Trwa ładowanie...

Trawienie mięsa zwiększa ryzyko śmierci u niektórych chorych na serce

Avatar placeholder
21.10.2016 14:52
Trawienie mięsa zwiększa ryzyko śmierci u niektórych chorych na serce
Trawienie mięsa zwiększa ryzyko śmierci u niektórych chorych na serce

Osoby z chorobą tętnic obwodowych - zwężeniem tętnic w nogach i innych miejscach - którzy jedzą dużo czerwonego mięsa i jaj mają zwiększone ryzyko wcześniejszej śmierci.

Naukowcy wyjaśniają to rodzajem produktu ubocznego, który jest wytwarzany przez bakterie jelitowe rozkładające jajka, czerwone mięso i inne produkty mięsne obecne w tradycyjnej diecie.

Produkt uboczny nazywany jest N-tlenkiem trimetyloaminy (TMAO), a badania wykazały, że osoby z chorobą tętnic obwodowych, które również mają wysoki poziom tego tlenku, miały prawie trzy razy wyższe ryzyko zgonu w ciągu najbliższych pięciu lat, w porównaniu z osobami o najniższym poziomie tlenku.

Zdrowa dieta to klucz do dobrej kondycji organizmu pomimo upływu lat
Zdrowa dieta to klucz do dobrej kondycji organizmu pomimo upływu lat (Shutterstock)
Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

"Wyniki te wskazują, że produkt uboczny wytwarzny w jelitach może pomóc zidentyfikować pacjentów wysokiego ryzyka, którzy najprawdopodobniej potrzebują bardziej agresywnego i skonkretyzowanego leczenia dietetycznego i farmakologicznego" - powiedział główny badacz dr W. H. Wilson Tang, profesor medycyny w Klinice w Cleveland.

„Wyniki te nie dowodzą, że wysoki poziom tlenku jest przyczyną zgonów, nie wykazano bezpośredniego związku” - dodał.

"Jednak wegetarianie i weganie lub ci, którzy stosują dietę śródziemnomorską, mają niższy poziom tego konkretnego tlenku" - zauważa Tang. Więc dla osób z wysokim poziomem uzasadnione są bardziej rygorystyczne zalecenia żywieniowe.

ZOBACZ TAKŻE:

Raport został opublikowany 19 października w czasopiśmie „Journal of American Heart Association”.

Na potrzeby badania Tang i jego współpracownicy zbadali związek pomiędzy chorobą tętnic obwodowych i badanym tlenkiem u ponad 800 mężczyzn i kobiet z Kliniki w Cleveland. Średni wiek badanych ochotników wynosił 66 lat.

Wszyscy zostali zbadani pod kątem choroby tętnic obwodowych i poziomu tlenku. Następnie kontrolowano ich stan zdrowia przez następne pięć lat między 2001 a 2007 rokiem.

Po skorygowaniu danych w celu uwzględnienia czynników ryzyka chorób serca i historii chorób serca, naukowcy odkryli, że osoby z najwyższymi poziomami tlenku obarczeni byli wyższym ryzykiem śmierci w okresie pięciu lat.

Choroby serca (prezentacja edukacyjna)
Choroby serca (prezentacja edukacyjna) [16 zdjęć]

Jak pracuje serce? Serce, jak każdy inny mięsień, wymaga stałej dostawy krwi, tlenu i składników

zobacz galerię

"Jest to kolejny przykład na to, jak to, co jemy wpływa na nasze życie" - powiedział dr Robert Eckel, rzecznik Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego oraz profesor medycyny na Uniwersytecie Kolorado w Aurorze.

"Określiliśmy jaka dieta jest zdrowa dla serca. Chodzi o to, aby spożywać dietę opartą na owocach i warzywach, produktach pełnoziarnistych, niskotłuszczowym nabiale, drobiu, rybach i roślinach strączkowych, natomiast ograniczyć czerwone mięso i tłuszcz" - powiedział Eckel.

Choroba ta pojawia się, gdy tłuszcz i inne substancje zbierające się w tętnicach nóg, ramion, głowy i jamy brzusznej powstrzymują lub ograniczą przepływ krwi. Najczęściej dotyka nóg, a powszechne objawy to ból lub skurcze podczas chodzenia, które mijają po odpoczynku, jednak u niektórych choroba nie daje żadnych objawów.

Choroba tętnic obwodowych często może zostać wyleczona dzięki zmianie stylu życia, a więc zaprzestaniu palenia, częstszym ćwiczeniom, zmniejszeniu masy ciała i kontrolowaniu wysokiego ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i cukru.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze