Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?

W stresujących sytuacjach jedzenie słodyczy może wpłynąć na nasze samopoczucie. Podobno nic tak nie poprawia humoru, jak tabliczka czekolady. Dlaczego, kiedy dopada nas smutek lub przygnębienie, zazwyczaj sięgamy po coś słodkiego?

Węglowodany jako źródło energii

W trakcie zwiększonego wysiłku fizycznego lub umysłowego wzrasta  zapotrzebowanie na węglowodany, które są głównym źródłem energii dla erytrocytów i komórek nerwowych. Ich niedobór ma negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wraz z pokarmem dostarczamy do organizmu od 100 do 250 g glukozy dziennie, z czego zużywamy ok. 150 g.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Energia, która powstaje w procesie spalania glukozy, jest ważna dla prawidłowej pracy narządów wewnętrznych i utrzymania dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Na skutek obniżenia poziomu cukru we krwi zwiększa się ochota na słodycze. Z tego powodu po ciężkim dniu pracy chętnie sięgamy po produkty bogate w węglowodany.

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Słodycze towarzyszą wielu osobom codziennie, inni mają na nie ochotę w określonych sytuacjach. Czy słodycze poza kaloriami dostarczają czegoś naszemu organizmowi?...

Recepta na „szczęście” w słodyczach?

Często wydaje nam się, że jedynym skutecznym sposobem na poprawę nastroju są słodycze. Po ich zjedzeniu wzrasta w organizmie poziom serotoniny określanej jako hormon szczęścia. Jest to neuroprzekaźnik, czyli substancja chemiczna, która ma wpływ na odczuwanie przez nas przyjemności. Zwiększona ilość serotoniny pomaga zachować dobre samopoczucie i wykazuje działanie antydepresyjne. Zapobiega również schorzeniom i chorobom układu nerwowego. Z kolei niski poziom serotoniny we krwi powoduje zaburzenia nastroju oraz uczucie zdenerwowania. Znacznie łatwiej popadamy w stany depresyjne, mamy problemy z koncentracją i trudno nam poradzić sobie ze stresem.

Zalety czekolady

Dla wielu osób skutecznym lekarstwem na smutek i przygnębienie może okazać się czekolada, która dzięki zawartości dużej ilości cukru skutecznie łagodzi napięcia psychiczne. Po jej zjedzeniu zwiększa się produkcja endorfin, które poprawiają nastrój oraz pobudzają do działania. Czekolada jest również źródłem dużych ilości magnezu, który wpływa na pracę mięśni i układu nerwowego oraz niweluje napięcia. Łagodzi także dolegliwości związane ze stanem napięcia przedmiesiączkowego. To wyjaśnia zwiększony apetyt na czekoladę u kobiet przed menstruacją. Jedzenie jej podczas intensywnej nauki lub pracy sprzyja również koncentracji oraz zwiększa sprawność intelektualną. Wyroby czekoladowe zawierają jednak dużo kalorii, dlatego powinny być spożywane z umiarem.

Warto zrezygnować z czekolady białej oraz mlecznej, które wpływają negatywnie na funkcjonowanie układu krążenia. Jeżeli już chcemy poprawić sobie nastrój, lepszym pomysłem będzie zakup czekolady gorzkiej lub deserowej. Zawiera ona liczne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom związanym z wiekiem.

Pamiętajmy, że słodycze pomagają osiągnąć stan „chwilowego szczęścia” i mogą poprawić nastrój tylko na krótki czas. Warto zatem poszukać innej recepty na dobre samopoczucie.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Słodycze
Słodycze

Najbardziej szkodliwe słodycze (WIDEO)

Najbardziej szkodliwe słodycze (WIDEO) Odtwórz wideo

Ranking najgorszych słodyczy Pollizobutylen, czyli substancja do produkcji rur i izolacji elektrycznych, znajduje się także w gumach do żucia (...) są także żelki i landrynki. Sprawdź, dlaczego. Zobacz także: W ten sposób powstrzymasz...

Słodycze

Czekolada

Czekolada

słodyczom (cukier, tłuszcz) i jednocześnie nie ma zalet odpowiadających czekoladzie (składniki mineralne, przeciwutleniacze). Jakie dobre składniki (...) lub mamy zamiar zjeść danego dnia. Jeżeli nie spożywamy innych słodyczy,...

Słodycze

Czekolada a stres

Czekolada a stres

Czekoladowe przekąski powodują wydzielanie hormonu działającego antydepresyjnie. Dlatego zdenerwowani ludzie tak często sięgają po czekoladę. Mało kto potrafi oprzeć się słodyczom, dlatego tak ciężko jest nam z nich zrezygnować.

Słodycze

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Skład masła orzechowego Masło orzechowe na polske półki trafło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkch słodkch przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zawyczaj około...

Słodycze

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

się kilka razy dziennie, skutecznie torpedując plany zdrowego odżywiania czy postępy w odchudzaniu. Dlaczego tak lubimy słodycze? Na upodobanie (...) lub szkodliwych, które były w większości gorzkie lub kwaśne. Pierwsze symptomy...

Słodycze

Batony proteinowe - skład batonów, dla kogo, czy są zdrowe

Batony proteinowe stwarzają wiele kontrowersji w świecie sportowców, z tego względu, że z jednej strony zawierają białko, a z drugiej cukry proste i tłuszcze trans. Co prawda dostarczają szybkiego przypływu energii, jednak czy na długo? Czy batony proteinowe...

Słodycze

Czekolada - czego o niej nie wiecie? (WIDEO)

Czekoladę lubi każde dziecko i przynajmniej duży odsetek dorosłych. Co bardziej żartobliwi twierdzą, że kakaowiec to roślina, zatem czekolada jest sałatką. Czekolada może szkodzić, szczególnie dzieciom, wpływając niekorzystnie na kondycję ich zębów....

Słodycze

Czekolada gorzka - rodzaje, zdrowie, ile jeść

Zwykliśmy jeść gorzką czekoladę dla przyjemności, gdy mamy gorszy humor. I faktycznie działa ona w taki sposób. Niewiele osób jednak wie, że ma ona o wiele szersze zastosowanie. Jakie? Czekolada gorzka - rodzaje Abyśmy mogli cieszyć się wszystkimi...