2 z 11Kombucza (sfermentowana herbata)
Kombucza, zwana również kombuchą najczęściej powstaje z niesfermentowanej herbaty zielonej, która po osłodzeniu zostaje poddana działaniu grzybka japońskiego. Na skutek tego dochodzi do fermentacji napoju, co nadaje mu niezwykle korzystne właściwości.
Właściwości prozdrowotne tego napoju znane są od ponad 2 tysięcy lat. Herbata kombucza posiada delikatnie słodki, kwaskowaty smak i jest musująca. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wspomaga leczenie niestrawności. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia działanie układu immunologicznego, wykazuje też działanie przeciwmiażdżycowe. Stanowi także doskonałe źródło:
- witamin z grupy B,
- kwasu askorbinowego,
- wapnia,
- miedzi,
- żelaza i cynku.
Warto wiedzieć, że napoju z kombuchy nie powinno się podawać małym dzieciom.