4 z 10Cynamon
Cynamon to kolejna prozdrowotna przyprawa o udowodnionych właściwościach hipotensyjnych. Analiza 9 badań naukowych ujawniła, że spożywanie przyprawy otrzymywanej z wysuszonej kory cynamonowca w ilości do 2 gramów dziennie przez ponad 56 dni powoduje redukcję skurczowego ciśnienia krwi o ponad 5 jednostek. Spożywając w ten sposób cynamon można także obniżyć ciśnienie rozkurczowe o 3,5 jednostki.
Cynamon wzmacnia działanie układu immunologicznego, sprzyja utracie zbędnych kilogramów u osób, co może być niezwykle pomocne w przypadku osób z otyłością lub nadwagą. Przyprawa polecana jest też osobom, które borykają się z problemem cukrzycy. Jedno z przeprowadzonych badań udowodniło, że osoby spożywające rozpuszczalny w wodzie cynamon wykazały wzrost antyoksydantów, które redukują poziom cukru we krwi.