2 z 10Czosnek
Czosnek, nazywany „naturalnym antybiotykiem" wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Czosnek ceniony jest ze względu na swoje przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze działanie. W wielu publikacjach naukowych przeczytać można, że roślina może przeciwdziałać schorzeniom sercowo-naczyniowym, ponieważ w jej składzie występują substancje o właściwościach przeciwmiażdżycowych.
Badania pokazały, że allicyna zawarta w czosnku pomogła pacjentom z wysokim nadciśnieniem w jego obniżeniu. Substancja ta działa rozkurczająco na naczynia krwionośne, a także hamuje działanie enzymu konwertującego angiotensynę (ACE, ang. Angiotensin Converting Enzyme). Testy z udziałem 553 osób udowodniły, że stosowanie czosnku lub przyjmowanie preparatów zawierających czosnek obniżyły ciśnienie tętnicze skurczowe średnio o 8,3 mm HG, a ciśnienie rozkurczowe o 5,5 Hg.