Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Rodzaj i ilość spożywanej żywności ma znaczący wpływ na poziom glukozy we krwi i leczenie cukrzycy. Dlatego też ważne jest, by osoby zmagające się z tą chorobą, przestrzegały odpowiedniej diety. Choć nie istnieje jedna dieta dla wszystkich osób z cukrzycą, to jednak pewne zasady żywienia są uniwersalne. Niektóre produkty w cukrzycy są szczególnie niezalecane, podczas gdy inne dobrze jest włączyć do diety.
Produktem, który diabetycy powinni spożywać regularnie, są na pewno ryby. Należy jednak zwrócić uwagę na to, by były one odpowiednio przyrządzone. Lepiej unikać panierowanych filetów rybnych w mące czy tartej bułce. Są one dość kaloryczne. Poza tym panierka wchłania nadmierne ilości tłuszczu z patelni, którego spożycie w przypadku osób z cukrzycą nie jest zalecane.
Pieczone lub grillowane ryby
Osoby zmagające się z cukrzycą, nie powinny jednak rezygnować z ryb w diecie. Stanowią one niezbędne dla organizmu źródło białka. Zawierają także zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi oraz pomagają ograniczać niektóre powikłania cukrzycy. Szczególnie polecane są m.in. śledzie, halibut, łosoś, makrela, dorsz, czy tuńczyk.
Jak zatem przygotowywać ryby? Najlepiej na grillu lub w piekarniku. Dobrze sprawdzi się także duszenie, czy gotowanie na parze. Warto podkreślić, że przez diabetyków mogą być spożywane nie tylko ryby, ale także niektóre owoce morza, takie jak krewetki, kalmary, czy ostrygi.
Wieprzowina i wołowina
W mięsie pochodzącym od zwierząt znajdują się niekorzystne dla naszego organizmu tłuszcze trans, które przyczyniają się m.in. do rozwoju miażdżycy. Dlatego też zaleca się ograniczyć ilość spożywanego mięsa, zwłaszcza tłustej wołowiny i wieprzowiny, szczególnie produktów takich jak boczek, czy golonka.
Nie oznacza to jednak, że diabetycy powinni całkowicie zrezygnować z mięsa, gdyż jest to ważny składnik diety. Mięso dostarcza do organizmu wiele cennych składników, m.in. białko i żelazo. Jakie mięso jeść przy cukrzycy? Dobrze sprawdzi się to o niskiej zawartości tłuszczu, np. mięso drobiowe bez skóry, chuda wołowina, schab, czy szynka. Warto też zwracać uwagę na sposób przyrządzania mięsa – najlepiej sprawdzi się gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i duszenie.
Makaron z sosem śmietanowym
Makaron z sosem śmietanowym to pyszne i sycące danie, które dość często pojawia się na naszych stołach. Niestety, nie jest ono najlepszym wyborem dla osób chorych na cukrzycę. Dlaczego? W wersji klasycznej z tłustą śmietaną danie jest bardzo kaloryczne. Poza tym biały makaron wpływa także na wzrost glukozy i insuliny.
Jeśli nie chcesz zrezygnować z tego dania, możesz przygotować je w nieco zdrowszej wersji. Gęstą śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Natomiast zamiast białego makaronu wybierz ten z niskim indeksem glikemicznym oraz wysoką zawartością błonnika, np. makaron pełnoziarnisty.
Makaron na bazie sosu pomidorowego
Sos pomidorowy jest źródłem cennego dla diabetyków likopenu. Ten silny przeciwutleniacz może zmniejszyć ryzyko wystąpienia neuropatii cukrzycowej. Poza tym składnik ten korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dlatego też warto włączyć go do diety.
Pamiętaj, jednak by sos podawać z odpowiednim makaronem. Możesz wybrać m.in. makaron z mąki z czarnej soczewicy. Produkt ten ma niski indeks glikemiczny i sporo błonnika pokarmowego. Możesz wypróbować także makarony z innych roślin strączkowych, np. makaron z ciecierzycy, czy groszku.
Słodkie płatki śniadaniowe
W diecie osoby chorującej na cukrzycę konieczne jest utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Jest to możliwe tylko, gdy ograniczymy spożycie cukrów prostych. Dlatego też dla diabetyków słodkie płatki śniadaniowe nie są dobrą propozycją.
Słodkie płatki śniadaniowe dostarczają bowiem do organizmu dużą porcję cukrów prostych, co prowadzi do gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi. Wiele słodkich płatków śniadaniowych ma także w swoim składzie sztuczne dodatki, aromaty, olej palmowy, czy barwniki, które nie są korzystne dla naszego zdrowia.
Owsianka
Zamiast słodkich płatków śniadaniowych, lepiej sięgnąć po owsiankę, która stanowi bogactwo rozmaitych składników odżywczych oraz mikroelementów. Znajdziesz w niej m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, E, K, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, wapń i żelazo. Płatki owsiane pomagają także regulować poziom cukru we krwi. Istotne jest jednak to, żeby wybierać te nieprzetworzone, ponieważ mają niższy indeks glikemiczny.
Warto zwrócić uwagę także na dodatki do owsianki, gdyż niektóre z nich mogą mieć wysoki indeks glikemiczny i sporą zawartość cukru. Lepiej unikać takich dodatków jak suszone owoce (np. daktyle i rodzynki), czy słodka czekolada.
Węglowodany proste
Większość produktów zaliczanych do węglowodanów prostych charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Spożywanie tego rodzaju produktów wiąże się z gwałtownym wzrostem poziomu glukozy we krwi. Z tego względu najlepiej unikać ich w diecie cukrzycowej.
Jakie produkty są źródłem węglowodanów prostych? To przede wszystkim wszelkie słodycze i wyroby cukiernicze, wysokoprzetworzone, dosładzane przekąski, czy słodkie napoje. Źródłem węglowodanów prostych jest również białe pieczywo, makaron z białej mąki, czy biały ryż.
Węglowodany złożone
Węglowodany proste lepiej zastąpić węglowodanami złożonymi. Choć one także podnoszą poziom cukru we krwi, to robią to w sposób bardziej zrównoważony. W tym przypadku wzrost poziomu glukozy we krwi następuje stopniowo, dlatego też nie powoduje tak nagłych wyrzutów insuliny.
Jakie są główne źródła węglowodanów złożonych w diecie? To chociażby pieczywo i makarony pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze, otręby, czy – wspomniane już wyżej – płatki owsiane. Źródłem węglowodanów złożonych w diecie mogą być też m.in. warzywa strączkowe, czy niektóre warzywa korzeniowe.