Trwa ładowanie...

Budowanie odporności dziecka urodzonego drogą cięcia cesarskiego. Wiele zależy od sposobu żywienia!

Avatar placeholder
20.10.2023 15:55
Materiał sponsorowany przez Nutricia
Budowanie odporności dziecka urodzonego drogą cięcia cesarskiego. Wiele zależy od sposobu żywienia!
Budowanie odporności dziecka urodzonego drogą cięcia cesarskiego. Wiele zależy od sposobu żywienia! (materiały partnera)

Rozwój układu odpornościowego to długi i skomplikowany proces, który trwa przez kilkanaście pierwszych lat życia. Rodzice powinni wspierać budowanie odporności dziecka – zwłaszcza w okresie 1000 pierwszych dni jego życia. Jak powinno wyglądać takie wsparcie w przypadku niemowlęcia, które przyszło na świat przez cesarskie cięcie i dlaczego jest to kluczowe? Podpowiadamy.

Rodzaj porodu a odporność niemowlęcia

Wiele przyszłych mam chce rodzić w sposób naturalny. Nic dziwnego – noworodek, który pokonuje drogi rodne kobiety, po raz pierwszy ma wówczas bezpośredni kontakt z mikrobiotą mamy, która jest głównym źródłem mikroorganizmów kolonizujących jelita nowo narodzonego dziecka[1]. Ma to kluczowe znaczenie dla rozwijającego się układu immunologicznego, ponieważ korzystne bakterie pozytywnie wpływają zarówno na jego rozwój, jak i funkcjonowanie.

Poród jest jednak dynamiczną sytuacją, którą nie zawsze da się zaplanować. Zdarza się, że z różnych powodów lekarze decydują o przeprowadzeniu cięcia cesarskiego – w trosce o zdrowie, a nawet życie mamy i/lub noworodka. Dla rodziców to równie piękna chwila – w końcu dziecko szczęśliwie zostało sprowadzone na świat. Chociaż w tej sytuacji niemowlę nie ma bezpośredniego kontaktu z mikrobiotą mamy, warto pamiętać, że jego jelita będą zasiedlane przez dobroczynne bakterie również po porodzie, dlatego warto wiedzieć, jak wspierać mikrobiotę jelitową takiego maluszka.

Jelita – kluczowe dla odporności

Ogromne znaczenie w funkcjonowaniu układu odpornościowego mają jelita, uważane przez specjalistów za ważny element układu immunologicznego[2]. To właśnie w nich znajduje się nawet 80% komórek odpornościowych organizmu. Obecna w nich mikrobiota jelitowa, czyli ogół mikroorganizmów składających się na złożony ekosystem, tworzy się jeszcze w czasie życia płodowego, a także w pierwszych latach po narodzinach dziecka[3]. Odpowiednie kształtowanie się składu mikrobioty jelitowej już od narodzin jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a na ten proces wpływa wiele czynników, w tym m.in. długość ciąży, rodzaj porodu, skład mikrobioty matki, otoczenie szpitalne oraz dieta matki i dziecka[4].

Żywienie niemowlęcia po cesarskim cięciu

Ponieważ sposób żywienia niemowlęcia ma znaczenie dla tworzenia się jego mikrobioty jelitowej, z myślą o dojrzewaniu i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego dziecka warto wybrać sposób karmienia, który będzie wspierał ten proces. Najlepsze jest dla maluszka karmienie piersią. Zgodnie z zaleceniami ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mleko mamy powinno być wyłącznym pokarmem niemowlęcia przez 6 pierwszych miesięcy jego życia[5]. Kobiecy pokarm zawiera bowiem składniki ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka, w tym odporności. To m.in. unikalne związki odpornościowe, przeciwciała, które chronią młody organizm niemowlęcia przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, a także korzystne bakterie, takie jak pałeczki kwasu mlekowego i bifidobakterie.

To warto wiedzieć

Bifidobakterie to jedne z pierwszych korzystnych bakterii zasiedlających przewód pokarmowy niemowlęcia[6]. W składzie mikrobioty jelitowej niemowląt karmionych piersią dominują bakterie z rodzaju Bifidobacterium[7]. Jednym z najliczniej występujących w jelitach zdrowych niemowląt gatunkiem bakterii jest Bifidobacterium breve, który odpowiada m.in. za aktywację niedojrzałego układu odpornościowego[8].

Mama, która urodziła dziecko drogą cięcia cesarskiego, ma szansę karmić własnym pokarmem. Warto przy tym pamiętać, że wiele trudności – zarówno na początku mlecznej drogi, jak i później – można pokonać. Wsparciem w tym zakresie może być położna lub doradca laktacyjny.

Gdy karmienie piersią staje się niemożliwe…

Zdarza się, że na pewnym etapie kontynuowanie karmienia piersią po prostu nie jest już możliwe. Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest zmiana sposobu żywienia niemowlęcia. Aby wybrać taki, który będzie pozytywnie wpływał na rozwój maluszka, warto skonsultować się z pediatrą. Lekarz pomoże wybrać dopasowane do potrzeb dziecka mleko następne. Przykładem takiego produktu, który jest odpowiedni dla niemowląt urodzonych drogą cesarskiego cięcia, jest potwierdzona badaniami[9], unikalna formuła Bebilon PROfutura CESARBIOTIK 2 z dodatkiem bakterii z rodzaju Bifidobacterium (B. breve M-16V). W składzie tego mleka następnego znajdują się także składniki odżywcze naturalnie występujące w kobiecym pokarmie – HMO 2’FL, immuno-kompozycja, czyli witaminy A, C, D i cynk dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, jod dla prawidłowego rozwoju poznawczego, wapń i magnez dla mocnych kości oraz kwasy omega 3 (DHA i ALA) dla rozwoju mózgu i omega 6 (AA)[10]. Ponadto produkt zawiera oligosacharydy GOS/FOS, które odwzorowują kompozycję oligosacharydów mleka matki.

Dowiedz się więcej

O sposobach na wspieranie rozwoju i odporności niemowlęcia oraz prawidłowym żywieniu w pierwszych latach jego życia przeczytasz na www.BebiProgram.pl. Znajdziesz tam również porady dla mam, a także wsparcie ze strony ekspertów.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Materiał sponsorowany przez Nutricia
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze