Pierzga pszczela

Pierzga to kolejny po pyłku kwiatowym, wosku i miodzie „wyrób” produkowany przez pszczoły. Produkty pszczele działają leczniczo i profilaktycznie. Dziedzina medycyny naturalnej, która zajmuje się badaniem działania wyrobów pszczelich na ludzki organizm to apiterapia. Apiterapia zyskuje coraz więcej zwolenników, natomiast pierzga, według jej miłośników, to sposób na zdrowie dla każdego. Ta mieszanka miodu, pyłku i śliny ma wiele właściwości zdrowotnych.


Co to jest pierzga?

Pierzga pszczela to mieszanka miodu, pyłku i śliny pszczół. Pszczoły ubijają zmieszaną z tych składników masę i zabezpieczają ją woskiem. Dzięki temu pierzga fermentuje – co działa na nią konserwująco i sprawia, że staje się łatwiej przyswajalna niż sam pyłek. 

Wokół każdego ziarenka pyłku jest tzw. otoczka pyłkowa. Nie pozwala ona na wchłonięcie cennych składników, które pyłek kwiatowy ma w środku. W pierzdze otoczka pyłkowa jest rozpuszczana w trakcie procesu fermentacji. Fermentacja mlekowa pierzgi sprawia dodatkowo, że ta pełna witamin i minerałów masa nie jest podatna na działanie bakterii i grzybów. Czyli po prostu – nie psuje się przez długi czas.

 W porównaniu z pyłkiem, pierzga zawiera mniej białka i tłuszczu, zamiast tego więcej cukrów i innych substancji. Oprócz tego, pierzga to źródło witaminy K i kwasu mlekowego. Nie zapominajmy też, że wchłanianie tych cennych składników jest kilkakrotnie lepsze niż pyłku kwiatowego.

Na 100 g pierzgi potrzeba 1 kg miodu. Po dokładnym wymieszaniu, można zażywać ją doustnie. Pierzga w miodzie w smaku nie różni się od samego miodu. Jedz 1 łyżkę takiej mieszanki codziennie na czczo.

 Naturalne witaminy i składniki odżywcze w niej zawarte są niezaprzeczalnie bardzo zdrowe. Ich największą zaletą jest wzmacnianie odporności organizmu. W odróżnieniu od syntetycznych suplementów, pierzga nie ma działań niepożądanych, a substancje w niej zawarte łatwiej się wchłaniają.

Zastosowanie pierzgi

Ze względu na jej właściwości, pierzgę stosuje się w lecznictwie i kosmetyce. Działanie lecznicze pierzgi:

  • regeneracja organizmu po operacjach, zawałach oraz kuracjach antybiotykowych,
  • wzmocnienie organizmu przy chronicznym zmęczeniu,
  • wzmocnienie układu nerwowego przy przemęczeniu czy depresji,
  • wspomaganie układu pokarmowego przy wrzodach, zaparciach i biegunkach,
  • odtruwanie wątroby.

Pierzga pszczela pomaga także zapobiegać infekcjom w przypadku niedoborów witamin i minerałów czy obniżonej odporności.

Kosmetyczne zalety pierzgi wynikają z zawartości kwasu L-mlekowego. Wzmaga on regenerację skóry. Po oddziaływaniu kwasu mlekowego skóra lepiej wchłania dostarczone jej składniki mineralne. Kwas L-mlekowy pobudza produkcję kolagenu w skórze, co zwiększa jej gęstość. 

Pierzga zawiera witaminę K, która działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Naturalna witamina K, w odróżnieniu od syntetycznej, nie wywołuje skutków ubocznych.

 Oprócz tego, kosmetyki zawierające pierzgę odblokowują pory i działają antybakteryjnie, co zapobiega powstawaniu niedoskonałości na skórze.

Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
2
Komentarze
Wyloguj
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij