Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
2 z 4Wartości odżywcze
Portulaka pospolita jest bogata w składniki odżywcze. 100 gram rośliny zawiera:
- Witaminę A: 26 proc. dziennej zalecanej dawki – odgrywa dużą rolę dla zdrowia wzroku.
- Witaminę C: 35 proc. dziennej zalecanej dawki – antyoksydant konieczny dla zachowania zdrowia skóry, mięśni i kości.
- Magnez: 17 proc. dziennej zalecanej dawki – niezwykle ważny składnik odżywczy biorący udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych organizmu, chroni przed chorobami serca i cukrzycą typu 2.
- Mangan: 15 proc. dziennej zalecanej dawki – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Potas: 14 proc. dziennej zalecanej dawki – minerał, który pomaga regulować ciśnienie krwi, jego duże dawki powiązano z niższym ryzykiem udaru czy chorób serca.
- Żelazo: 11 proc. dziennej zalecanej dawki – konieczny dla procesu tworzenia czerwonych krwinek.
- Wapń: 7 proc. dziennej zalecanej dawki – ważny dla zdrowia kości.
Roślina ta zawiera również niewielkie ilości witamin B1, B2, B3 oraz kwasu foliowego, miedzi i fosforu. Jest przy tym niskokaloryczna - w 100 gramach liści jest zaledwie 16 kalorii.