzaje omega 3: kwas alfa-liponowy (ALA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Kwas ALA występuje w wielu roślinach, ale EPA jest w większości składnikiem, który znajduje się w produktach zwierzęcych, np. tłustych ryb i alg. Poza tym, w porównaniu do innych warzyw liściastych, portulaka zawiera dużą dawkę ALA, aż 5–7 razy więcej niż szpinak.

Wybrane dla Ciebie
Ponad 6000 zł miesięcznie dla seniora. Warunek świadczenia jest tylko jeden
Ponad 6000 zł miesięcznie dla seniora. Warunek świadczenia jest tylko jeden
MZ stawia na "medycynę pola walki". Pierwsze posiedzenie nowego zespołu
MZ stawia na "medycynę pola walki". Pierwsze posiedzenie nowego zespołu
Lekarz, który zarabia 2,8 tys. zł za godzinę, dostanie podwyżkę? Patologia w szpitalu
Lekarz, który zarabia 2,8 tys. zł za godzinę, dostanie podwyżkę? Patologia w szpitalu
Włącz do diety po pięćdziesiątce. Endokrynolog chwali zwłaszcza jeden produkt
Włącz do diety po pięćdziesiątce. Endokrynolog chwali zwłaszcza jeden produkt
Wypadek w Gdyni wywołał lawinę komentarzy. Lekarz zabiera głos
Wypadek w Gdyni wywołał lawinę komentarzy. Lekarz zabiera głos
"Killerzy" na świątecznym stole. Nawet 80 proc. potraw może nam zaszkodzić
"Killerzy" na świątecznym stole. Nawet 80 proc. potraw może nam zaszkodzić
25 lat obserwacji. Zaskakujący wpływ sera na rozwój demencji
25 lat obserwacji. Zaskakujący wpływ sera na rozwój demencji
Z witaminą młodości lepiej nie przesadzać. Nadmiar obciąża serce i zwiększa ryzyko krwawień
Z witaminą młodości lepiej nie przesadzać. Nadmiar obciąża serce i zwiększa ryzyko krwawień
Kosmetyki trychologiczne w praktyce. Pielęgnacja włosów zaczyna się od skóry głowy
Kosmetyki trychologiczne w praktyce. Pielęgnacja włosów zaczyna się od skóry głowy
Te produkty kardiolog trzyma w lodówce. Zdradza, co naprawdę służy sercu
Te produkty kardiolog trzyma w lodówce. Zdradza, co naprawdę służy sercu
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?