Trawienie mięsa zwiększa ryzyko śmierci u niektórych chorych na serce

Osoby z chorobą tętnic obwodowych - zwężeniem tętnic w nogach i innych miejscach - którzy jedzą dużo czerwonego mięsa i jaj mają zwiększone ryzyko wcześniejszej śmierci.

Naukowcy wyjaśniają to rodzajem produktu ubocznego, który jest wytwarzany przez bakterie jelitowe rozkładające jajka, czerwone mięso i inne produkty mięsne obecne w tradycyjnej diecie.

Produkt uboczny nazywany jest N-tlenkiem trimetyloaminy (TMAO), a badania wykazały, że osoby z chorobą tętnic obwodowych, które również mają wysoki poziom tego tlenku, miały prawie trzy razy wyższe ryzyko zgonu w ciągu najbliższych pięciu lat, w porównaniu z osobami o najniższym poziomie tlenku.

Zdrowa dieta to klucz do dobrej kondycji organizmu pomimo upływu lat
Zdrowa dieta to klucz do dobrej kondycji organizmu pomimo upływu lat (Shutterstock)

"Wyniki te wskazują, że produkt uboczny wytwarzny w jelitach może pomóc zidentyfikować pacjentów wysokiego ryzyka, którzy najprawdopodobniej potrzebują bardziej agresywnego i skonkretyzowanego leczenia dietetycznego i farmakologicznego" - powiedział główny badacz dr W. H. Wilson Tang, profesor medycyny w Klinice w Cleveland.

„Wyniki te nie dowodzą, że wysoki poziom tlenku jest przyczyną zgonów, nie wykazano bezpośredniego związku” - dodał.

"Jednak wegetarianie i weganie lub ci, którzy stosują dietę śródziemnomorską, mają niższy poziom tego konkretnego tlenku" - zauważa Tang. Więc dla osób z wysokim poziomem uzasadnione są bardziej rygorystyczne zalecenia żywieniowe.

ZOBACZ TAKŻE:

Raport został opublikowany 19 października w czasopiśmie „Journal of American Heart Association”.

Na potrzeby badania Tang i jego współpracownicy zbadali związek pomiędzy chorobą tętnic obwodowych i badanym tlenkiem u ponad 800 mężczyzn i kobiet z Kliniki w Cleveland. Średni wiek badanych ochotników wynosił 66 lat.

Wszyscy zostali zbadani pod kątem choroby tętnic obwodowych i poziomu tlenku. Następnie kontrolowano ich stan zdrowia przez następne pięć lat między 2001 a 2007 rokiem.

Po skorygowaniu danych w celu uwzględnienia czynników ryzyka chorób serca i historii chorób serca, naukowcy odkryli, że osoby z najwyższymi poziomami tlenku obarczeni byli wyższym ryzykiem śmierci w okresie pięciu lat.

Choroby serca (prezentacja edukacyjna)
Choroby serca (prezentacja edukacyjna) [16 zdjęć]

Jak pracuje serce? Serce, jak każdy inny mięsień, wymaga stałej dostawy krwi, tlenu i składników odżywczych...

zobacz galerię

"Jest to kolejny przykład na to, jak to, co jemy wpływa na nasze życie" - powiedział dr Robert Eckel, rzecznik Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego oraz profesor medycyny na Uniwersytecie Kolorado w Aurorze.

"Określiliśmy jaka dieta jest zdrowa dla serca. Chodzi o to, aby spożywać dietę opartą na owocach i warzywach, produktach pełnoziarnistych, niskotłuszczowym nabiale, drobiu, rybach i roślinach strączkowych, natomiast ograniczyć czerwone mięso i tłuszcz" - powiedział Eckel.

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce
13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce [13 zdjęć]

W codziennej diecie powinniśmy unikać dużej ilości soli, cukru i tłuszczy trans. Smak potrawy poprawią...

zobacz galerię

Choroba ta pojawia się, gdy tłuszcz i inne substancje zbierające się w tętnicach nóg, ramion, głowy i jamy brzusznej powstrzymują lub ograniczą przepływ krwi. Najczęściej dotyka nóg, a powszechne objawy to ból lub skurcze podczas chodzenia, które mijają po odpoczynku, jednak u niektórych choroba nie daje żadnych objawów.

Choroba tętnic obwodowych często może zostać wyleczona dzięki zmianie stylu życia, a więc zaprzestaniu palenia, częstszym ćwiczeniom, zmniejszeniu masy ciała i kontrolowaniu wysokiego ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i cukru.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!