Zasady przechowywania żywności

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne - zarówno ze względów higienicznych, zdrowotnych, jak również naszego bezpieczeństwa. Ponadto pozwala na zminimalizowanie problemu marnowania pokarmu. Wprowadzenie zasady odpowiedniego przechowywania żywności pozwala również na lepsze planowanie posiłków, gdyż dzięki nim wiadomo, które produkty żywnościowe należy zjeść, aby się nie zepsuły. Znając zasady przechowywania żywności, możemy przygotować wspaniałą potrawę z resztek pozostałych posiłków bez strachu, że mogą nam zaszkodzić i w ten sposób możemy zaoszczędzić trochę pieniędzy. Ważne tylko, aby kontrolować terminy przydatności do spożycia.

Polecane wideo:

Jak przechowywać żywność?

Właściwe i zdrowe przechowywanie żywności kieruje się 3 głównymi zasadami: właściwy wybór miejsca przechowywania żywności, dobranie odpowiedniej temperatury oraz przechowywanie jedzenia we właściwych granicach czasowych.

Termin przydatności do spożycia to dla nas najważniejsza informacja, zamieszczona na etykiecie produktu. Wiele osób twierdzi, że potrafi określić, czy żywność nadaje się do jedzenia po samym jej wyglądzie i zapachu, jednak znacznie bezpieczniejsze jest przestrzeganie dat przydatności do spożycia. Wtedy mamy pewność, że nic nie zaszkodzi nam ani naszej rodzinie. Chociaż w wielu przypadkach przekroczenie tej daty nawet o kilka dni nie zrobi dużej różnicy, to w przypadku produktów o krótkim terminie ważności (jeśli chodzi na przykład o jogurty, świeże soki, pieczywo, produkty garmażeryjne, wędliny), daty tej powinno się dokładnie pilnować. Jeśli zaś chodzi o resztki z obiadu i ugotowane produkty, regułą jest nieprzetrzymywanie ich w lodówce dłużej niż 3 dni. Jeśli danie zawiera „świeże” składniki, takie jak śmietana czy ryba, najlepiej je spożyć w dniu przygotowania lub następnego dnia, lecz nie później.

Warunki przechowywania żywności

Z reguły świeże, surowe lub gotowane produkty najlepiej jest przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Resztki z posiłku można wstawić do lodówki, jeśli planujemy je zużyć w ciągu najbliższych dwóch dni. Jeśli jednak nie mamy zamiaru ich jeść przez ten czas, najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie ich w zamrażarce. Dzięki temu jedzenie się nie zmarnuje, a my w razie potrzeby będziemy mieli gotową porcję domowej potrawy do odgrzania.

Miejsce przechowywania produktu w samej lodówce ma również duże znaczenie. Na górnych półkach temperatura jest z reguły wyższa niż na dolnych, dlatego jest to idealne miejsce na mleko, kefiry, jogurty zawierające dobroczynne bakterie - ginące, gdy jest zbyt zimno. Produkty o krótkiej trwałości, takie jak biały ser, twarożek, pokrojona wędlina czy ugotowana zupa najlepiej przechowywać na środkowej półce. Z kolei dolna półka najlepsza jest na warzywa i owoce. Maliny czy truskawki można przechowywać dzień lub dwa, a sałatę i szczypiorek nawet kilka dni. Dolna szuflada jest również idealna na twarde sery w pojemnikach, które właśnie w tym miejscu najlepiej dojrzewają. Na bocznych półkach przechowuje się olej roślinny, słoiki z przetworami, soki w kartonach, ketchup i jajka. Warto pamiętać, aby jajka przechowywać niemyte, gdyż wtedy mogą stać w lodówce nawet do 3 tygodni. Skorupki jajek pokryte są naturalną warstwą ochronną, która zabezpiecza przed wniknięciem drobnoustrojów.

Temperatura i czas przechowywania żywności

Niezwykle ważne jest właściwe ustawienie temperatury w lodówce i zamrażarce. Z jednej strony nie chcemy, aby żywność przechowywana w lodówce pokryła się warstwą lodu, a z drugiej - nie jest wskazane, aby lody trzymane w zamrażarce były w stanie płynnym.
Przechowując poszczególne produkty żywnościowe, warto kierować się poniższymi zasadami:

  • Mięso – w stanie surowym powinno być trzymane w temperaturze od 0 do 2°C, a wcześniej należy je dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do pojemnika. Można je przechowywać do 2 tygodni. Porcjowane i w torebce foliowej może leżeć w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy.
  • Ryby i owoce morza – w lodówce mogą spędzić do 2 dni, jednak nie powinny leżeć w pobliżu masła lub serów, gdyż mogą one nabrać nieprzyjemnego zapachu. Rybę wędzoną przed wstawieniem do lodówki trzeba wcześniej zamknąć w szczelnym pojemniku. Z kolei surowe ryby i owoce morza można przechowywać w zamrażarce nawet do ośmiu miesięcy.
  • Nabiał – nie powinien być przechowywany w lodówce dłużej niż kilka dni. Wyjątkiem jest pasteryzowane mleko i mleczne napoje w kartonach – można je przechowywać do kilku miesięcy. Warto pamiętać, że nabiału nie należy zamrażać – po rozmrożeniu nie nadaje się do spożycia.
  • Tłuszcze – olej i oliwę przechowuje się w temperaturze 6-7°C do trzech miesięcy. Z kolei tłuszcze w formie stałej należy trzymać w szklanych lub kamionkowych pojemnikach.
  • Produkty zbożowe – mąkę, kaszę i płatki trzymamy w słojach lub plastikowych pojemnikach w szafkach, natomiast najlepszym miejscem na pieczywo jest drewniany lub plastikowy chlebak. Pieczywo można również przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy.
  • Owoce i warzywa – można je przechowywać w zamrażalniku nawet przez cały rok. Wyjątkiem są warzywa kapustne, których struktura zostaje uszkodzona pod wpływem zbyt niskiej temperatury.

Szkoda by było wyrzucać porcję pysznej, domowej lazanii, lecz jednocześnie możemy się obawiać, że zaszkodzi nam lub innemu członkowi rodziny. Gdy znamy zasady przechowywania żywności, nie mamy już takich dylematów.

Komentarze (6)
~Alex
~Alex 7 miesięcy temu

Mięso surowe nigdy nie powinno się znaleść w temperaturze poniżej +1st. C, obniżenie temperatury do 0st. oznacza ,że miejscowo może dochodzić do jego przymrożenia, a w przypadku mięsa niezapakowanego do jego następnie utlenienia co jest traktowane jako wada produktu. Co innego tyczy się oczywiście zamrażania gdzie niezależnie od tego co mrozimy, zamrażanie powinno odbywać się w jak najniższej osiągalnej temperaturze, a następnie być przechowywane w temperaturze uzależnionej od produktu.

Odpowiedz
~Buzia
~Buzia 10 miesięcy temu

Nie mogę nigdzie się doszukać konkretnych informacji a pilnie potrzebuje, ile czasu może stać w lodówce wcześniej uduszona wolowina z warzywami w sosie wł.a następnie zagrożona? Gdy wyjmę z zamrażalnika wcześniej już ugotowana potrawę to ile ona czasu może stać w lodówce? Będę wdzięczna za takową fachową pomoc

Odpowiedz
~Redakcja
~Redakcja ponad rok temu

@~halca: Dziękujemy za uważne przeczytanie artykułu i reakcję.
Poniżej przedstawiamy odpowiedź naszego eksperta, biotechnologa.
Sposoby przechowywania żywności są rożne - należą do nich: robienie przetworów (konfitur, kompotów), suszenie oraz mrożenie.
Podczas obróbki termicznej (gotowanie, smażenie) wiele witamin ulega zniszczeniu. Najbardziej wrażliwa na gotowanie jest witamina C, której straty pod wpływem wysokiej temperatury, podczas gotowania, ogrzewania sięgają aż 60%. Wiele barwników (antocjanin, flawonoidów) ulega zniszczeniu, o czym świadczy zmiana barwy owoców i warzyw poddanych gotowaniu.
Niska temperatura nie niszczy witamin, barwników aż w takim stopniu mimo że struktura owoców i warzyw ulega zniszczeniu, gdyż woda, która zamarza wewnątrz komórek je uszkadza (zamrożona woda w szklanym pojemniku powoduje jego pękanie). Najlepszym sposobem przechowywania owoców i warzyw jest mrożenie. Z takich owoców można przygotować smaczne i zdrowe koktajle, musy, kisiele, galaretki, soki.
Proces gotowania korzystnie wpływa na likopen, będący w pomidorach, ponieważ następuje jego znaczne zwiększenie. Likopenu jest bardzo dużo w ketchupie, koncentracie pomidorowym, sosach pomidorowych niż w świeżych pomidorach.
Co więcej przechowywanie przetworów w przezroczystych pojemnikach, w pomieszczeniu gdzie jest dostęp do promieni słonecznych zwiększa straty witamin i innych cennych związków.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zasady przechowywania żywności
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Zasady przechowywania żywności
Zasady przechowywania żywności

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście? Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu (...) nie są w stanie ich zniszczyć. Uniknąć można ich poprzez dokładnie mycie owoców,...

Zasady przechowywania żywności

Jak myć warzywa i owoce?

Jak myć warzywa i owoce? Odtwórz wideo

Myjąc warzywa i owoce przed jedzeniem, usuwamy z nich piach i błoto, ale także larwy pasożytów, np. tasiemca. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą pozbawi rośliny środków ochrony przed pasożytami czy szkodliwych resztek nawozów sztucznych. Umyte warzywa...

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w lodówce

żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury. Zanim schowasz coś do lodówki, weź pod uwagę zasady przechowywania żywności. W lodówce (...) Przechowywanie...

Zasady przechowywania żywności

Jak wybrać najlepszą lodówkę?

energetyczne. Klasa **** gwarantuje mrożenie w temperaturze -24 stopni, co oznacza, że zamrożoną żywność możesz przechowywać nawet przez 1 rok (...) zamrażalnik na dole, co pozwoli Ci wygodnie przechowywać...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać herbatę?

wie, jak przechowywać herbatę, by na długo zachowała świeżość i aromat. Najczęściej trzymamy herbatę w papierowym pudełku, w którym została kupiona (...) , ale nie jest to dobry pomysł. Herbata szybko przyjmuje zapachy z otoczenia i...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać kawę?

Odpowiednie przechowywanie kawy jest niezbędne, by długo cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety, wiele osób nie wie, jak przechowywać kawę (...) przechowywanie. Najważniejsze jest ograniczenie...

Zasady przechowywania żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

próżniowo zapakowane płatki śniadaniowe. Jednak w przypadku mięsa i nabiału niska temperatura jest niezbędna. Warto mieć w pamięci zasady przechowywania żywności, aby nie doszło do zatrucia pokarmowego...

Zasady przechowywania żywności

Produkty, których nie należy odgrzewać

Produkty, których nie należy odgrzewać

rodzaje zdrowej żywności po odgrzaniu nie tylko tracą ważne składniki odżywcze, ale wręcz mogą nam szkodzić. Zobacz także: Co się stanie, gdy odstawisz

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w zamrażarce

pod uwagę zasady przechowywania żywności. Jak przechowywać produkty spożywcze, aby nie traciły wartości odżywczych? Co zrobić, by przedłużyć termin (...) Przechowywanie...