Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane od ponad 1000 lat, a obecnie stanowią trzecią na świecie odmianę pod względem powszechności upraw. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom są one w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności.

Wartość odżywcza grzybów shiitake

Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu. Znajduje się w nich również bardzo dużo żelaza, a także stosunkowo dużo białka, błonnika i witaminy C. W 100 gramach surowych grzybów shiitake jest zaledwie 34 kalorie, co sprawia, że mogą je spożywać nawet osoby będące na diecie.

Zobacz film: "Zatrucie grzybami - możliwość zatrucia"

Zawartość składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake:

Grzyby shiitake Wartość odżywcza w 100 g
Energia 34 kcal
Węglowodany 6,79 g
Błonnik 2,5 g
Tłuszcze 0,49 g
Białko 2,24 g
Witamina B1 0,015 mg
Witamina B2 0,217 mg
Witamina B3 3,877 mg
Witamina B5 1,500 mg
Witamina B6 0,293 mg
Witamina D 20 IU
Wapń 2 mg
Żelazo 0,41 mg
Magnez 20 mg
Fosfor 112 mg
Potas 304 mg
Sód 9 mg
Cynk 1,03 mg
Mangan 0,230 mg

Wpływ grzybów shiitake na zdrowie

Badania przeprowadzone w Szwecji wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu dzięki obecności związku znanego jako eritadenina. Również japońscy naukowcy zbadali właściwości grzybów. Okazało się, że spożywanie grzybów shiitake powoduje zwiększenie poziomu cholesterolu w kale, co jest równoznaczne z obniżeniem jego poziomu w ciele człowieka. Grzyby shiitake wpływają korzystnie także na ciśnienie krwi, zapobiegając jego podwyższeniu. Wysokie ciśnienie krwi oznacza dodatkową pracę dla serca i bez podjęcia leczenia może prowadzić do udaru lub zawału serca.

Ekstrakt z grzybów shiitake ma swoje zastosowanie również w profilaktyce chorób nowotworowych. Grzyby te mają bowiem w swoim składzie związek o nazwie lentinan, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale i ma działanie antyrakowe. Wiele badań wykazało właściwości przeciwnowotworowe lentinanu uzyskanego z grzybów shiitake. Związek ten ogranicza i spowalnia rozwój raka. Ponadto przyczynia się do regresji i bardziej aktywnego zwalczania guzów. Takie działanie lentinanu ma związek z jego wpływem na układ odpornościowy. Poprzez wzmocnienie odporności organizmu pomaga on aktywować konkretne komórki i białka, które atakują raka. Lentinan jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego. Grzyby shiitake są przydatne również w profilaktyce zakrzepicy. Tworzenie się skrzepów, które utrudniają przepływ krwi, jest znacznie ograniczone dzięki spożywaniu grzybów shiitake. Takie działanie grzybów jest spowodowane obecnością związku siarkoorganicznego, który blokuje przyłączanie się płytek krwi.

Mimo iż grzyby shiitake mają dużo prozdrowotnych właściwości i są bogate w składniki odżywcze, nie należy przesadzać z ich ilością. Nadmierne spożycie może spowodować biegunkę oraz wzdęcia brzucha. Niektóre osoby są uczulone na grzyby shiitake, a po ich zjedzeniu na skórze pojawia się wysypka. Grzyby te nie są wskazane również dla osób, które mają kamienie w nerkach lub podagrę.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Grzyby - właściwości odżywcze, grzyby trujące, grzyby jadalne
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Grzyby - właściwości odżywcze, grzyby trujące, grzyby jadalne
Grzyby - właściwości odżywcze, grzyby trujące, grzyby jadalne

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

(i jedynie 34 kalorie). Właściwości antynowotworowe Ekstrakt z grzybów shiitake jest stosowany w profilaktyce raka. Zawdzięczamy to substancji (...) i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. Przeciwutleniacze...

Grzyby - właściwości odżywcze, grzyby trujące, grzyby jadalne

Lecznicze właściwości grzybów. Poznaj sekrety fungoterapii

Lecznicze właściwości grzybów. Poznaj sekrety fungoterapii

Zapomniane zdrowotne właściwości grzybów Borowiki na trądzik, kurki na owrzodzenia i liszaje, pieczarki na lepsze efekty odchudzania. Mykoterapia (...) ...dla swojego dziecka. Oto najmodniejsze stylizacje Właściwości...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

, że regularne spożywanie grzybów shiitake może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego nawet o 45%. Orzechy Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe (...) zapalne, które stanowią nieodłączny element chorób takich jak alzheimer,...

Grzyby

Mity na temat grzybów (WIDEO)

Mity na temat grzybów (WIDEO) Odtwórz wideo

choroby. Inną nieprawdziwą teorią jest także to, że wkładając srebrną łyżeczkę do gotujących się grzybów sprawimy, że stracą one swe właściwości toksyczne (...) Pasjonaci zbierania grzybów dobrze wiedzą,...

Grzyby - właściwości odżywcze, grzyby trujące, grzyby jadalne

Jakimi grzybami można się zatruć? (WIDEO)

Jakimi grzybami można się zatruć? (WIDEO) Odtwórz wideo

Zabierając się za grzybobranie, należy wcześniej zgłębić wiedzę na temat tego, które gatunki grzybów są jadalne, a których należy unikać (...) . Jak się okazuje, duża część trujących okazów znajduje się na terenie naszego kraju. Szacuje...

Grzyby

Wskazówki dla grzybiarzy (WIDEO)

Wskazówki dla grzybiarzy (WIDEO) Odtwórz wideo

. Poza tym wybierając się na grzybobranie należy pamiętać o tym, że znalezione okazy należy wkładać do wiklinowego koszyka lub łubianki. Nigdy do plastikowej torby! Przechowywanie grzybów ma wpływ na ich właściwości. ...

Grzyby - właściwości odżywcze, grzyby trujące, grzyby jadalne

Zatrucie grzybami a zwierzęta (WIDEO)

Zatrucie grzybami a zwierzęta (WIDEO) Odtwórz wideo

Część grzybów trujących dla człowieka dla zwierząt jest nieszkodliwych i ich spożycie nie powoduje zatruć. Różne gatunki różnią się od siebie (...) lepiej przystosowane do jedzenia i trawienia grzybów niż człowiek....

Grzyby - właściwości odżywcze, grzyby trujące, grzyby jadalne

Grzyby w diecie

Grzyby w diecie

Grzyby nie posiadają zbyt wiele składnikow odżywczych, są raczej ciężkostrawne, w dodatku nie wszystkie są jadalne. Grzybów nie zaleca się podawać dzieciom oraz kobietom w ciąży.