Chrom w pożywieniu

Chrom występuje w przyrodzie w ograniczonych ilościach. Zdrowa dieta powinna wyrównywać niedobór chromu w organizmie. Podobnie jak inne mikroelementy, chrom wspomaga różne funkcje życiowe. Jego właściwości, które czynią go szczególnie cennym i pożądanym, to przyspieszanie procesów przemiany materii oraz udział w spalaniu tłuszczów. Jednym słowem, chrom pozwala zachować szczupłą i zgrabną figurę. Poza tym, wpływa kojąco na nerwy i bóle głowy, zmniejsza łaknienie, stopuje tzw. wilczy apetyt. Chrom działa uspokajająco.

Polecane wideo:

Właściwości chromu

Mikroelementy powinny być dostarczane do organizmu, w czym może pomóc zdrowa dieta. Pierwiastki śladowe, mimo że jest ich niewiele, są bardzo ważne. W organizmie człowieka chrom występuje w małych ilościach. Mamy go zaledwie 6 mg. Chrom działa pobudzająco na trzustkę. To dzięki niemu produkuje ona insulinę. Podobnie jak inne mikroelementy, chrom wspomaga przemianę materii. Bierze udział w przemianie węglowodanów i białek. Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który nasila efekt działania insuliny i wpływa na metabolizm podstawowych składników odżywczych. Istnieją przesłanki przemawiające za zasadnością stosowania chromu dla uzyskania obniżenia masy ciała i poprawy kontroli stężenia glukozy we krwi u osób z cukrzycą.

Chrom, zdrowa dieta i ćwiczenia gwarantują zachowanie szczupłej sylwetki. Informacja ta powinna być szczególnie cenna dla osób cierpiących na otyłość. Niedobór chromu powoduje szybsze odkładanie się tkanki tłuszczowej. To jest przyczyną nadwagi. Chrom hamuje nadmierne łaknienie. Sprawia, że człowiek traci zachcianki na słodycze. Dzieje się tak dlatego, że chrom reguluje poziom cukru we krwi. Osoba, która odczuwa niezdrowy apetyt na słodycze, powinna wyrównać niedobór chromu. W tym celu może brać tabletki zawierające ten pierwiastek. Jeżeli dana osoba zdecyduje się zażywać tabletki z chromem, powinna skonsultować się z lekarzem. Środki wspomagające odchudzanie czasami przynoszą więcej szkody niż pożytku.

Objawy niedoboru chromu

Niedostateczne ilości chromu w ustroju mogą wywoływać następujące objawy:

  • bóle głowy,
  • drażliwość,
  • lęki,
  • zmęczenie,
  • wzrost poziomu cukru we krwi,
  • drętwienie i mrowienie palców u rąk oraz nóg,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej,
  • wzrost poziomu cholesterolu.

Niedobór chromu może przyczynić się również do powstania zaburzenia przemiany glukozy oraz zmniejszenia wrażliwości na insulinę, co w konsekwencji sprzyja hiperglikemii. Spożywanie niedostatecznych ilości chromu może podnieść stężenie insuliny we krwi i przyczynić się do występowania cukrzycy u dorosłych. Wzrost stężenia insuliny pociąga za sobą nadmierne wydalanie chromu z moczem, co zwiększa niedobór tego pierwiastka w organizmie i wspomaga rozwój cukrzycy. Podawanie pacjentom chromu może zapobiec tej chorobie. Taka kuracja poprawia tolerancję glukozy, obniża stężenie insuliny i zmniejsza zapotrzebowanie organizmu na insulinę niezbędną do utrzymywania normalnego stężenia glukozy we krwi. Pozytywne skutki kuracji widać najlepiej u pacjentów cierpiących na silny niedobór. Witamina C pomaga przyswajać chrom. Antagonistycznie do niej działają wapń i cukry proste. Dieta bogata w te składniki powoduje szybszą utratę chromu. Wapń przynosi dużo korzyści dla organizmu, dlatego nie należy przestawać go uzupełniać.

Występowanie chromu

Chrom żywieniowy, niezbędny dla ludzkiego organizmu, występuje w postaci trójwartościowej. Ten pierwiastek jest obecny wszędzie dookoła nas – w powietrzu, wodzie i glebie. Znajduje się także w wielu produktach spożywczych, choć jego zawartość w pożywieniu jest niska i zmienia się w zależności od sposobu wytwarzania produktu. Chrom jest zawarty w drożdżach, wołowinie gotowanej, jajkach i jabłkach, gruboziarnistych kaszach, płatkach, pełnoziarnistym pieczywie, chudym mięsie, rybach, owocach morza, zielonym groszku, brokułach, kiełkach pszenicy i ziołach. Zdrowa dieta powinna zawierać powyższe produkty. Chrom zawarty w pożywieniu nie wywiera szkodliwych efektów na zdrowie. Jednak stosowanie dodatkowej suplementacji chromem wymaga ostrożności, ponieważ wysokie dawki chromu mogą mieć negatywny wpływ na strukturę DNA.

Podczas przygotowywania potraw w nierdzewnych naczyniach typu wok lub żelazna patelnia chrom przedostaje się do pożywienia i stamtąd do organizmu. Również twarda woda z kranu może dostarczać od 1 do 7% dziennego spożycia tego pierwiastka. Chrom nieorganiczny, np. chlorek chromu, nie wchłania się tak łatwo jak chrom z pożywienia, drożdży i wątroby. Jak dowodzą badania naukowe, dieta bogata w błonnik zwiększa przyswajanie chromu. Chrom w mięsie, serze i produktach pełnoziarnistych jest lepiej przyswajalny niż ten znajdujący się w warzywach.

Beata Kłoczko, Joanna Krocz, ponad rok temu

Składniki mineralne

Komentarze (4)
~Drzeko
~Drzeko ponad rok temu

Znalazlem odpowiedz. Widzisz drozdzrze to mikroorganizmy. Tak samo w serze sa bakterie laktacyjne. Wychodzi na to ze w serze jest o wiele wiecej chromu albo ze przy duzych suplementacjach witaminy C to wychodzi lepiej (witamina C jest takze niezbedna dla przyswajania wapnia).

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

się, że nic tak nie wzmacnia struktury paznokcia, jak ten pierwiastek. Możesz też wykorzystać suplementy diety zawierające ten składnik. Po miesięcznej kuracji zauważysz (...) zielony, szpinak i kakao. Możemy także wspomóc się suplementami...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe...

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem (...) w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień, co może zmniejszyć...