Amigdalina – charakterystyka, skuteczność, wpływ na organizm

Amigdalina szturmem zdobyła popularność na rynku medycyny niekonwencjonalnej. Ten organiczny związek występuje w pestkach wielu roślin, najwięcej amigdaliny zawierają migdały, pigwa, morele, brzoskwinie i śliwki. Czy rzeczywiście „witamina B17” posiada właściwości, które mogą pomóc w walce z rakiem?

spis treści

Zobacz film: "Nie wyrzucaj pestek. Dlaczego warto je jeść?"

1. Amigdalina - charakterystyka

Amigdalina to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów, który swoją nazwę zawdzięcza migdałowcowi zwyczajnemu. To z niego po raz pierwszy wyizolowano amigdalinę w 1830 roku, dokonali tego francuscy chemicy Perre-Jean Robiquet oraz Antoine Antoine François Boutron-Charlard.

Amigdalina zawarta w pestkach owoców nadaje im gorzki smak i specyficzny aromat. Ten związek organiczny można łatwo pozyskać i wydzielić przy pomocy rozpuszczalników organicznych. Amigdalina w organizmie ludzkim ulega rozkładowi na aldehyd benzoesowy, glukozę oraz potocznie zwany kwas pruski, czyli cyjanowodór.

Pierwsze pogłoski na temat cudownych właściwości amigdaliny pojawiły się już na początku XX wieku. W latach XX, Ernst Theodore Krebs, Sr. wysnuł hipotezę, iż amigdalina może być skuteczną substancją do walki z nowotworem

Badacz zdawał sobie sprawę z toksyczności amigdaliny i zagrożenia, jakie mogłoby przynieść stosowanie jej przez ludzi. Syn uczonego - Ernst Theodore Krebs, Jr opracował na bazie amigdaliny mniej szkodliwą substancję Laetrille (Witamina B17)

4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie
4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie [6 zdjęć]

Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. O czym mowa? O migdałach! Te orzechy zawierają wiele witamin...

zobacz galerię

2. Amigdalina - skuteczność

Współcześnie rozpowszechnił się pogląd wychwalający zalety amigdaliny i jej skuteczność wzwalczaniu nowotworów. Pomimo popularności tej opinii wśród zwolenników medycyny niekonwencjonalnej, wciąż brak badania, które potwierdziłoby taką tezę na temat amigdaliny.

Wręcz przeciwnie, przeprowadzone do tej pory badania nie potwierdziły korzystny wpływ amigdaliny na zmiany nowotworowe, nie stwierdzono poprawy stanu zdrowia  chorych, ani nie zaobserwowano zmniejszenia guzów. Oprócz tezy waloryzującej właściwości amigdaliny pojawiają się zdania, że wręcz przeciwnie spożywanie amigdaliny może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie organizmu.

3. Amigdalina - wpływ na organizm

Wciąż toczy się spór pomiędzy zwolennikami z przeciwnikami kontrowersyjnej amigdaliny. Wątpliwości budzi przede wszystkim wpływ dwóch substancji, które powstają w wyniku rozkładu amigdaliny - aldehyd benzoesowy i cyjanowodór (kwas pruski). Osoby zażywające amigdalinę oraz dodatkowo witaminę C mogą wywołać u siebie objawy zatrucia.

Z tego powodu Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zadecydowała o wycofaniu z rynku preparatu Laetrile (pochodna amigdaliny - glukuronid nitrylu kwasu migdałowego).

W uzasadnieniu komisja powołała się na argument, iż dotychczas nie udowodniono pozytywnego wpływu amigdaliny na organizm człowieka, a ponadto zażywanie tej substancji może prowadzić do groźnego zatrucia cyjanowodorem.

Jeśli w organizmie ludzkim cyjanek przekracza stężenia toksyczne może wystąpić zatrucie oraz poważne następstwa spożywania amigdaliny, takie jak: uszkodzenie układu nerwowego, czy niewydolność nerek, uszkodzeniu mogą ulec inne organy, np. wątroba.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zwolennicy amigdaliny sprzeciwiają się takiemu rozumowaniu, są zdania, że uwolnienie cyjanowodoru następuje jedynie w komórkach nowotworowych, a nie w zdrowych, dlatego odrzucają argument o możliwości wystąpienia zatrucia amigdaliną. Entuzjaści amigdaliny twierdzą, że przy udziale enzymu beta-glukozydazy zarówno cyjanowodór oraz aldehyd benzoesowy są uwalniane wprost do wnętrza komórki nowotworowej, którą następnie niszczą.

Czym jest amigdalina
Czym jest amigdalina (123rf)

Według zwolenników tego poglądu, w taki sposób dochodzi do zmniejszenia guzów i zahamowania przerzutów. Cząsteczki aldehydu benzoesowego uśmierzają ból chorego. Przeciwnicy amigdaliny przekonują, że poziom enzymu beta-glukozydazy w komórkach nowotworowych jest śladowy, zaś szanse na dotarcie amigdaliny do komórki nowotworowej w niezmienionej postaci są niewielkie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy