Trwa ładowanie...

Pele zmarł na raka jelita grubego. Oto najbardziej ignorowany objaw tego nowotworu

W ciągu ostatnich 30 lat nastąpiło dwukrotne podwojenie zachorowań i śmierci z powodu raka jelita grubego. To choroba, z którą walczył Pele
W ciągu ostatnich 30 lat nastąpiło dwukrotne podwojenie zachorowań i śmierci z powodu raka jelita grubego. To choroba, z którą walczył Pele (Getty Images, FB)

Po długiej chorobie zmarł legendarny brazylijski piłkarz Pele. Sportowiec od ponad roku toczył walkę z rakiem jelita grubego. Pierwszą operację guza okrężnicy przeszedł we wrześniu 2021 r. To jeden z najbardziej podstępnych nowotworów, który długo rozwija się w ukryciu. Objawy pojawiają się z reguły w zaawansowanym stadium choroby. Co powinno nas zaniepokoić?

spis treści

1. Rok temu dowiedział się, że ma raka

Dwa miesiące temu, w dniu swoich urodzin, Pele umieścił w mediach społecznościowych film, w którym dziękował za wszystko, co otrzymał od życia.

"Świętowanie 82. urodzin z rodziną i w dobrym zdrowiu, to najlepszy prezent. Dziękuję za wszystko, co otrzymałem" - podkreślał legendarny piłkarz.

Zobacz film: "Rak jelita grubego. 8 objawów"

Pele od dłuższego czasu miał problemy ze zdrowiem, poruszał się na wózku inwalidzkim. W ubiegłym roku okazało się, że piłkarz cierpi na raka jelita grubego. Z informacji udostępnionych mediom wynika, że podczas rutynowych badań wykryto u niego guza na okrężnicy.

Nie ujawniono w jakim stadium była choroba w momencie diagnozy. Pele przeszedł operację, a później chemioterapię. Niestety terapia nie powstrzymała choroby. Okazało się, że są już przerzuty m.in. na wątrobę i płuca.

2. Jakie mogą być objawy raka jelita grubego?

Lekarze przyznają, że choroba najczęściej jest wykrywana na zaawansowanym etapie w związku z brakiem charakterystycznych dolegliwości, które skłoniłyby pacjentów do wykonania badań. Rak jelita grubego najczęściej pojawia się w okrężnicy lub odbytnicy. Guz może się rozwijać nawet przez kilkanaście lat.

- Rak jelita grubego to choroba zróżnicowana jeśli chodzi o objawy. Ale można powiedzieć, że wówczas, gdy symptomy się już pojawiają, to zazwyczaj jest to zaawansowany etap choroby. We wczesnej fazie - tych dolegliwości praktycznie nie ma - wyjaśniał w rozmowie z WP abcZdrowie gastroenterolog, prof. dr hab. n. med. Piotr Eder z Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Pele chorował na raka jelita
Pele chorował na raka jelita (FB)

Nowe światło na najczęstsze symptomy choroby rzucają badania Duńczyków obejmujące ankiety wypełnione przez 50 tys. osób. Z ich analizy wynika, że najczęstszym specyficznym objawem raka jelita był ból brzucha - tę dolegliwość zgłaszało 19,7 proc. ankietowanych. Z kolei najczęściej wymienianych, ale nietypowym objawem choroby było zmęczenie - wskazywała go co druga osoba.

Z badania wynika, że symptomem, który może wskazywać na ten typ nowotworu mogą być również wzdęcia, ale pacjenci najczęściej ignorują ten problem - niespełna 13 proc. ankietowanych deklarowało, że zgłasza się do lekarza z tego powodu.

Jakie mogą być objawy raka jelita grubego?

  • bóle brzucha,
  • zmiana rytmu wypróżnień,
  • krwawienie przy oddawaniu stolca,
  • ogólne osłabienie,
  • niedokrwistość,
  • niewyjaśniona utrata masy ciała,
  • wymioty,
  • nudności.

3. Liczba zachorowań będzie rosła

W ciągu ostatnich 30 lat nastąpiło dwukrotne podwojenie zachorowań i śmierci z powodu raka jelita grubego. Jest on trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym wśród mężczyzn i drugim w przypadku kobiet. Z rakiem jelita grubego zmagała się m.in. dziennikarka BBC Deborah James i Kirstie Alley - aktorka znana m.in. z kultowej roli w filmie "I kto to mówi".

Szacuje się, że rocznie w Polsce zapada na niego ponad 19 tys. Polaków, umiera 12 tys.

Ryzyko choroby zwiększa m.in. zła dieta, siedzący tryb życia i palenie papierosów.

- Główny czynnik ryzyka rozwoju raka jelita grubego to dieta uboga w błonnik, w warzywa, w owoce, bogata w różne przetworzone substancje, konserwanty i kwasy nasycone. Najbardziej szkodliwe są produkty smażone na gorących olejach. Znaczenie ma też sposób przygotowania żywności, który generuje dużo wolnych rodników. One mogą zmieniać skład i funkcje mikrobioty jelitowej i promować rozwój niektórych bakterii - tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie dr. hab. Wojciech Marlicz z Kliniki Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze