4 z 7Smażenie jedzenia
O tym, że zła dieta prowadzi w konsekwencji do cukrzycy, nadwagi i otyłości, zaburzeń trawienia, a także chorób serca i układu krążenia, powszechnie wiadomo.
Jednak nie zawsze mamy świadomość, jakie są czynniki największego ryzyka. Zauważono, że smażenie potraw to główny winowajca.
Nie jest tu istotne, czy na patelnię trafia kurczak, ryba, czy frytki. Sam proces smażenia i wykorzystywane do tego w większości niestety niezdrowe tłuszcze, to przyczyny zachorowań na dolegliwości sercowo-naczyniowe.
Prostym sposobem zapobiegania rozwojowi tych chorób może być po prostu przygotowywanie jedzenia w inny sposób np. na parze.
Warto również smażone dania zastąpić świeżymi warzywami, owocami czy nabiałem, który pomaga rozprawiać się z tkanką tłuszczową, a więc w rezultacie sprzyja zdrowiu.
Zobacz też: Opracowała przepis na babeczki zapobiegające chorobom serca