Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (868 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Akkermansia muciniphila – bakteria do zadań specjalnych. Relacja z konferencji

08.11.2023 14:08
Materiał producenta SANPROBI
Akkermansia muciniphila – bakteria do zadań specjalnych. Relacja z konferencji
Akkermansia muciniphila – bakteria do zadań specjalnych. Relacja z konferencji (materiały partnera)

19 października 2023 r. w hotelu Courtyard by Marriott odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez firmę SANPROBI. W roli głównej wystąpił nowoczesny postbiotyk SANPROBI Premium, czyli pasteryzowana bakteria Akkermansia muciniphila.

Uczestnicy mieli okazję wysłuchać trzech eksperckich wykładów:

• Akkermansia ma wiele imion: postbiotyk nowa żywność – dr. n. med. Igora Łoniewskiego • Czy Akkermansia rzeczywiście „odchudza”? – prof. dr hab. n. med. Ewy Stachowskiej • Akkermansia jako podstawa zdrowego stylu życia – prof. dr. hab. n. med. Wojciecha Marlicza

Całe wydarzenie poprowadziła – farmacuetka i autorka bloga nastaya.pl – dr n. farm. Natasza Staniak.

Akkermansia ma wiele imion: postbiotyk nowa żywność

Konferencję rozpoczął dr Igor Łoniewski, który przybliżył zgromadzonym pojęcie postbiotyku, czyli dobroczynnego dla zdrowia preparatu, który zawiera nieożywione drobnoustroje lub ich składniki. Omówił też długą drogę Akkermansii muciniphilii – od jej wyizolowania w 2004 roku, przez przejście wymagającego procesu oceny, potwierdzającego bezpieczeństwo i kwalifikującego pasteryzowaną A. muciniphilę jako nową żywność, po komercyjne wprowadzenie postbiotyku na polski rynek w 2023 r.

Dr Łoniewski opowiedział również o badaniach, które udowadniają wyższą skuteczność pasteryzowanej formy bakterii (w porównaniu z żywą) i wyjaśnił niezwykle trudny oraz kosztowny proces technologiczny, który pozwala zamknąć pasteryzowaną A. muciniphilę w kapsułce.

Co, wg dr. Łoniewskiego, sprawia, że Akkermansia muciniphila jest tak wyjątkowa? Otóż bakteria, kolonizuje błonę śluzową jelita w pobliżu komórek nabłonkowych i działa w sposób bezpośredni, wpływając na uszczelnienie bariery jelitowej. Dzięki temu przeciwdziała – bardzo niekorzystnym dla organizmu – skutkom endotoksemii metabolicznej, która prowadzi m.in. do insulinooporności, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 czy otyłości.

(materiały partnera)

Czy Akkermansia rzeczywiście „odchudza”?

Kolejną prelegentką była prof. Ewa Stachowska, która skoncentrowała się na dobroczynnym działaniu Akkermansii muciniphilii u osób dotkniętych chorobą otyłościową oraz wspomaganiu jej obecności w organizmie za pomocą diety.

Profesor omówiła interesujące badania, które wskazują, że nadwagę oraz zaburzenia metaboliczne należy traktować jak choroby zapalne. Osoby otyłe cierpią na zapalenie systemowe, które wpływa m.in. na mniejszą różnorodność mikrobiomu. Ponadto, występuje u nich wyższa liczba bakterii, które fermentują węglowodany, co skutkuje m.in. zwiększonym odzyskiem kalorii – nawet do 250 kcal dziennie (w porównaniu z osobami, u których liczebność tych bakterii jest mniejsza). Okazuje się, że pewne bakterie mogą bardzo przeszkadzać w utracie wagi. Na szczęście inne, jak Akermmansia muciniphila, okazują się niezwykle pomocne.

Obecność bakterii A. muciniphila wiąże się z lepszym stanem metabolicznym i wynikami klinicznymi u osób, które przeszły na dietę. Utrata wagi sprzyja obecności Akkermansii w jelitach, a ta z kolei pomaga utrzymywać prawidłową wagę. Prof. Stachowska podkreśla jednak, że choć badania pokazują, że już sama suplementacja Akkermansii jest wystarczająca dla utraty kilogramów, to poprawa stylu życia zawsze jest fundamentem zdrowia. Dlatego A. muciniphilę najlepiej traktować jako dodatkowe wsparcie w dążeniu do właściwej wagi (obok diety i aktywności fizycznej).

Prof. Stachowska podkreślała zwłaszcza wagę odpowiedniego żywienia, które odpowiada za 5-16% zmian mikrobioty. Warto zapamiętać, że obecności A. muciniphilii w naszych organizmach sprzyja m.in. spożywanie produktów bogatych w polifenole.

(materiały partnera)

Akkermansia jako podstawa zdrowego stylu życia

Prof. Wojciech Marlicz wygłosił ostatni z wykładów, który koncentrował się głównie na związkach między występowaniem Akkermansii muciniphilii a prowadzonym przez nas trybem życia.

Prof. Marlicz szczegółowo omówił niekorzystne – dla prawidłowego składu mikrobioty – czynniki, takie jak: stres, zanieczyszczenie środowiska, przyjmowanie niektórych leków czy palenie. Wskazał też, że zaburzenia osi mikrobiota-mózg-jelito mogą prowadzić nie tylko do zaburzeń metabolicznych czy zespołu jelita nadwrażliwego, ale też do depresji, uzależnień i zaburzeń nastroju.

Prof. Marlicz omówił również badania udowadniające, że obecność bakterii A. muciniphila ma korzystny wpływ nie tylko na barierę jelitową, ale też procesy immunologiczne i metaboliczne w organizmie. Przedstawił także interesującą koncepcję Akkermansii muciniphilii jako markera długowieczności oraz badania pokazujące, jak intensywny wysiłek fizyczny i różne rodzaje diety wpływają na skład i różnorodność mikrobioty.

Wystąpienia ekspertów zainspirowały zgromadzonych do pytań i interesującej dyskusji, m.in. na temat diety wegańskiej oraz wpływu mikrobioty na psychikę człowieka.

Materiał producenta SANPROBI
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze