Spleśniały chleb w szpitalu. Jedzenie dla chorych w szpitalach pod lupą Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska
Dwie kromki chleba, kawałek margaryny i plasterek mortadeli - takim sniadaniem zaczynają dzień pacjenci wielu szpitali. Czy wszędzie jest tak źle? W niektórych szpitalach stawki żywieniowe za tzw. wsad do kotła to tylko 6 zł na dobę. "Jak w taki sposób zapewnić wartościowy posiłek pacjenta?" - pyta Sieć Obywatelska Watchdog Polska, która wzięła pod lupę żywienie pacjentów w polskich szpitalach.
1. Watchdog Polska sprawdza, jak szpitale karmią chorych
O szpitalnym jedzeniu krążą legendy, a internet pełen jest zdjęć mało apetycznych posiłków serwowanych pacjentom. Na Facebooku można znaleźć wiele grup, które specjalizują się w tej tematyce.
Najgorsze jest to, że diety szpitalne często nie dostarczają odpowiednich składników, a ich niewłaściwe zbilansowanie może zaburzać proces leczenia. Wielokrotnie podkreślali to różni eksperci, takie były też wnioski z raportu na temat żywienia pacjentów w szpitalach opublikowanego przez NIK w kwietniu 2018 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska przyznaje, że od tego czasu na lepsze zmieniło się niewiele. Tak wynika z informacji, które napływają do nich z różnych źródeł.
- Jesteśmy organizacją, która zajmuje się prawem obywatela do informacji publicznej. Temat żywienia w szpitalach od lat wraca jak bumerang, dlatego uznaliśmy, że musimy sprawdzić, jak ta sytuacja rzeczywiście wygląda. Dane ze szpitali zbieraliśmy wysyłając wnioski o informację publiczną - mówi Martyna Bójko z organizacji Sieć Obywatelska Watchdog Polska.
Organizacja zwraca uwagę, że nie ma przepisów, które szczegółowo regulowałyby, jak ma wyglądać żywienie w szpitalach.
- W ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych wspomina się jedynie, że żywienie w szpitalach ma być adekwatne do stanu zdrowia i nic ponadto - ubolewa Bójko. - Nie ma żadnych regulacji, które mówiłyby o jakości jedzenia w szpitalach czy stawkach żywieniowych. Sanepid sprawdza tylko warunki sanitarne, natomiast nad jakością już tej kontroli nie ma - dodaje.
Dlatego Sieć Obywatelska Watchdog Polska sama postanowiła przeanalizować sytuację. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? – to niektóre z listy 16 pytań, które organizacja skierowała do 1076 szpitali, czyli wszystkich placówek w Polsce. Odpowiedzi napłynęły z blisko 700 z nich.
Zobacz także: Żywienie w szpitalu - problem ogólnoświatowy?
2. 6 zł na wyżywienie pacjenta i brak organów kontrolujący jakość jedzenia
Odpowiedzi płynące ze szpital na razie nie nastrajają optymistycznie. Zbyt niskie stawki żywieniowe i kompletny brak organów, które by kontrolowały jakość jedzenia, którym są karmieni pacjenci. Takie wnioski wysuwają się już na początku.
- Po przeczytaniu kilkuset odpowiedzi ze szpitali widać, że średnia krajowa wyżywienia dla pacjenta kształtuje się na poziomie 6 zł, jeśli chodzi o tzw. wsad do kotła, czyli to są pieniądze, które są wydawane tylko na produkty spożywcze - podkreśla przedstawicielka SOWP.
- Z opowieści lekarzy wiemy, że w wielu miejscach jest tak, że jeśli pacjent nie może jeść tłuszczu, to mu się po prostu zdejmuje masło z talerza. Pytaliśmy, czy szpitale mają procedury, które zapewniają odpowiednią jakość posiłków. I sporo placówek odpowiadało, że tak. Problem w tym, że niektóre z nich rozumieją przez to tylko fakt, że podają informację o alergenach w posiłkach i ich zdaniem to wystarczy - podkreśla Martyna Bójko.
Zobacz także: Dzieci w polskich szpitalach są niedożywione
3. Szpital sprawdza, ile jedzą pacjenci raz na pół roku
Organizacja zwraca uwagę również na to, że w szpitalach brakuje dietetyków. Najczęściej w placówce jest zatrudniony tylko jeden taki specjalista, a to oznacza, że podlegają mu posiłki kilkuset chorych, więc nie jest on w stanie ich skontrolować.
- Zwykle jest informacja, że dietetyk próbuje jedzenia i w ten sposób kontroluje, czy posiłki są smaczne i czy mają odpowiednią temperaturę, natomiast to jasne, że w ten sposób nie da się sprawdzić ich jakości i tego, czy są odpowiednio zbilansowane - mówi Bójko. - Z naszych rozmów z lekarzami wynika, że bardzo ważne jest, żeby chorzy zjadali odpowiednią ilość posiłków, więc o to też pytaliśmy, czy ktoś w szpitalu nad tym czuwa. Niektóre odpowiedzi były rozbrajające. Na przykład szpital z Jeleniej Góry na pytanie, czy kontroluje się u nich, ile zjadł pacjent, odpowiada, że pacjent sam decyduje, ile chce zjeść. A co, jeśli pacjent nie ma apetytu i je za mało albo wcale - ma się zagłodzić na śmierć? - pyta organizacja.
Z kolei szpital w Kostrzynie nad Odrą napisał, że raz na pół roku sprawdza, czy pacjenci jedzą wystarczającą ilość posiłków.
Niektóre szpitale nie chciały udostępnić dziennej stawki żywieniowej dla pacjentów, zasłaniając się tajemnicą przedsiębiorcy. Tak zrobiło Centrum Zdrowia Dziecka.
- Bywają też budujące przykłady, jak odpowiedź szpitala w Przeworsku, który na pytanie o edukację żywieniową pacjentów odpowiedział bardzo wyczerpująco, wygląda na to, że rzeczywiście ją robią. Mają aż 3 dietetyków na 172 pacjentów - przyznaje Martyna Bójko.
To na razie tylko część wniosków. Organizacja analizuje odpowiedzi, które dostała ze szpitali za pomocą pierwszego w Polsce serwisu do społecznościowego analizowania danych Sprawdzamyjakjest.pl. Każdy może się zalogować w serwisie i pomóc przeanalizować zebrany materiał.
Pełny raport Watchdog Polska dotyczący żywienia w polskich szpitalach ma być gotowy do końca marca.
Przeczytaj także: Zepsuta łazienka, brak papieru toaletowego i pacjenci leczeni własnymi lekami – tak wygląda leczenie w szpitalu na Banacha
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.