Powstanie nowa inspekcja. Czy żywność będzie bezpieczna?

Mnisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje reformę systemu bezpieczeństwa żywności. Dotychczasowe inspekcje sprawujące nad nim nadzór zostaną połączone w jedną instytucję – Państwową Inspekcję Bezpeczeństwa Żywności. Przeciwko takiemu rozwiązaniu protestują jednak lekarze weterynarii. - To prowadzi do likwidacj Inspekcj Weterynaryjnej i stwarza zagrożenie dla Polaków – twierdzą.

Kto dba o bezpieczeństwo żywności

Obecnie w Polsce funkcjonuje pięć instytucji kontrolnych. Są to: Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS), Inspekcja Weterynaryjna (IW), Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcja Handlowa (IH).

Częściowy udział w kontroli żywności z urzędu mają także Inspekcja Ochrony Środowiska oraz służby sanitarne i weterynaryjne minsterstwa spraw wewnętrznych oraz obrony narodowej. Według planów ma to ulec zasadniczej zmianie.

Konsolidacja

PIS, IW, PIORiN oraz IJHARS zostaną połączone w jedną instytucję o nazwie Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności. Przejmie ona także część kompetencji sanepidu oraz Inspekcji Handlowej.

Zmiany te nie są niczym nowym, wśród polityków o reformie mówiło się już od 3 lat. Teraz jednak nowelizacja ustawy zaczyna nabierać kształtów.

- W programie działań rządu i resortu na lata 2015-2019 sprawa reformy systemu bezpieczeństwa żywności jest jedną z najważniejszych. Jesteśmy zdeterminowani przeprowadzić reformę (...), choć zdajemy sobie sprawę, że jest to trudny i odpowiedzialny proces – mówił w maju minister rolnitwa Krzysztof Jurgiel.

MRiRW liczy, że dzięki konsolidacji pięciu różnych instytucji nowo utworzona inspekcja będzie miała większą możliwość np. reagowania na sytuacje kryzysowe lub obsługę eksportu. Zapewnić to ma jednolity budżet, którym kierować ma główny inspektor, a nie – tak jak teraz – wojewoda.

Superżywność - 10 najzdrowszych produktów

Brokuły zawierają bardzo dużą dawkę antyoksydantów oraz ważny dla zdrowia błonnik, witaminę C i beta-karoten. Co więcej, związki chemiczne, takie jak sulforafany,...

Bunt lekarzy weterynarii

Planowanym zmianom sprzeciwiają się lekarze wterynarii zrzeszeni w Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej.

- Przez dwa kolejne lata, przeprowadzany będzie eksperyment na żywym organizmie denerwuje się Jacek Łukaszewicz prezes KRL-W.

Czego obawiają się specjaliści? Przede wszystkim obniżenia wymogów wobec kadry, która strzegła będzie bezpieczeństwa żywności. Jak podają lekarze weterynarii, według projektu nowelizacji ustawy znikają wymogi dotyczące wykształcenia, jakie spełniać musi np. Obecny Powiatowy Lekarz Weterynarii, czyli wykształcenie wyższe i 3 letnie doświadczenie w pracy na stanowisku kierowniczym.

Po zmianach, powiatowy inspektor bezpieczeństwa będzie musiał wylegitymować się jedynie członkowstwem w służbie cywilnej.

Z kolei stanowisko Głównego lub Wojewódzkiego Inspektora Bezpieczeństwa Żywności objąć będzie mogła osoba po wyższym wykształceniu, bez ukończonych studiów weterynaryjnych.

- Czy to oznacza, że nadzór np. nad badaniami mięsa będzie sprawował np. polonista albo absolwent AWF? – pyta prezes Krajowej Izby Lekarsko – Weterynaryjnej.

Utracimy kontrolę nad bezpieczeństwem żywności?

Obecna kontrola nad procesem produkcji mięsa, mleka, jaj i miodu, jaką sprawuje Inspekcja Weterynaryjna, jest bardzo złożona i długotrwała. Zaczyna się już na etapie dozoru jakości paszy, jakimi karmione są zwierzęta.

W następnych etapach lekarze weterynarii kontrolują zdrowie zwierząt, przeprowadzając badana profilaktyczne lub przedubojowe, sprawdzają warunki, w jakich hodowane są zwierzęta, nadzorują transport do ubojni.

Kancerogenna żywność

Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko rozwoju groźnych nowotworów. Odpowiednio skomponowana dieta chroni również przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak...

Lekarze weterynarii kontrolują także przebieg uboju, warunki magazynowania mięsa, pobierają próby mięsa do badań oraz kontrolują zakłady przetwócze.

– Rząd zafunduje rolnikom, przedsiębiorcom oraz konsumentom dwuletni chaos. Na szali jest wiarygodność polskich eksporterów oraz zdrowie wszystkich Polaków. Kto weźmie odpowiedzialność za niepowodzenie tej „reformy”? Po co ją realizować kiedy wszystkie elementy systemu bezpieczeństwa żywności świetnie sobie radzą, co wielokrotnie potwierdzały chociażby unijne audyty – pyta prezes KRL-W.

Kwestią sporną jest także przynależność suplementów diety do żywności, co stwierdzają przepisy unijne. Zgodnie z nowelizacją ustawy i wprowadzeniu Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności suplementy diety nad Wisłą będzie kontrolował Sanepid.

Co na to wszystko Mnisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi? Resort zaznacza, że reforma nie jest "wymysłem". Wskazuje jednocześnie, że podobny proces połączenia sił kilku inspekcji przeprowadziło już 23 spośród 28 krajów europejskich.

Ewa Rycerz, 10 miesięcy temu

Newsy

Komentarze (1)
~zater
~zater 4 miesiące temu

rząd pani beaty szydło obiecał wyborcom że zredukuje przerost urzędników utrzymywanych z kieszeni podatnika w tym inspekcje kontrolne na kontrole żywności jest ich 6 a powinna być 1 od pola do stołu bo teraz żywność jest chemiczna co skutkuje chorobami akergie nowotwory trzeba iść w kirunku żywności ekologicznej zdrowej a nie wspirać koncerny produkujące dodatki do żywności bo to nie służy zdrowiu obywateli

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Nowa terapia dla pacjentów z zaawansowanym rakiem płuc

Pembrolizumab może stać się nową opcją w leczeniu pierwszej linii u pacjentów z zaawansowanym rakiem płuc i wysoką ekspresją PD-L1, w zależności od wyników fazy III testów. Jest to wniosek badań, które zaprezentowane zostały na Kongresie ESMO w Kopenhadze...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Czy wszystkie leki będzie można podawać przez skórę?

Naukowcy z Japonii prawdopodobnie wykonali milowy krok w sposobie dystrybucji leków w naszym organizmie. Odnaleźli drogę, jak przygotować skórę, aby była ****bardziej przepuszczalna dla leków. Skóra człowieka jest nieprzepuszczalną barierą dla środowiska,...

Newsy

Związek raka z chorobami serca

Nowe badania sugerują związek wieku w którym zdiagnozowano chorobę nowotworową z możliwym przewidzeniem wystąpienia chorób serca. Według autorów, osoby zdiagnozowane w młodszym wieku mogą być narażone na większe ryzyko zdarzeń sercowych w ciągu swojego...

Newsy

Beta blokery niewskazane u osób z demencją?

Beta blokery to grupa leków, która często stosowana jest u osób, u których wystąpił epizod zawału serca. Według najnowszych badań, nie powinne być one lekami pierwszego rzutu u osób, które cierpią na demencję. Eksperymenty wykazały, że przyjmowanie leków...