Szkodliwe opakowania fast-foodów
To, że jedzenie typu fast-food nie jest zdrowe, wiadomo nie od dziś. Wysoko przetworzone składniki zawierają mnóstwo konserwantów, sztucznych barwników i środków chemicznych, które są niekorzystne dla naszego organizmu. Dodatkowo śmieciowe jedzenie jest kaloryczne, co niestety nie idzie w parze z bogactwem wartości odżywczych.
Z uwagi na dostępność, cenę i smak, fast food jest często wybierany przez osoby, które nie mają czasu na codzienne gotowanie. Naukowcy z Silent Spring Institute w Nevadzie postanowili jednak zwrócić uwagę na ważną kwestię – problemem są nie tylko skład i sposób przyrządzania szybkiego jedzenia, ale również jego opakowania.
Jak się okazuje, szkodliwe związki zawarte w opakowaniach mogą przedostawać się do posiłków, sprawiając, że są jeszcze bardziej szkodliwe dla organizmu. Chodzi głównie o perfluorowane środki alifatyczne (PFAS). Są to związki stosowane w przemyśle między innymi do powlekania dywanów, sprzętu kuchennego czy też strojów wodoodpornych.
Jak zaznaczają naukowcy, chemikalia te mają silny związek z wieloma chorobami, takimi jak nowotwory, choroby tarczycy czy zaburzenia ze strony układu immunologicznego. Perfluorowane środki alifatyczne są także jednym z czynników przyczyniających się do niskiej masy urodzeniowej. Szczególnie narażone na te czynniki są dzieci, z uwagi na niedojrzałość młodych organizmów.
Amerykańscy naukowcy przy wykorzystaniu spektroskopii z promieniowaniem gamma dokonali analizy ponad 400 próbek różnych opakowań. Wyniki nie pozostawiają złudzeń – blisko 50 procent papierowych pudełek (używanych do pakowania hamburgerów) oraz 20 procent opakowań na frytki i mrożone pizze zawierało szkodliwe związki.
Wielu amerykańskich producentów zgodziło się zmodyfikować skład opakowań, jednak w innych krajach nadal produkuje się asortyment zawierający szkodliwe związki.
Niektóre firmy używają zamienników wspomnianych związków chemicznych, jednak nic nie wskazuje na to, że nie mają one negatywnego wpływu na organizm ludzki.
Nie bez znaczenia pozostaje również kwestia, jak opakowania zawierające szkodliwe substancje oddziałują na środowisko. Z uwagi na fakt, że nie ulegają od razu degradacji, dochodzi do przedostawania się chemikaliów do środowiska. To samozapętlająca się reakcja – sami niszczymy otoczenie, w którym żyjemy.
Przeczytaj koniecznie
- Podróż bez niepotrzebnych problemów, czyli jak ułatwić sobie życie
- Po co sprzątać? Zobacz, jak uniknąć nadmiaru obowiązków
- Obalamy mity na temat rozszerzania diety niemowlaka
- Pediatra odpowiada na wasze pytania
- Nie daj się oszukać! Czy wiesz, jak rozpoznać prawdziwy tran?
- Nowa technologia w domu. Zobacz, jak zmieni twoje życie
Co gorsze, teoretycznie zdrowa żywność – na przykład pieczywo – również pakowana jest w sztuczne opakowania, folie czy papierowe torby pełne kolorowych napisów. To wszystko prawdopodobnie nie ma obojętnego wpływu na nasz organizm.
Do tej pory nasza uwaga była głównie skierowana na skład wybieranych produktów spożywczych. Jak widać to za mało - konieczne jest dokładniejsze przyjrzenie się temu, w co pakowana jest żywność.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.