Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane od ponad 1000 lat, a obecnie stanowią trzecią na świecie odmianę pod względem powszechności upraw. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom są one w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności.

Wartość odżywcza grzybów shiitake

Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu. Znajduje się w nich również bardzo dużo żelaza, a także stosunkowo dużo białka, błonnika i witaminy C. W 100 gramach surowych grzybów shiitake jest zaledwie 34 kalorie, co sprawia, że mogą je spożywać nawet osoby będące na diecie.

Zawartość składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake:

Grzyby shiitakeWartość odżywcza w 100 g
Energia 34 kcal
Węglowodany 6,79 g
Błonnik 2,5 g
Tłuszcze 0,49 g
Białko 2,24 g
Witamina B1 0,015 mg
Witamina B2 0,217 mg
Witamina B3 3,877 mg
Witamina B5 1,500 mg
Witamina B6 0,293 mg
Witamina D 20 IU
Wapń 2 mg
Żelazo 0,41 mg
Magnez 20 mg
Fosfor 112 mg
Potas 304 mg
Sód 9 mg
Cynk 1,03 mg
Mangan 0,230 mg

Wpływ grzybów shiitake na zdrowie

Badania przeprowadzone w Szwecji wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu dzięki obecności związku znanego jako eritadenina. Również japońscy naukowcy zbadali właściwości grzybów. Okazało się, że spożywanie grzybów shiitake powoduje zwiększenie poziomu cholesterolu w kale, co jest równoznaczne z obniżeniem jego poziomu w ciele człowieka. Grzyby shiitake wpływają korzystnie także na ciśnienie krwi, zapobiegając jego podwyższeniu. Wysokie ciśnienie krwi oznacza dodatkową pracę dla serca i bez podjęcia leczenia może prowadzić do udaru lub zawału serca.

Ekstrakt z grzybów shiitake ma swoje zastosowanie również w profilaktyce chorób nowotworowych. Grzyby te mają bowiem w swoim składzie związek o nazwie lentinan, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale i ma działanie antyrakowe. Wiele badań wykazało właściwości przeciwnowotworowe lentinanu uzyskanego z grzybów shiitake. Związek ten ogranicza i spowalnia rozwój raka. Ponadto przyczynia się do regresji i bardziej aktywnego zwalczania guzów. Takie działanie lentinanu ma związek z jego wpływem na układ odpornościowy. Poprzez wzmocnienie odporności organizmu pomaga on aktywować konkretne komórki i białka, które atakują raka. Lentinan jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego. Grzyby shiitake są przydatne również w profilaktyce zakrzepicy. Tworzenie się skrzepów, które utrudniają przepływ krwi, jest znacznie ograniczone dzięki spożywaniu grzybów shiitake. Takie działanie grzybów jest spowodowane obecnością związku siarkoorganicznego, który blokuje przyłączanie się płytek krwi.

Mimo iż grzyby shiitake mają dużo prozdrowotnych właściwości i są bogate w składniki odżywcze, nie należy przesadzać z ich ilością. Nadmierne spożycie może spowodować biegunkę oraz wzdęcia brzucha. Niektóre osoby są uczulone na grzyby shiitake, a po ich zjedzeniu na skórze pojawia się wysypka. Grzyby te nie są wskazane również dla osób, które mają kamienie w nerkach lub podagrę.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Grzyby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

a

~ika555 • ostatni post wczoraj

2
Artykuły Grzyby
Grzyby

Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?

(...) identyfikującymi najważniejsze grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Na wystawie zostaną zaprezentowane 63 ... , jak rozpoznawać i zbierać grzyby kapeluszowe. Przekazywane treści wzbogacane będą ponadto planszami ilustrującymi...

Grzyby

Zatrucia grzybami

(...) pamiętajmy o tej zasadzie, by uchronić się przed zatruciem muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym. Grzyby jadalne są niezwykle ... ich podawać niemowlętom, małym dzieciom oraz osobom z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby ... nieżyt żołądkowo-jelitowy mogą spowodować niektóre grzyby. Ostry nieżyt występuje po takich grzybach, jak: pieczarka...

Grzyby

Grzyby a zdrowie

Grzyby a zdrowie

Grzyby w diecie są polecane osobom odchudzającym się. Składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminy A, B1, B2 oraz śladowe ilości witaminy C. Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne. W Polsce co roku na zatrucie grzybami umierają setki osób. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne. Dzieciom do 3. roku życia nie zaleca się jedzenia grzybów. Poza tym, już od najmłodszego warto uczyć dzieci odróżniać grzyby...

Grzyby

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych składników ... , disacharydy oraz polisacharydy charakteryzujące się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są w obydwie frakcje ... oraz ergosterol, który jest prekursorem witaminy D. Warto zaznaczyć, że grzyby charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych ... . W zależności od gatunku, jego ilość określana jest na poziomie 80-400 mg w 100 g produktu. Ponadto grzyby dostarczają magnezu,...

Grzyby

Reishi - grzyb mocy duchowej i nieśmiertelności

Reishi - grzyb mocy duchowej i nieśmiertelności

Grzyby nieśmiertelności Medycyna Wschodu docenia je od ponad dwóch tysięcy lat. Specjaliści twierdzą, że pomagają zachować dobre zdrowie i wpływają na długowieczność, dlatego nazywane są „grzybami nieśmiertelności", „grzybami mocy duchowej" lub „grzybami 1000 lat". Reishi korzystnie wpływają na cały nasz organizm. W Polsce naturalnie nie występują, ale są dostępne w formie ... odporność organizmu. Grzyby te mają również działanie przeciwutleniające, potrafią blokować wolne rodniki, promieniowanie...

Grzyby

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Japoński sekret Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu na prozdrowotne właściwości grzyby shiitake, a dokładniej twardniki japońskie, stały się azjatyckim symbolem długowieczności. Chińczycy stosują je w celach leczniczych od ponad 6 tys. lat. Korzyści dla układu sercowo-naczyniowego Grzyby shiitake pomagają chronić ... człowieka.Na co zwracać uwagę Jeśli kupujesz świeże grzyby, wybieraj te, które są twarde, mięsiste i o równomiernej...

Grzyby

Trufle - rodzaje i właściwości

Trufle - rodzaje i właściwości

Trufle - brylanty w kuchni Trufle - zwłaszcza te białe - to najdroższe grzyby świata. Mówi się, że to brylanty w kuchni. Na rynku istnieje ok. 100 rodzajów tych cennych grzybów, ale najbardziej pożądane to właśnie białe i czarnozarodnikowe - te są ... . Oprócz wyjątkowego smaku grzyby te mają także właściwości zdrowotne i interesujące zastosowania, które warto poznać. Co znajduje ... . Grzyby są doskonałym źródłem białka, węglowodanów i soli mineralnych. Dzięki niskiej zawartości suchej masy i tłuszczów...

Dieta w depresji

Właściwości czekolady

Właściwości czekolady są bardzo różne. Często sięgamy po nią ze względu na jej niesamowity smak lub po prostu, aby polepszyć sobie nastrój. Jak więc działa czekolada, że popraw