Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane od ponad 1000 lat, a obecnie stanowią trzecią na świecie odmianę pod względem powszechności upraw. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom są one w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności.

Wartość odżywcza grzybów shiitake

Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu. Znajduje się w nich również bardzo dużo żelaza, a także stosunkowo dużo białka, błonnika i witaminy C. W 100 gramach surowych grzybów shiitake jest zaledwie 34 kalorie, co sprawia, że mogą je spożywać nawet osoby będące na diecie.

Polecane wideo:

Zawartość składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake:

Grzyby shiitake Wartość odżywcza w 100 g
Energia 34 kcal
Węglowodany 6,79 g
Błonnik 2,5 g
Tłuszcze 0,49 g
Białko 2,24 g
Witamina B1 0,015 mg
Witamina B2 0,217 mg
Witamina B3 3,877 mg
Witamina B5 1,500 mg
Witamina B6 0,293 mg
Witamina D 20 IU
Wapń 2 mg
Żelazo 0,41 mg
Magnez 20 mg
Fosfor 112 mg
Potas 304 mg
Sód 9 mg
Cynk 1,03 mg
Mangan 0,230 mg

Wpływ grzybów shiitake na zdrowie

Badania przeprowadzone w Szwecji wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu dzięki obecności związku znanego jako eritadenina. Również japońscy naukowcy zbadali właściwości grzybów. Okazało się, że spożywanie grzybów shiitake powoduje zwiększenie poziomu cholesterolu w kale, co jest równoznaczne z obniżeniem jego poziomu w ciele człowieka. Grzyby shiitake wpływają korzystnie także na ciśnienie krwi, zapobiegając jego podwyższeniu. Wysokie ciśnienie krwi oznacza dodatkową pracę dla serca i bez podjęcia leczenia może prowadzić do udaru lub zawału serca.

Ekstrakt z grzybów shiitake ma swoje zastosowanie również w profilaktyce chorób nowotworowych. Grzyby te mają bowiem w swoim składzie związek o nazwie lentinan, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale i ma działanie antyrakowe. Wiele badań wykazało właściwości przeciwnowotworowe lentinanu uzyskanego z grzybów shiitake. Związek ten ogranicza i spowalnia rozwój raka. Ponadto przyczynia się do regresji i bardziej aktywnego zwalczania guzów. Takie działanie lentinanu ma związek z jego wpływem na układ odpornościowy. Poprzez wzmocnienie odporności organizmu pomaga on aktywować konkretne komórki i białka, które atakują raka. Lentinan jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego. Grzyby shiitake są przydatne również w profilaktyce zakrzepicy. Tworzenie się skrzepów, które utrudniają przepływ krwi, jest znacznie ograniczone dzięki spożywaniu grzybów shiitake. Takie działanie grzybów jest spowodowane obecnością związku siarkoorganicznego, który blokuje przyłączanie się płytek krwi.

Mimo iż grzyby shiitake mają dużo prozdrowotnych właściwości i są bogate w składniki odżywcze, nie należy przesadzać z ich ilością. Nadmierne spożycie może spowodować biegunkę oraz wzdęcia brzucha. Niektóre osoby są uczulone na grzyby shiitake, a po ich zjedzeniu na skórze pojawia się wysypka. Grzyby te nie są wskazane również dla osób, które mają kamienie w nerkach lub podagrę.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Grzyby
Grzyby

Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc

Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc Odtwórz wideo

Jak pomóc w pierwszych, najważniejszych minutach przy podejrzeniu zatrucia grzybami? Zatrucie wywołane grzybami jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, dlatego należy przestrzegać zasady, by maluchom do lat czterech w ogóle nie podawać do jedzenia...

Grzyby

Pieczarki - dlaczego warto je jeść?

Pieczarki - dlaczego warto je jeść?

produktu zawiera 4 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę życia. Grzyby te warto spożywać np. z rybami morskimi, które dostarczą nam dodatkowe

Grzyby

Wskazówki dla grzybiarzy

Wskazówki dla grzybiarzy Odtwórz wideo

sromotnikowym, jadowitym i plamistym. Łatwo tego uniknąć zbierając grzyby w całości, razem z trzonem. Jeśli bowiem podstawa trzonu nie jest osłonięta

Grzyby

Podział grzybów trujących

Podział grzybów trujących Odtwórz wideo

Grzyby są chętnie spożywane jako dodatek do potraw oraz w postaci smażonej, gotowanej czy marynowanej. Polacy uwielbiają grzyby (...) , lecz bardzo często zbierają te niewłaściwe. Trujące rośliny są niebezpieczne dla...

Grzyby

Piestrzenice

Piestrzenice Odtwórz wideo

kasztanowata oraz piestrzenica olbrzymia. Grzyby te wyróżniają się charakterystycznym kształtem kapelusza, który jest wyjątkowy i trudny do pomylenia (...) . Przez niektóre osoby piestrzenice są uznawane za grzyby jadalne,...

Grzyby

Mity na temat grzybów

Mity na temat grzybów Odtwórz wideo

Pasjonaci zbierania grzybów dobrze wiedzą, jak wiele mitów krąży wokół tego, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących. Dużo kontrowersji budzi

Grzyby

Grzyb olszówka

Grzyb olszówka Odtwórz wideo

Olszówka to pospolita nazwa krowiaka pospolitego. Krowiak pospolity jest grzybem powodującym śmiertelne zatrucia pokarmowe. Olszówka występuje powszechnie na terenie całej Polski. Olszówka to ludowa nazwa grzyba, która wywodzi się od częstego miejsca...

Grzyby

Trufle - rodzaje i właściwości

Trufle - rodzaje i właściwości

Trufle - brylanty w kuchni Trufle - zwłaszcza te białe - to najdroższe grzyby świata. Mówi się, że to brylanty w kuchni. Na rynku istnieje ok. 100 (...) pożądane rodzaje. Oprócz wyjątkowego smaku grzyby te mają także...

Grzyby

Zatrucie grzybami a zwierzęta

Zatrucie grzybami a zwierzęta Odtwórz wideo

sromotnikowym. Człowiek w różnym stopniu jest w stanie sobie poradzić z różnymi gatunkami grzybów, stąd grzyby można podzielić na: grzyby jadalne (...) , grzyby niejadalne, grzyby warunkowo...