Trawienie mięsa zwiększa ryzyko śmierci u niektórych chorych na serce

Osoby z chorobą tętnic obwodowych - zwężeniem tętnic w nogach i innych miejscach - którzy jedzą dużo czerwonego mięsa i jaj mają zwiększone ryzyko wcześniejszej śmierci.

Naukowcy wyjaśniają to rodzajem produktu ubocznego, który jest wytwarzany przez bakterie jelitowe rozkładające jajka, czerwone mięso i inne produkty mięsne obecne w tradycyjnej diecie.

Produkt uboczny nazywany jest N-tlenkiem trimetyloaminy (TMAO), a badania wykazały, że osoby z chorobą tętnic obwodowych, które również mają wysoki poziom tego tlenku, miały prawie trzy razy wyższe ryzyko zgonu w ciągu najbliższych pięciu lat, w porównaniu z osobami o najniższym poziomie tlenku.

"Wyniki te wskazują, że produkt uboczny wytwarzny w jelitach może pomóc zidentyfikować pacjentów wysokiego ryzyka, którzy najprawdopodobniej potrzebują bardziej agresywnego i skonkretyzowanego leczenia dietetycznego i farmakologicznego" - powiedział główny badacz dr W. H. Wilson Tang, profesor medycyny w Klinice w Cleveland.

„Wyniki te nie dowodzą, że wysoki poziom tlenku jest przyczyną zgonów, nie wykazano bezpośredniego związku” - dodał.

"Jednak wegetarianie i weganie lub ci, którzy stosują dietę śródziemnomorską, mają niższy poziom tego konkretnego tlenku" - zauważa Tang. Więc dla osób z wysokim poziomem uzasadnione są bardziej rygorystyczne zalecenia żywieniowe.

Raport został opublikowany 19 października w czasopiśmie „Journal of American Heart Association”.

Na potrzeby badania Tang i jego współpracownicy zbadali związek pomiędzy chorobą tętnic obwodowych i badanym tlenkiem u ponad 800 mężczyzn i kobiet z Kliniki w Cleveland. Średni wiek badanych ochotników wynosił 66 lat.

Wszyscy zostali zbadani pod kątem choroby tętnic obwodowych i poziomu tlenku. Następnie kontrolowano ich stan zdrowia przez następne pięć lat między 2001 a 2007 rokiem.

Po skorygowaniu danych w celu uwzględnienia czynników ryzyka chorób serca i historii chorób serca, naukowcy odkryli, że osoby z najwyższymi poziomami tlenku obarczeni byli wyższym ryzykiem śmierci w okresie pięciu lat.

Choroby serca (prezentacja edukacyjna)

Jak pracuje serce? Serce, jak każdy inny mięsień, wymaga stałej dostawy krwi, tlenu i składników odżywczych by mogło właściwie funkcjonować. Bije około...

"Jest to kolejny przykład na to, jak to, co jemy wpływa na nasze życie" - powiedział dr Robert Eckel, rzecznik Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego oraz profesor medycyny na Uniwersytecie Kolorado w Aurorze.

"Określiliśmy jaka dieta jest zdrowa dla serca. Chodzi o to, aby spożywać dietę opartą na owocach i warzywach, produktach pełnoziarnistych, niskotłuszczowym nabiale, drobiu, rybach i roślinach strączkowych, natomiast ograniczyć czerwone mięso i tłuszcz" - powiedział Eckel.

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce

W codziennej diecie powinniśmy unikać dużej ilości soli, cukru i tłuszczy trans. Smak potrawy poprawią świeże zioła. To one sprawią, że nasze danie stanie...

Choroba ta pojawia się, gdy tłuszcz i inne substancje zbierające się w tętnicach nóg, ramion, głowy i jamy brzusznej powstrzymują lub ograniczą przepływ krwi. Najczęściej dotyka nóg, a powszechne objawy to ból lub skurcze podczas chodzenia, które mijają po odpoczynku, jednak u niektórych choroba nie daje żadnych objawów.

Choroba tętnic obwodowych często może zostać wyleczona dzięki zmianie stylu życia, a więc zaprzestaniu palenia, częstszym ćwiczeniom, zmniejszeniu masy ciała i kontrolowaniu wysokiego ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i cukru.

Marta Pawlak, 10 miesięcy temu

Newsy

Komentarze
Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Nowa metoda w wykrywaniu chorób prionowych

Naukowcy opracowali metodę, która oparta jest na biochemicznych testach, które wykrywają priony we krwi osób z chorobą Creutzfeldt-Jakoba. Wygląda na to, że może być to użytecznym narzędziem, które wykryje chorobę zanim pojawią się jej pierwsze objawy. Publikacje...