Szkorbut powraca przez śmieciowe jedzenie
Brytyjska służba zdrowia ostrzega. Z roku na rok na świecie notuje się coraz więcej przypadków szkorbutu. Wszystko przez nawyki żywieniowe, szczególnie młodych osób.
1. Szkorbut spowodowany przez "beżową dietę"
Szkorbut to choroba, która wieki temu dotykała przede wszystkim żeglarzy. Objawia się ogólnym zmęczeniem, krwawieniem z dziąseł i bardzo powolnym gojeniem się ran. Jest spowodowana brakiem witaminy C.
Dzisiaj występuje niezwykle rzadko. Lekarzy uczy się przebiegu tej choroby na przypadkach pochodzących z krajów Trzeciego Świata. Niestety, dzisiaj coraz częściej zaczyna występować nawet w Europie i Stanach Zjednoczonych.
Wszystkiemu winne są nawyki żywieniowe.
Niewłaściwa dieta często połączona z wysiłkiem fizycznym prowadzi do wyniszczenia organizmu. Szczególnie bolesny jest niedobór witamin, to właśnie w takich warunkach najlepiej rozwijają się takie choroby jak szkorbut.
Dietetycy zwracają szczególną uwagę na niepokojący trend ostatnich lat. Wielu młodych ludzi funkcjonuje na tzw. beżowej diecie. Zawiera ona wyłącznie jasne pieczywo, ciastka, chipsy, płatki zbożowe i mięso, najczęściej kurczaka. Jeśli młoda osoba będzie sztywno trzymać się takiej diety, to zaprowadzi ją to do problemów ze zdrowiem.
Ważne, by organizmowi dostarczać witaminy i mikroelementy w naturalny sposób. Zbilansowana dieta powinna zawierać codziennie warzywa i owoce. W przypadku witaminy C zdrowy człowiek powinien dostarczać jej do 45 do 90 mg na dobę. Jej naturalnym źródłem są przede wszystkim cytrusy. Dobrym pomysłem będzie włączenie do diety także większej ilości papryki, szpinaku, czy papryki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.