WHO ostrzega. Każdego roku zabijają setki tysięcy ludzi
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, każdego roku prawie 300 tys. ludzi umiera przez spożywanie produktów zawierających tłuszcze trans. Dlaczego są tak niezdrowe i gdzie się znajdują?
1. Powodują 300 tys. zgonów rocznie
Tłuszcze trans występują w dwóch postaciach - naturalnej i sztucznej. Ta pierwsza pochodzi od przeżuwaczy i w umiarkowanych ilościach jest w miarę bezpieczna do spożycia. Jednak sztuczne tłuszcze trans wywołują wiele problemów zdrowotnych.
Sztuczne tłuszcze trans, inaczej zwane przemysłowymi tłuszczami trans lub częściowo uwodornionymi tłuszczami, są niebezpieczne dla zdrowia. Powstają, gdy oleje roślinne są zmieniane chemicznie, by zapewnić im dłuższą przydatność.
Badania wykazały, że sztuczne tłuszcze trans prowadzą do znacznego wzrostu poziomu cholesterolu LDL przy jednoczesnym obniżeniu stężenia frakcji HDL. To z kolei wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
2. Cukrzyca, miażdżyca i rak
Uważa się, że tłuszcze trans uszkadzają wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych. Zmiany w tętnicach są widoczne i prowadzą do nasilenia chorób układu krążenia. Na tym jednak nie koniec.
Badanie przeprowadzone w 2021 roku wykazało, że kwasy tłuszczowe trans znacznie zwiększają ryzyko chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2, insulinooporność i stłuszczenie wątroby
Ich nadmiar w diecie wiąże się też z nasileniem stanów zapalnych, które są przyczyną wielu chorób przewlekłych, szczególnie u osób zmagających się z nadwagą lub otyłością. Ponadto tłuszcze trans zwiększają ryzyko raka piersi, prostaty i jelita grubego.
3. Gdzie znajdują się tłuszcze trans?
Częściowo uwodornione tłuszcze znajdują się w wielu produktach spożywczych. Przede wszystkim należy wystrzegać się żywności wysoko przetworzonej. Uważaj na pakowane przekąski, ciastka, krakersy, dania instant oraz margaryny.
Produkty smażone w głębokim tłuszczu również zawierają tłuszcze trans. Unikaj też serków topionych, gotowych półproduktów, takich jak sosy w proszku, kostki rosołowe oraz wyrobów cukierniczych.
Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Na etykietach produktów może znajdować się informacja "częściowo uwodornione tłuszcze roślinne" lub "częściowo utwardzone tłuszcze roślinne". To znak, że lepiej z nich zrezygnować.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.