Produkty bogate w cynk. Ważny jest dla tarczycy, wątroby, mózgu

Cynk znajduje się w różnorodnej żywności roślinnej i żywności pochodzenia zwierzęcego. Warto mieć świadomość, w jakich produktach jest go najwięcej, by zadbać o odpowiednią ilość tego pierwiastka w organizmie.

Pestki dyni są bogate w cynk.Pestki dyni są bogate w cynk.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cynk i jego liczne funkcje

Cynk, znajdujący się na drugim miejscu wśród najobficiej występujących pierwiastków w organizmie, ma duże znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu. Minimalne dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek to 5 mg, jednak WHO zaleca zwiększyć tę dawkę do 15-20 mg dziennie dla osoby dorosłej. Nieco większe dawki zalecane są kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz osobom uprawiającym sport.

Jest niezbędny dla budowy czerwonych i białych ciałek krwi, wspiera prawidłowy rozwój kości, odpowiada za wzrost kości, co jest szczególnie ważne w przypadku dzieci. Jednocześnie jego obecność jest niezwykle istotna dla prawidłowego rozwoju płodu, dlatego szczególnie kobiety w ciąży powinny zatroszczyć się o jego prawidłową ilość. Cynk chroni płód przed wadami genetycznymi, zapewnia odpowiednią wagę noworodka i zmniejsza ryzyko śmierci.

Cynk zaliczany jest do antyoksydantów, uczestniczy w metabolizmie białek i węglowodanów. Pełni rolę w pracy tarczycy, wątroby, mózgu i nerek. Na tym jednak nie koniec korzyści - to bardzo ważny pierwiastek dla panów, wpływa bowiem na gruczoł krokowy u mężczyzn (prostaty). Liczne badania potwierdzają, że istnieje związek pomiędzy zdrową prostatą a zawartością cynku.

Jednocześnie cynk pomaga w leczeniu niedoczynności tarczycy i w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ zwiększa stężenie insuliny.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), cynk znajduje się w grupie pierwiastków, których niedobór jest powszechnym problemem. Skutkami długofalowych braków tego pierwiastka może być m.in. niepłodność i spadek odporności.

Najlepsze źródła cynku

Cynk znajduje się w produktach spożywczych, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie. Mimo tego, wiele osób cierpi z powodu niedoboru tego składnika. W grupie ryzyka zagrożonej niedoborem cynku są dzieci w okresie wzrostu, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku, alergicy, wegetarianie i przewlekle chorzy.

Jakie produkty warto włączyć do swojego menu, aby zwiększyć ilość cynku w organizmie? Chcąc jak najlepiej odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzyjmy się zestawieniu "Tabele składu i wartości odżywczej żywności" przygotowanym przez grono doświadczonych ekspertów (Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.) - dotyczącym zawartości cynku w 100 g wybranych produktów spożywczych.

Wątroba cielęca i wieprzowa

Podroby zajmują pierwsze miejsce wśród produktów bogatych w cynk. 100 gramów wątróbki cielęcej może dostarczyć do organizmu aż 8,40 mg cynku, zaś 100 gramów wątroby wieprzowej da nam 4,51 mg cynku.

Pestki dyni

Wysokie miejsce w rankingu zajmują też pestki dyni - zawierają 7,50 mg cynku w 100 gramach produktu. Oprócz cynku pestki dostarczają innych minerałów, takich jak magnez, potas, wapń, fosfor, Beta–karoten, a także witamin – A, C, D, E oraz z grupy B. Pestki są też bogate w kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne m.in. za transport enzymów w ludzkim ciele. W 100 gramach suszonych pestek dyni znajduje się około 560 kcal i prawie 50 g tłuszczu.

Tłusty ser żółty

Ser żółty, a dokładnie pełnotłusty rodzaj sera o nazwie ementaler, może poszczycić się solidną porcją cynku - 100 gramów tego rodzaju sera posiada 4,05 mg cynku.

Fasola

W niepozornych ziarnach fasoli białej znajduje się aż 3,77 mg cynku. Dostarcza ona także sporych ilości białka roślinnego, witamin, błonnika pokarmowego i polifenoli.

Kasza gryczana

Kolejne, bogate źródło cynku, stanowi kasza gryczana. W 100 gramach tego produktu jest 3,50 mg pierwiastka. Poza cynkiem, kasza gryczana dostarcza spore ilości selenu, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, witamin i błonnika.

Salami popularne

Na liście produktów, w których znajdziemy cynk, pojawia się też salami - z ilością 3,22 mg/100 g.

Migdały

Migdały docenia się za składniki odżywcze i dużą zawartość różnych minerałów. Królują pod względem zawartości witaminy E, potrzebnej do właściwego funkcjonowania organizmu, a trudnej do dostarczenia w posiłkach. Ten rodzaj orzechów może poszczycić się też zawartością cynku na poziomie 3,19 mg w 100 gramach.

Płatki owsiane

100 gramów płatków owsianych dostarcza 3,10 mg cynku. Systematyczne spożywanie płatków owsianych ma pozytywny wpływ na pamięć i proces trawienia.

Nasiona słonecznika

Te niepozorne z wyglądu nasiona są też źródłem cynku - 2,69 mg w 100 gramach nasion, ale również wapnia (100 gramów - 367 mg), witaminy E, witamin z grupy B (1,3,6), kwasu foliowego. Nie brakuje w nich innych minerałów - np. żelaza, magnezu, potasu, fosforu i magnezu.

Orzechy laskowe

100 gramów orzechów laskowych zawiera 2,44 mg cynku, ale również sporą zawartość wapnia, magnezu i potasu, białka oraz błonnika. Obecna w nich witamina E korzystnie działa na urodę i dodaje sił witalnych. Regularne jedzenie orzechów laskowych obniża stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi.

Czekolada

Chcąc zwiększyć podaż selenu w swoim codziennym menu, można pokusić się również o czekoladę. W tym przypadku lepszą opcją będzie czekolada gorzka (2,43 mg/100 g), ale mleczna też zawiera dawkę tego pierwiastka - 1,83 mg/100 g.

Sardynki w pomidorach

Miłośników sardynek w sosie pomidorowym z pewnością ucieszy informacja, że zawierają one cynk - 2,40 mg. w 100 gramach sardynek.

Cynk znajduje się również w polędwicy sopockiej (1,77mg/100 g), w jajach (1,76 mg/100 g), ryżu białym (1,73 mg/100 g), bobie (1,62 mg/100 g), groszku zielonym (1,40 mg/100 g), serze twarogowym chudym (1,12 mg/100 g), czy też w kaszy jęczmiennej perłowej (0,92 mg/100 g).

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?