składniki żywności

Żywność light

bez ograniczeń. Dodatkowo żywność light o ograniczonej zawartości cukru może być bogata w inny składnik, np. tłuszcz, mimo to nadal jest określana jako light (...) zawartości, dodawane są różne prozdrowotne elementy,...

Żywność wzbogacona

to taka żywność, do której dodano związki chemiczne, stanowiące źródło witamin i składników mineralnych. Żywność taka nie może stanowić zagrożenia (...) w te składniki żywnością...

Szkodniki w żywności

Nie tylko my korzystamy z naszych kuchennych zapasów. Bardzo często w mąkach, ryżu, kaszach czy makaronach możemy znaleźć szkodniki żywności. Czy owi (...) co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik...

Czy nasza żywność wymaga wzbogacania?

spożywczego jednego bądź kilku składników odżywczych. Celem takiego zabiegu jest poprawa stanu zdrowia osób spożywających tego rodzaju żywność. Rodzaje (...) do żywności witamin i składników...

Komu polecana jest żywność funkcjonalna?

się w tym celu specjalne hodowle lub uprawy wyselekcjonowanych odmian. Faktem jest jednak, że żywność taka musi powstawać ze składników naturalnych, wyglądać (...) Termin „żywność funkcjonalna" (ukuty...

Zaskakujące składniki produktów

Jakie dodatki do żywności zjadamy? Myślisz, że skoro odżywiasz się zdrowo, jesz pięć porcji warzyw i owoców, kasze, zboża i nie używasz cukru (...) to naprawdę wiesz, co jesz? Nie do końca tak jest. Okazuje się, że wiele potraw czy...

Jakie nietypowe składniki znajdują się w pożywieniu?

Producenci wprowadzając artykuł spożywczy na rynek, zobowiązani są do przedstawienia na etykiecie wszystkich składników. Konsument ma prawo wiedzieć (...) , co wybiera. Tajemnicze nazwy związków dodawanych do żywności...

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Szkodliwe substancje w żywności Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki (...) , koncentratach zup, płatkach śniadaniowych....

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać (...) produkty, które będą nie tylko dostarczać niezbędne składniki pokarmowe,...

Nie daj się oszukać, kupując żywność!

, by wybrać najbardziej wartościowe i najzdrowsze artykuły. Najważniejsze są lista składników oraz tabela wartości odżywczych. Warto także realistycznie spojrzeć na hasła, którymi kuszą nas producenci żywności. (...)...

Żywność bezglutenowa

, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej. Żywność bezglutenowa oznaczona (...) jest specjalnym symbolem - przekreślony kłos pszenicy. Żywność...

Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

talerzach, stopniowo wyeliminować ze swojej diety wszystkie szkodliwe składniki i zamienić je na żywność funkcjonalną. Czym jest żywność funkcjonalna (...) oraz różnych witamin i składników...

Antyoksydanty w żywności

Dieta na oczy Zdrowa dieta pomaga neutralizować wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na nasz wzrok.

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności (...) biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone...

Kancerogenna żywność

nowotworowych w organizmie, a tym samym prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych. Rakotwórcza żywność zwiększają również ryzyko nawrotu śmiertelnej (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light...

Żywność light, czyli odchudzające zakupy

-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6, Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-...

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

Zwyczajowo spożywane produkty spożywcze poza dostarczaniem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju naszego organizmu (...) tych szkodliwych substancji jest niewłaściwe przechowywanie żywności, jak również...

Lody probiotyczne jako żywność funkcjonalna

składnik wykorzystywany przy produkcji napojów i dań fermentowanych. Na rynku znajdziemy jednak produkty, które są jego doskonałym zamiennikiem (...) z ulubionych letnich słodyczy. Probiotyki - przykład żywności funkcjonalnej Zgodnie...

9 składników, których nie powinnaś jeść

tego składnika. Sztuczne aromaty Sztuczne aromaty nie dostarczają żadnych składników odżywczych i często występują w żywności przetworzonej. Można spotkać (...) czy orzechy oraz jajka z chowu ekologicznego...

Konserwanty żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania (...) . Dlatego niedodawanie ich do żywności jest praktycznie niemożliwe....

Popularny dodatek do żywności może uszkadzać jelita

się chorobotwórcze bakterie, ale także uniemożliwiają one przyswajanie niektórych składników odżywczych. Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany jako biały (...) nazywanych mikrokosmkami, które pomagają we wchłanianiu substancji...

Składniki mineralne

Minerały, czyli makro- i mikroelementy są związkami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Składniki mineralne zapewniają (...) rozwój, zdolność do reprodukcji oraz zdrowie. W przypadku organizmów roślinnych...

Składniki kosmetyków

Wciąż pojawiające się nowe składniki kosmetyków to obecnie codzienność. Laboratoria kosmetyczne prześcigają się także w odkrywaniu nowych zastosowań (...) dla dobrze znanych składników kosmetycznych, wykorzystując np....

Próżniowe przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzieje (...) się tak, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Pakowanie...

Termiczna obróbka żywności

dopasowanie temperatury: zbyt niska jest nieskuteczna, natomiast nazbyt wysoka może mieć negatywny wpływ na niektóre, często istotne, składniki żywności (...) zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku - jego...

Żywność, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu

, które stały się plagą XXI wieku. Racjonalny dobór żywności z odpowiednimi składnikami bioaktywnymi może działać nie tylko profilaktycznie (...) Już przed naszą erą Hipokrates, nazywany obecnie ojcem medycyny, wskazał...

Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności

się proteinowymi batonikami, a na śniadanie wybierasz błyskawiczną owsiankę. Niestety najnowsze informacje potwierdzają - zdrowa żywność (...) witamin i składników mineralnych. Zawierają mnóstwo witaminy C, błonnika,...

Cena wpływa na postrzeganie żywności jako zdrowej

Research". Reczek zaznacza, że chociaż istnieją pewne rodzaje zdrowej żywności, które są bardziej kosztowne - takie jak produkty ekologiczne (...) , że produkt był zdrowotnej klasy A (zdrowa żywność), natomiast pozostałym...

Składniki wspierające pracę serca

. Serce mamy tylko jedno. Warto więc przyjrzeć się składnikom, które je wspierają. Dieta ma tu olbrzymie znaczenie. Sterole roślinne Pierwszą grupą (...) składników, które wspomagają pracę serca, są naturalne sterole...

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Żywność ekologiczna - zalety Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach (...) ekologicznych ze zdrową żywnością,...

Składniki odżywcze

Składniki odżywcze to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają (...) strawieniu i przyswojeniu (z wyjątkiem błonnika). Składniki odżywcze...

Zasady przechowywania żywności

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne - zarówno ze względów higienicznych, zdrowotnych, jak również naszego bezpieczeństwa (...) . Ponadto pozwala na zminimalizowanie problemu marnowania pokarmu. Wprowadzenie zasady...

Zdrowa żywność - charakterystyka, produkty ekologiczne

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie (...) próbują nas przekonać producenci. Żywność ekologiczna...

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Cisi zabójcy W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach (...) (również w tych, które serwujemy dzieciom). Chemia używana do produkcji żywności...

Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności (...) w powietrzu, jak i wodzie, a także w przedmiotach codziennego użytku,...

ABC przechowywania żywności

pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu żywności w lodówce. Rozmieszczenie artykułów spożywczych to klucz Górna półka lodówki: Górna półka

ABC zdrowego przechowywania żywności

, dotyczących przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachować jej wartości odżywcze oraz zapobiec jej wyrzucaniu. Odpowiednia lodówka (...) ma już swoje lata, są spore szanse, że nie chłodzi w wystarczającym stopniu,...

Salicylany w żywności i zasady diety aspirynowej

Kwas salicylowy to składnik wielu ogólnie dostępnych leków i kosmetyków. Salicylany występują również w owocach i warzywach. Jak się jednak okazuje (...) drożdżowych, sosów pomidorowych i żywności w wysokim stopniu przetworzonej....

Karob - opis, składniki odżywcze, właściwości

. W odróżnieniu jednak od niego nie zawiera teobrominy i kwasu szczawiowego, które uniemożliwiają wchłanianie wapnia do organizmu. Karob - składniki (...) odżywcze Karob to nieocenione źródło wielu składników odżywczych...

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Uważaj na toksyczny furan w żywności!

Obecność toksycznych związków w żywności jest spowodowana nie tylko zanieczyszczeniem środowiska. Wiele powstaje bowiem w wyniku przetwarzania (...) żywności. Źródła furanu Furan jest wykorzystywany na szeroką skalę...