Czy poziom witaminy D ma związek ze stwardnieniem rozsianym?

Stwardnienie rozsiane dotyka blisko 2 milionów ludzi na świecie, jest chorobą wyniszczającą i często kompletnie nie przewidywalną. Medycyna na obecną chwilę nie dysponuje satysfakcjonującym leczeniem, zatem naukowcy pracują nad opracowaniem terapii i środków, które mogą działać prewencyjnie.

Najnowsze badania sugerują, że zażywanie witaminy D w ciąży może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego w przyszłości.

Czym właściwie jest ta niezwykle groźna choroba? To schorzenie centralnego systemu nerwowego, w wyniku którego dochodzi do zaburzenia przewodnictwa informacji między mózgiem a ciałem człowieka. Przyczyny zachorowania są nieznane, ale podejrzewa się znaczny wpływ czynników genetycznych i narażenie na pewne czynniki środowiskowe.

W stwardnieniu rozsianym dochodzi do uszkodzenia przewodzenia impulsów nerwowych
W stwardnieniu rozsianym dochodzi do uszkodzenia przewodzenia impulsów nerwowych (123RF)

Pomimo, że aktualnie ma dostępnego leczenia stwardnienia rozsianego, wielu badaczy stara się zrobić jak najwięcej w kwestii podniesienia standardu terapii. Aktualne badania są bardzo obiecujące i wskazują, że wysoki poziom witaminy D w ciąży może zmniejszyć ryzyko stwardnienia rozsianego w przyszłości.

Zespół naukowców z Instytutu w Kopenhadze, postanowił zbadać jaki jest związek między stężeniem witaminy D u noworodków i ryzkiem stwardnienia rozsianego. W celu analizy poziomu witaminy D u noworodków, postanowiono zbadać próbki krwi nowonarodzonych dzieci. Przyjrzano się dokładnie 521 osobom, które urodziły się po 1981 roku i rozwinęły stwardnienie rozsiane do 2012 roku.

Przeczytaj także:

Wyniki porównano z próbkami osób, które były zdrowe i nie zachorowały na stwardnienie rozsiane. Wnioski są obiecujące, osoby z najwyższym poziomem witaminy D miały o 47 procent mniejsze ryzyko rozwinięcia choroby w porównaniu z osobami, które legitymowały się niskim poziome witaminy D. Analogicznie, im wyższy poziom witaminy D, tym niższe ryzyko zachorowania.

Każdy wzrost o 25 nanomoli/litr witaminy D powodowały spadek ryzyka zachorowania o 30 procent. Jak komentuje jeden z autorów badania: „Konieczne jest więcej badań, aby potwierdzić nasze doniesienia, ale biorąc pod uwagę, że wysoki procent kobiet w ciąży ma niski poziom witaminy D, nasze odkrycia mogą dać ważną informację w debacie na temat suplementacji witaminy D u ciężarnych kobiet”.

Stwardnienie rozsiane - zdjęcia
Stwardnienie rozsiane - zdjęcia

Plansze z roku 1885 dot. stwardnienia rozsianego.

zobacz galerię

Ważne jest również zauważenie, że zwiększony poziom witaminy D nie redukuje ryzyka zachorowania na stwardnienie rozsiane, a jedynie przyczynia się do spadku ryzyka jego wystąpienia. W badaniu brano pod uwagę jedynie osoby do 30 roku życia i nie monitorowano już tych osób, czy w późniejszym życiu zachorowały na stwardnienie rozsiane.

Bez wątpienia to ciekawe odkrycie, jednak aby wyciągnąć z niego odpowiednie wnioski, należy poczekać na większą ilość badań. Oczywiście istnieje szansa powodzenia i być może uda się chociaż w minimalnym stopniu zredukować ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego u niektórych osób.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.