Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Cholesterol całkowity

Cholesterol całkowity oznacza się podczas badania biochemicznego krwi. Jego nadmiar utożsamiany jest zazwyczaj z nadwagą, spożywaniem tłustych potraw oraz z ryzykiem zawału serca i udaru. Warto jednak pamiętać, że część cholesterolu całkowitego związana jest z frakcją LDL (zły cholesterol), a pozostała część z frakcją HDL (dobry cholesterol), co oznacza, że nie zawsze powoduje on miażdżycę. Cholesterol jest tłuszczowym związkiem chemicznym. Dostarczany z pożywienia określany jest jako cholesterol egzogenny, natomiast syntezowany w wątrobie to cholesterol endogenny. Cholesterol pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jest składnikiem błon komórkowych, a także bierze udział w tworzeniu żółci i hormonów sterydowych. Narządem odpowiedzialnym za jego metabolizm jest wątroba. Poprzez łączenie się z triglicerydami, fosfolipidami i białkami, tworzy lipoproteiny. Cholesterol całkowity to wartość cholesterolu w surowicy, związanego z różnymi frakcjami. 50 - 75% tej wartości stanowi LDL, czyli zły cholesterol, odkładający się w tętnicach, a tym samym grożący miażdżycą. 20 - 35% to frakcja HDL, czyli dobry cholesterol, działający przeciwmiażdżycowo.

1. Badanie poziomu cholesterolu całkowitego

Pomiaru cholesterolu całkowitego dokonuje się we krwi, a dokładniej w osoczu. W tym celu pobiera się próbkę krwi żylnej (zazwyczaj z żyły łokciowej), po czym przekazywana jest ona do analizy laboratoryjnej. Przed badaniem należy poinformować lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach, których działanie mogłoby wpłynąć na wyniki. Badanie poziomu cholesterolu całkowitego wykonuje się podczas badania nazywanego lipidogramem. Oprócz cholesterolu całkowitego oznacza się także stężenie cholesterolu LDL, HDL i stężenie triglicerydów.

Wskazania do wykonania badania stężenia cholesterolu całkowitego:

  • pierwotna hipercholesterolemia;
  • wtórna hipercholesterolemia;
  • podejrzenie choroby wieńcowej;
  • monitorowanie leczenia środkami obniżającymi poziom tłuszczów i leczenia chorób, które powodują wtórne hipercholesterolemie.

2. Normy poziomu cholesterolu całkowitego

Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego mieści się w granicach 150 - 200 mg/dl, czyli 3,9 - 5,2 mmol/l. Granicę normy stanowią wartości 200 - 250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l). Wynik z tego przedziału jest alarmujący i powinien skłonić osobę badaną do zmiany stylu życia. Natomiast wartości powyżej 250 mg/dl (6,5 mmol/l) są już bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Wyższy poziom cholesterolu całkowitego może oznaczać:

Poziom cholesterolu całkowitego wzrasta również przy alkoholizmie, a także przy spożywaniu wysokotłuszczowych pokarmów.
Niski cholesterol całkowity

Choroby wątroby mogą wpłynąć na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Należą do nich:

Głodzenie się, niedokrwistość, posocznica oraz nadczynność tarczycy mogą także być przyczyną niskiego poziomu cholesterolu całkowitego. Wyniki badania cholesterolu całkowitego nie dają pełnego obrazu gospodarki cholesterolowej organizmu. Niezwykle ważne jest wyszczególnienie wartości cholesterolu LDL i HDL.

Bibliografia

  • Sitkiewicz D. Biochemia kliniczna i diagnostyka laboratoryjna chorób układu krążenia, OINPHARMA, Warszawa 2007, ISBN 978-83-919134-8-2
  • Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-137-2
  • Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Źródła zewnętrzne

Anna Świeboda, Marta Bednarska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Cholesterol całkowity - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Cholesterol całkowity
Cholesterol całkowity

Przełomowe odkrycie w leczeniu choroby Niemanna-Picka typu C

Naukowcy ogłosili przełom w walce z chorobą Niemanna-Picka typu C. Za przełom ten odpowiada zastosowanie inhibitora deacetylazy histonowej, który naprawia uszkodzenia, do jakich doprowadziło to zaburzenie genetyczne, a także umożliwia normalne...

Cholesterol całkowity

Nowe zastosowanie leku na cholesterol

Amerykańscy naukowcy odkryli, że znany lek z grupy statyn, który obniża poziom cholesterolu u dzieci i dorosłych, zmniejsza trudności z uczeniem u dzieci dotkniętych nerwiakowłókniakowatością typu 1. Lek ten poprawia między innymi pamięć werbalną i...

Cholesterol całkowity

Brak potwierdzonych korzyści z dobrego cholesterolu

Najnowsze badania wskazują, iż wbrew powszechnej opinii, frakcja cholesterolu HDL wcale nie chroni przed zawałem serca i udarem mózgu. Dwie frakcje cholesterolu Podczas badań oprócz poziomu cholesterolu całkowitego mierzy się również poziom jego...

Cholesterol całkowity

Stężenie poziomu cholesterolu HDL i LDL we krwi

Poziom cholesterolu to ważna informacja, która pomaga nam w dbaniu o nasze zdrowie. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi jest bardzo niebezpieczny, gdyż może prowadzić do wielu chorób serca oraz udaru. Podczas badania cholesterolu mierzy się zarówno cholesterol całkowity, jak i stężenie HDL („dobrego" cholesterolu) oraz LDL („złego" cholesterolu). Warto poznać, jakie wartości stanowią normy, a jakie są już zagrożeniem dla naszego zdrowia i życia. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w...

Diagnostyka cukrzycy

Czy pomiar glikemii boli?

(...) na czczo), ocenę gospodarki lipidowej (cholesterol całkowity, LDL-C, HDL-C, cholesterol „nie HDL” oraz...

Miażdżyca

Jak działa cholesterol?

(...) Cholesterol całkowity – jego wskazanie dla wszystkich osób wynosi poniżej. Poziom graniczny to 201-239, a zaniepokoić...

Dieta na przybór masy

Dieta na masę

Dieta na masę

(...) wykonać badania krwi, czy nie występują przeciwwskazania. Należy oznaczyć poziom kreatyniny, ALAT, AspAT, cholesterol...

Przyczyny raka piersi

Hormony a rak piersi

(...) w grupach zwiększonego ryzyka wystąpienia raka piersi powinno się przeprowadzić i ocenić poniższe badania: lipidogram (cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy); glukoza na czczo; parametry wątrobowe (bilirubina, ASPT, ALT); hormony (hormon...

Miażdżyca

Jedzenie na obniżenie cholesterolu

Jedzenie na obniżenie cholesterolu

Hipercholesterolemie we frakcji LDL stwierdza się najczęściej u osób, które spożywają  w nadmiarze tłuszcze nasycone i cholesterol, czyli ich dieta jest bogata w tłuste produkty zwierzęce. Wysoki poziom trójglicerydów natomiast powiązany jest z wysokokaloryczną dietą obfitującą w duże ilości cukru, słodyczy oraz z występowaniem otyłość typu brzusznego. Prawidłowy poziom lipidów cholesterol całkowity i trójglicerydy - poniżej 200mg/dl, „zły" cholesterol LDL poniżej 135 mg/dl, „dobry" cholesterol HDL...