U kobiet z celiakią dwa razy częściej rozwija się anoreksja
Celiakia jest zapalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym, które powoduje uszkodzenie jelita cienkiego i jest wywoływane przez pokarmy zawierające gluten. W Polsce schorzenie to dotyka około 1 na 100 osób - częściej są to kobiety.
Tymczasem z zaburzeniami odżywiania zmaga się co najmniej 8 milionów Polaków w wieku 18-64 lat. Szczególnie groźną ich formą jest anoreksja. Chociaż choroba ta dotyczy obu płci, to jednak kobiety chorują na anoreksję cztery razy częściej niż mężczyźni.
Ponieważ i celiakia, i anoreksja dotyczą głównie nastolatków oraz osób młodych, zespół badaczy z Uniwersytetu Kolorado postanowił przyjrzeć się związkowi między tymi dwoma chorobami u młodych kobiet.
Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Pediatrics".
W badaniu obserwowano 17 959 szwedzkich kobiet, u których rozpoznano celiakię w latach 1969-2008. Średni wiek, w którym uczestniczki zostały zdiagnozowane, wynosił 28 lat. U 353 Szwedek dodatkowo rozpoznano anoreksję, gdy miały średnio 17 lat.
Pacjentki były obserwowane przez 1 177 401 osobolat. Jest to pomiar powszechnie stosowany w badaniach zdrowotnych w celu określenia wskaźników zachorowania na daną chorobę. Łączy w sobie liczbę uczestniczek i czas poświęcony na udział w badaniu.
Naukowcy zbadali również grupę kontrolną 89 379 kobiet, które nie cierpiały na celiakię.
Badanie wykazało "dwukierunkowe" powiązanie pomiędzy celiakią i anoreksją.
Dokładniej mówiąc, u osób w wieku co najmniej 20 lat, u których wcześniej zdiagnozowano celiakię, anoreksja rozwijała się dwukrotnie częściej niż w przypadku uczestniczek wolnych od tego zaburzenia układu pokarmowego. Natomiast u młodych kobiet, u których rozpoznano celiakię przed 19. rokiem życia, 4,5-krotnie częściej rozpoznawano objawy anoreksji we wcześniejszym życiu niż u tych z grupy kontrolnej.
Wyniki nie zmieniły się po tym, jak badacze uwzględnili zmienne społeczno-ekonomiczne i cukrzycę typu 1.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Anoreksja: jak rozpoznać początki anoreksji? - odpowiada lek. Agnieszka Jamroży
- Anoreksja - czy to możliwe? - odpowiada lek. Agnieszka Jamroży
- Czy anoreksja może powrócić? - odpowiada lek. Agnieszka Jamroży
Ponieważ badanie miało charakter obserwacyjny, badacze nie mogli stwierdzić związku przyczynowo-skutkowego. Spekulują jednak, że istnienie podobnej zależności może wynikać z objawów, które są podobne w obu schorzeniach - osoby z celiakią początkowo mogły być błędnie badane w kierunku anoreksji i odwrotnie.
W komentarzu towarzyszącym badaniu, jego autorzy - Neville H. Golden i K.T. Park - sugerują, że nadmierne skupienie się na diecie w przypadku pacjentów z celiakią może prowadzić do rozwoju anoreksji.
Ważnym wnioskiem płynącym z badania jest fakt, że błędne rozpoznanie lub opóźnione leczenie celiakii może wystąpić w okresie dojrzewania, czyli w etapie życia ważnym pod kątem rozwoju. Wyniki wskazują również, jak ważna jest ponowna ocena obydwu chorób, szczególnie u pacjentów, którzy nie reagują na terapię tradycyjną.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.